June 9, 2007

Η εκκλησία




Η εκκλησία στην Ελλάδα είχε και έπαιζε πάντα ένα συγκεκριμένο ρόλο. Η υιοθέτηση του Χριστιανισμού ως επίσημης θρησκείας του Βυζαντίου από τον Μ. Κωνσταντίνο έγινε γιατί οι χριστιανοί ήταν ήδη η μεγαλύτερη ομάδα στον τότε πληθυσμό. Ο Κωνσταντίνος διείδε απλά τις προοπτικές που άνοιγε για την εξουσία και τον έλεγχό του στο αχανές (τότε) Βυζάντιο. Πήρε δηλαδή μια στρατηγική απόφαση.

Οι εκπρόσωποι της θρησκείας, οι παπάδες, θεώρησαν ότι εφόσον ο χριστιανισμός ήταν η επίσημη θρησκεία της αυτοκρατορίας, έπρεπε να «εξαφανίσουν» κάθε άλλη θρησκεία, πίστη ή δοξασία. Έτσι καταστρέψανε κάθε τι αρχαιοελληνικό. Και επέβαλαν ουσιαστικά θεοκρατικό καθεστώς.

Κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας η εκκλησία συνεργάστηκε με τον κατακτητή για να διασφαλίσει τα κεκτημένα της. Η ιστορία περί κρυφού σχολειού αποτελεί μια προσπάθεια των παπάδων να κρύψουν τον πραγματικό τους ρόλο. Την ίδια στρατηγική ακολούθησε και με το Γερμανό κατακτητή. Και με τη χούντα. Πάντοτε η εκκλησία προσδενόταν στο άρμα των ισχυρών. Και «συμπτωματικά» οι ισχυροί που επέλεγε ήταν πάντοτε ό,τι πιο αντιδραστικό. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χριστόδουλος δήλωσε παλιότερα ότι δεν είχε αντιληφθεί πως είχαμε στην Ελλάδα χούντα, γιατί διάβαζε. Λέτε να διαβάζουν κι οι σημερινοί πολιτικοί;
Όταν θα αρχίσει στην Ελλάδα η συζήτηση για την καύση των νεκρών, θα δούμε τότε την αντίδραση της εκκλησίας. Εκτιμώ ότι θα είναι έντονη, γιατί η καύση (αν γίνει ποτέ) θα ακυρώσει ουσιαστικά τη δοξασία της εκκλησίας περί δεύτερης ζωής στο paradise resort. Η στάση της εκκλησίας θα αποδείξει για πολλοστή φορά την απόλυτη αδιαφορία της για τα προβλήματα που δημιουργούνται με τα κορεσμένα νεκροταφεία. Προβλήματα μόλυνσης του περιβάλλοντος. Αλλά το περιβάλλον ήταν πάντοτε αδιάφορο για την εκκλησία. Τόσο αδιάφορο, που ο Χριστόδουλος ήθελε να φτιάξει συνεδριακό κέντρο στον Καρέα!
Πηγές: A.A. Vasiliev «Ιστορία της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας 324 - 1453», Γιάννη Σκαρίμπα «Το 21 και η αλήθεια».

24 comments:

  1. Καλά, θα ηταν σωστό κάποτε να βγεί στα σχολεία ενα βιβλίο Ιστορίας που να τα λέει όλα αυτά και να βάζει πράγματα στη θέση τους !
    Να μάθουν τα παιδιά την αλήθεια και όχι αυτά που μας έλεγαν εμάς.
    Κρίμα για όσους αληθινά πιστεύυν !
    Πιστεύουν εξυπηρετώντας άθελά τους την μεγάλη μπίζνα του κάθε Χριστόδουλου, το μεγάλο ψέμα των θρησκειών γενικότερα.
    Τα κεκτημένα της Εκκλησίας πρέπει να αρχίσουν να επιστρέφονται εκει που ανήκουν, στον κόσμο !

    ReplyDelete
  2. Σας βαρεθήκαμε πια τους ψευτοπροοδευτικούς αριστερούς, που κατηγορείτε τους λόγους που τώρα είσαστε ελευθεροι και δεν είσατε σαν την αλβανία.
    Αλλά ρε παιδιά ειλικρινά θέλατε να έχετε το κράτος του Χότζα?
    Είναι απλό όποιος δεν θέλει να πιστευει δεν πιστευει.Αν θέλεις να γίνεις μουσουλμάνος, σατανιστής, ιεχωβάς είναι απόλυτα ελευθερο.Ο προσιλιτισμός όμως όχι.
    Εχετε τις απόψεις σας, κρατήστε τες για εσάς.
    Δεν μας νιάζει αν είστε άθεοι, όπως δεν σας νοιάζει αν είμαστε χριστιανοί.
    Αφού ζητάτε διαχωρισμό σε Εμεις και Εσείς, οι Εσείς να πάτε να φτιάξετε δικό σας κράτος χαμένα κορμιά είστε έτσι και αλλιώς.

    ReplyDelete
  3. "Το κρυφό σχολειό είναι ένας μύθος"
    Μάλλον δεν σου τα είπαν καλά.
    "Η εκκλησία συνεργάστηκε με τον κατακτητή"
    Μάλλον δεν ξέρεις πόσοι παπάδες πολέμησαν εναντίον του τούρκου. Ενδεικτικά αναφέρω τον Παπαφλέσσα και τον Αθανάσιο Διάκο.
    "Καταστρέψανε κάθε τι αρχαιοελληνικό"
    Όλα τα ορθόδοξα κείμενα γράφτηκαν στην ελληνική.
    Να αρχίσω να λέω και άλλα; Βαριέμαι. Απλά έχω βαρεθεί κάθε ημιμαθή νεόπλουτο αριστεριστή να υιοθετεί την προπαγάνδα κάποιων μασώνων και να την πετάει ξερά χωρίς καμία έρευνα σε κάθε blog.

    ReplyDelete
  4. @Anonymous: Ανώνυμε (γιατί άραγε δεν έχεις όνομα) οι εξαιρέσεις, που σαφώς υπάρχουν, επιβεβαιώνουν τον κανόνα. Τον κανόνα που, μεταξύ άλλων, καθόρισε και ο Γρηγόριος ο Ε'.

    ReplyDelete
  5. Δύο παπάδες έλαβαν μέρος στην εθνική αντίσταση και μετά την απελευθέρωση τους παρέπεμψαν στο συνοδικό δικαστήριο όπου ομοφώνως κρίθηκαν ανάξιοι. Οι περισσότεροι ευλόγησαν τα άρματα των Γερμανών όταν παρέλευναν στις πόλεις τους με την ευχή:"να
    είναι πάντα νικηφόρα!".

    Οι παπάδες στον εμφύλιο δεν έθαβαν ούτε τους άμαχους (και αποκεφαλισμένους) πολίτες όταν τους σκότωναν οι "εθνικόφρονες" παρακρατικοί.

    Τον Δεκαπεντάυγουστο του 1951 στην Τήνο ο Παπάγος εξήγγειλε τα λεγόμενα "μέτρα επιείκειας" για την αμνήστευση ορισμένων. Τότε ο Μητροπολίτης "Φιλάρετος" σηκώθηκε όρθιος και δήλωσε τα εξής ιστορικά λόγια: "Η Πατρίδα είναι υποχρεωμένη να ακολουθεί το παράδειγμα της Εκκλησίας και να παρέχει απλόχερα την συγνώμη της, αλλά μόνον στους ειλικρινώς μετανοούντας. Οι κομμουνισταί όμως παραμένουν πάντοτε αμετανόητοι και επομένως η προς αυτούς επιείκεια είναι έγκλημα κατά της θρησκείας και της Πατρίδος".

    Γι' αυτό η θρησκεία και οι παπάδες θα έπρεπε να είναι οι πρώτοι που θα έπρεπε να εξοριστούν. Εγώ όποτε τους βλέπω τους φτύνω στα μούτρα και 1-2 φορές έχω ρίξει και σακούλες με σκουπίδια μέσα στους ναούς τους.

    ReplyDelete
  6. @Greek Rider: H ζημιά που έχουν κάνει η εκκλησία και οι παπάδες στην Ελλάδα, είναι τεράστια. Το θέμα είναι ότι κανείς δεν μιλάει γι' αυτά τα "κατορθώματα" της εκκλησίας.

    ReplyDelete
  7. Ο μαυροντυμένος που επιτίθεται ανώνυμα, το λέει σαφώς: πίστευε ότι θέλεις (λες και θα μπορούσε να πει κάτι άλλο) αλλά μην τα λες δημόσια... Γιατί ψυλλιάζονται διάφοροι ανυποψίαστοι και αρχίζουν το διάβασμα. Θα κόψεις έτσι τα έσοδα των κηφήνων και θα πρέπει να δουλέψουν τότε... Αυτό τους τρελαίνει, έγιναν παπάδες για να κάθονται και τώρα φοβούνται ότι θα στερέψει το χρήμα. Φύγετε βρε "να φτιάξετε δικό σας κράτος", μην τους χαλάτε τις εισπράξεις :-P

    ReplyDelete
  8. Ο Μεσαίωνας της Ορθοδοξίας τελειώνει, πάρτε το χαμπάρι.Καλά την βγάλατε τόσα χρόνια.Αλλά θέλω να δω ποιός θα σας ταΐζει όταν γίνει ο διαχωρισμός κράτους εκκλησίας.

    ReplyDelete
  9. @Anonymous 13.38: Δύο τινά: Πρώτον το να μη δέχεσαι το κουτόχορτο που σου προσφέρουν ως πνευματική τροφή δεν είναι ημιμάθεια. Βέβαια, αυτό δεν μπορείς να καταλάβεις, αν έχεις πάρει διαζύγιο με το σοβαρό διάβασμα. Δεύτερο, εγώ δεν έκανα κανένα σχόλιο στο press-gr. Αν κάποιος έκανε παραπομπή σε δική μου ανάρτηση, προφανώς έκρινε ότι είχε νόημα.

    ReplyDelete
  10. @Anonymous 14.44: Θα πέσει πολύ γέλιο και κλάμα τότε.

    ReplyDelete
  11. ΚΟΥΤΟΧΟΡΤΟ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ ΕΣΥ SWELL ΚΑΙ ΟΙ ΥΛΙΣΤΙΚΕΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΕΣ ΠΟΥ ΑΣΠΑΖΕΣΑΙ(Ο ΚΟΣΜΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ!!!) ΕΛΕΟΣ ΠΙΑ ΑΘΕΟΙ. Ο ΠΑΡΑΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΟΡΙΑ..

    ReplyDelete
  12. @Anonymous 11.49: Η αλήθεια είναι ότι μπορώ να ζήσω χωρίς τον θεό σου, που επιτρέπει να πεθαίνουν παιδιά από την πείνα και τις ελλείψεις. Που επιτρέπει σε ανθρώπους σαν τον Μπους, να ζουν και να σκοτώνουν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους. Λυπάμαι για σένα, που είσαι ευτυχής μ' αυτόν το θεό σου.

    ReplyDelete
  13. Αν γνωρίζατε τον π. Πορφύριο καί τον Π. Παίσιο στό Αγιο Ορος, θα καταλαβαίνατε τι βλακείες,- ίσως καί αθελά σας, λέτε !

    ReplyDelete
  14. @22:24 Τον π. Πορφύριο δεν τον γνώρισα και δεν μπορώ να έχω περί αυτού γνώμη. Όσα έχω διαβάσει πάντως ή έχω ακούσει είναι σπουδαία. Τον π. Παΐσιο όμως τον γνώρισα και πολύ καλά. Και απορώ πού βρίσκουν τόσα ... θαύματα, όσα τον έχουν καθιερώσει ήδη σαν άγιο στη συνείδηση του πολλού κόσμου.
    Ξέρεις ότι εξύφανε συνωμοσία εναντίον του ηγουμένου ενός αγιορείτικου μοναστηριού; Ο ηγούμενος, τιμώντας τον, τον είχε αναγορεύσει σε πνευματικό πατέρα του μοναστηριού και του ίδιου προσωπικά. Ο π. Παΐσιος, περιέργως, κάποτε θέλησε την ανατροπή του. Και δεν τον κάλεσε ... πατρικά να τον συμβουλεύσει ότι για διάφορους λόγους είναι καλό να εγκαταλείψει την ηγουμενία και να τον διαδεχθεί άλλος στη θέση του. Όχι! Μόνο, δρώντας υπογείως, ερχόταν σε μυστική επαφή με τον κάθε μοναχό χωριστά, προετοιμάζοντας μιαν αιφνίδια και καθολική απόρριψη του ηγουμένου, ο οποίος -κατά το σχέδιο- από τη μια στιγμή στην άλλη θα έμενε μετέωρος και θα εξεδιώκετο από το μοναστήρι.
    Αλλά αγαπά ο θεός τον κλέφτη... Μόλις που πρόλαβε τα γεγονότα ο ηγούμενος, ενημερωθείς από «αφύλακτη» διάβαση... Και βέβαια έδωσε ένα γερό λάκτισμα στον Παΐσιο (ακόμη τρέχει) για την ακραία αυτή και απρόσμενη ανεντιμότητά του, όπως και στη στενή κλίκα που είχε ήδη συγκροτήσει.
    Από κει και πέρα, ο Παΐσιος δεν σύχναζε τόσο στο Όρος, όσο σε, εκτός Όρους βεβαίως, γυναικεία μοναστήρια. Δεν λέω πως είχε σεξουαλικές σχέσεις με μοναχές, επεδίδετο όμως σε κάτι που απαγορεύουν οι κανόνες, να έρχεται ο ασκητής σε οπτική επαφή με μοναχές. Ήταν προφανώς η λύσσα της γυναικείας στέρησης που ικανοποιείτο και με τον τρόπο αυτό. Χαρακτηριστικό και το ότι σε γυναικείο μοναστήρι πέθανε και στο ίδιο γυναικείο μοναστήρι είναι θαμμένος! Τα περί Όρους λοιπόν βάλε τα σε δεύτερη μοίρα. Μίλα για γυναικεία μοναστήρια να είσαι μέσα.

    ReplyDelete
  15. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΒΛΑΚΑΣ ΚΑΠΟΙΟΣ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΣΕ ΘΕΟΥΣ ΚΑΙ ΔΑΙΜΟΝΕΣ.

    ReplyDelete
  16. ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΤΟ ΠΡΕΣΣ.GR ΕΧΕΙ ΕΝΑ ΠΟΣΤ ΓΙΑΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙΣ ΣΕ LINK TOY ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ ΠΟΣΤ ΤΗΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ ΣΟΥ. ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΧΕΙΣ ΤΟΣΗ ΑΝΑΓΚΗ ΑΠΟ ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ?

    ReplyDelete
  17. @Anonymous 16/9: Σ' ευχαριστώ για την ενημέρωση. Το είδα κι εγώ. Αν πουλούσα κάτι, θα είχα ίσως την ανάγκη διαφήμισης. Για να την κάνω όμως σωστά και για να μεγιστοποιήσω το αποτέλεσμα, δεν θα την υπέγραφα κιόλας; Συμβαίνει αρκετά συχνά να βλέπω σε διάφορα blogs links δικών μου αναρτήσεων. Τί προτείνεις, να μηνύσω τα blogs όπως ο λαμπρακικός δημοσιογράφος; Ντροπή...

    ReplyDelete
  18. SWELL. Συγγνώμη, δεν γνώριζα ότι άλλοι, εν αγνοία σου, όταν το press.gr έχει ένα θέμα που συνήθως στρέφεται εναντίον της Εκκλησίας, παραπέμπουν σε link δικό σου με ημερομηνία 9/6/2007 για την Εκκλησία και το ρόλο της στην ελληνική κοινωνία. Το κάνουν πάντως συχνά και κατά τη γνώμη μου οι επαναλήψεις κουράζουν.....

    ReplyDelete
  19. Καλησπέρα Swell!
    Δεν έχω να προσθέσω κάτι, το post είναι πολύ καλό, όπως και τα σχόλια του Greek Rider και τα δικά σου με έχουν καλύψη απόλυτα!
    Και για να κλείσω, νομίζω ότι πολύ ασχοληθήκατε με τους "ανώνυμους σκοταδιστές"!:)
    Χάρη τους κάνετε!
    Αυτό που θέλουν να ονομάζουν "Εκκλησία" έχει κρατήσει δεκάδες χρόνια τους "ραγιάδες" πίσω...γιατί στην ουσία έτσι μας θέλουν, για να μας κατευθήνουν!
    Δεν έχουν πάρει χαμπάρι ότι τελειώνει η "βασιλεία" τους!
    Καλή συνέχεια!

    ReplyDelete
  20. @Βusy bee: Aισιόδοξο σε βρίσκω. Για να τελειώσει η "βασιλεία" τους, χρησιμοποιώ τη δική σου λέξη, πρέπει πρώτα να (μας) τελειώσουν τα εκατομμύρια των "μωρών". Άρα, υπομονή και κουράγιο φίλε μου.

    ReplyDelete
  21. Φίλοι μου, μην σας φαίνεται περίεργο που τα πρόβατα δεν έχουν όνομα.

    Όπως μη σας φαίνεται παράξενο που βρίζουν, διότι μόνο αυτό μπορούν να αντιτάξουν στα ιστορικά στοιχεία.

    Κάπως πρέπει να ζήσουν και τα παράσιτα και ο μόνος τρόπος είναι να πουλούν "θαύματα" και "σωτηρία".

    Αλίμονο στους πιστούς τους...

    ReplyDelete
  22. Ο Παϊσιος έξω και δίπλα από το κελί του είχε στήσει παγκάκια από όπου έπρεπε να περάσει και να καθήσει για αρκετή ώρα όποιος ήθελε να τον δεί. Εκεί λοιπόν τον πλησίαζαν οι "εντεταλμένοι του δικτίου" και τον ψάρευαν καθώς δεν ήθελαν και πολύ οι αφελείς βαρεμένοι να αρχίσουν απ' έξω την .. εξομολόγηση, πήγαιναν όλα χαρτί και καλαμάρι μέσα στον Παϊσιο. Ετσι όταν έμπαινε μέσα ο πιστός έμενε με ανοιχτό το στόμα ακούγοντας το γέροντα να του αποκαλύπτει με την..... επιφοίτηση του αγίου πνεύματος για ποιο λόγο πήγε εκεί ή και το όνομά του.
    Αυτά ήταν τα συνηθισμένα .....θαύματα του Παϊσιου και σ' αυτά οφείλεται η φήμη του.
    Και μη τρέξετε πιστοί να μου πείτε ότι - μου τα είπαν - όχι δεν τα άκουσα τα είδα με τα μάτια μου.
    Αυτά για τον Παϊσιο για τον Πορφύριο δεν ξέρω δεν τον γνώρισα.

    ReplyDelete
  23. www.davlos.gr

    Στην ιστοσελίδα αυτή περιέχονται και είναι προσβάσιμα δωρεάν και ελεύθερα όλα ανεξαιρέτως τα άρθρα,
    τα φωτογραφικά και φωτοτυπικά ντοκουμέντα,
    οι έρευνες,
    οι αναλύσεις,
    οι ειδήσεις,
    η γενική κριτική,
    τα σχόλια,
    οι συνεντεύξεις,
    οι διάλογοι ακόμα και οι επιστολές,
    που έχουν δημοσιευθεί από το πρώτο τεύχος του Ιανουαρίου 1982 μέχρι και το τελευταίο (319°) του Δεκεμβρίου 2008 στο μηνιαίο περιοδικό πρωτοποριακής έρευνας «Δαυλός»·
    η έκταση του τμήματος της ιστοσελίδας που περιλαμβάνει την ύλη του περιοδικού «Δαυλός» είναι 22.772 σελίδες.
    Επίσης σε ιδιαίτερο τμήμα περιέχονται ολόκληρα τα κείμενα τριών εκ των σημαντικότερων βιβλίων που εξέδωσε ο «Δαυλός» στα 27 ακριβώς χρόνια που κυκλοφορούσε.
    Το σύνολο των σελίδων των εκτιθέμενων τριών βιβλίων είναι 660.




    Πρόκειται για ένα ψηφιακό μουσείο,
    μέσω του οποίου μπορεί ο επισκέπτης να μυηθεί σ’ έναν ιδιαίτερο,
    ολοκληρωμένο και οργανωμένο τρόπο σκέψης,
    με τον οποίο ειδώθηκε και αρθρώθηκε σε αποδεικτικό λόγο χωρίς σκοπιμότητες και προκαταλήψεις η πραγματικότητα στην Ιστορία,
    τον Πολιτισμό,
    τη Γλώσσα,
    την Πολιτική,
    την Θεοκρατία,
    το τραγελαφικό ιδεολόγημα του «Ελληνοχριστιανισμού»,
    την Ελλάδα,
    τον σημερινό βυζαντινοκρατούμενο Ελληνισμό και τις αρνητικές,
    άν όχι καταστρεπτικές,
    συνέπειες του βυζαντινισμού στη ζωή των τωρινών Ελλήνων και τέλος την καθαρή Ελληνικότητα ως βάση της σημερινής παγκόσμιας επιστήμης,
    παγκόσμιας σκέψης και του παγκόσμιου πολιτισμού.




    Ο ιδιαίτερος αυτός τρόπος θέασης της Αλήθειας λειτουργεί στα κείμενα του «Δαυλού» αποκλειστικά με τη μέθοδο της Απόδειξης
    και πάντοτε μέσα στο πεδίο του Λόγου και της Ελευθερίας και ποτέ στο πεδίο του Παραλόγου και της Μεταφυσικής.
    Έτσι γίνεται εύκολα ένας πλήρης Κώδικας Σκέψης,
    που μπορεί να χρησιμεύει ως κλειδί για την ανάσυρση στο φως της ατομικής και ιστορικής συνείδησης στρεβλωμένων ή
    αποκρυπτόμενων καταστάσεων και γεγονότων του χθες (Ιστορία),
    πάντοτε σε συνάρτηση και σύγκριση με τις καταστάσεις και τα γεγονότα,
    του σήμερα (Πολιτική). Ίσως μπορεί να λειτουργεί ακόμη και ως μέθοδος πρόβλεψης του αύριο.




    Περιηγηθείτε λοιπόν το Ψηφιακό Μουσείο «Δαυλός». Και θα επιβεβαιώσετε τα παραπάνω.

    www.davlos.gr

    ReplyDelete
  24. Και εντελώς τυχαία, ΠΑΛΙ, όλοι οι άθεοι μιλάνε με επιχειρήματα και συγκεκριμένα παραδείγματα ενώ οι γιαχβιστές (ο θεός σας έχει όνομα ΜΗΝ το ξεχνάτε) ουρλιάζουν σαν τα πιθήκια απειλώντας και βρίζοντας.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...