December 12, 2007

Συμβουλές για νιόπαντρες (κι όχι μόνο)



 
Να έχετε πάντοτε το βραδινό φαγητό έτοιμο. Σχεδιάστε από νωρίς, ακόμη κι από την προηγούμενη, το υπέροχο δείπνο που θα προσφέρετε στον άντρα σας και φροντίστε να είναι έτοιμο στην ώρα του. Με αυτόν τον τρόπο θα του δείξετε ότι τον σκεφτόσασταν όλη τη μέρα κι ότι ενδιαφέρεστε για τις ανάγκες του. Οι περισσότεροι άντρες γυρίζουν στο σπίτι πεινασμένοι, κι ένα καλό φαγητό είναι μέρος του καλωσορίσματος που χρειάζονται.

Ετοιμαστείτε για να τον υποδεχτείτε. Αφιερώστε ένα τέταρτο για να είστε φρέσκια και ανανεωμένη όταν εκείνος έρθει. Μπορείτε να φρεσκάρετε το μακιγιάζ σας ή να βάλετε μια κορδέλα στα μαλλιά σας (ή αλλού). Πρέπει να δείχνετε ξεκούραστη. Μην ξεχνάτε ότι εκείνος έχει περάσει τη μέρα του μέσα στην πίεση και την κούραση.

Συγυρίστε κάθε ακαταστασία . Λίγο πριν έρθει ο άντρας σας, ρίξτε μια τελευταία ματιά στο σπίτι, για να μαζέψετε τα παιχνίδια των παιδιών και τα δικά σας (dildos, baby oil, K-Y κ.λ.π.), τα βιβλία ή τις εφημερίδες, που ίσως είναι σκορπισμένες εδώ κι εκεί. Ύστερα κάντε ένα γρήγορο ξεσκόνισμα στα έπιπλα. Ο άντρας σας θα νοιώσει ότι μπήκε σ’ έναν παράδεισο ξεκούρασης και τάξης, αλλά κι εσείς θα αισθανθείτε όμορφα!

Ετοιμάστε τα παιδιά. Αφιερώστε λίγο χρόνο για να πλύνετε τα χέρια και το πρόσωπο των παιδιών (αν είναι μικρά), να τα χτενίσετε και, αν χρειάζεται, να τους αλλάξετε ρούχα. Τα παιδιά σας είναι μικροί θησαυροί και εκείνος θα ήθελε να τα δει ακριβώς έτσι.

Σταματήστε όλους τους θορύβους. Την ώρα που περιμένετε τον άντρα σας, κλείστε το πλυντήριο, το στεγνωτήριο, το πλυντήριο των πιάτων ή την ηλεκτρική σκούπα. Αν αναπνέετε με θόρυβο, σταματήστε (το θόρυβο). Προσπαθήστε να πείσετε τα παιδιά να είναι ήσυχα. Να είστε χαρούμενη όταν θα τον δείτε. Καλοσωρίστε τον μ’ ένα γλυκό χαμόγελο και δείξτε του πόσο χαίρεστε που τον βλέπετε.

Τι πρέπει να αποφεύγετε: Μην αρχίζετε να του λέτε τα προβλήματα και τα παράπονά σας μόλις μπει στο σπίτι. Μην διαμαρτυρηθείτε αν αργήσει να έρθει. Θεωρήστε ότι αυτό δεν είναι τίποτα μπροστά στα όσα έχει περάσει εκείνος όλη τη μέρα.

Κάντε τον να χαλαρώσει. Βάλτε τον να καθίσει σε μια αναπαυτική πολυθρόνα ή προτείνετέ του να ξαπλώσει για λίγο. Να έχετε έτοιμο ένα ζεστό ή κρύο ποτό για να πιει. Φτιάξτε του τα μαξιλάρια και προσφερθείτε να του βγάλετε και τα παπούτσια (έτσι θα βγει πιο εύκολα το παντελόνι όταν θα γονατίσετε ανάμεσα στα πόδια του). Να του μιλάτε (όταν δεν είστε μπουκωμένη) με χαμηλή, απαλή κι ευχάριστη φωνή. Δώστε του την ευκαιρία να ξεκουραστεί και να χαλαρώσει.

Ακούστε τον με προσοχή. Έχετε χίλια πράγματα να του πείτε, αλλά η ώρα που ο άντρας σας έρχεται στο σπίτι δεν είναι η κατάλληλη στιγμή. Αφήστε να μιλήσει εκείνος πρώτος. Εσείς θα μιλήσετε μόνον αν σας το επιτρέψει αυτός.

Η βραδιά είναι δική του. Ποτέ μην παραπονιέστε αν δεν σας βγάζει έξω για φαγητό ή αν δεν σας πηγαίνει κάπου για να διασκεδάσετε. Προσπαθήστε να καταλάβετε ότι όλη τη μέρα ζει σ’ έναν κόσμο γεμάτο ένταση και πίεση κι έχει ανάγκη να χαλαρώσει και να ξεκουραστεί. Γι’ αυτό βάλτε τα δυνατά σας (στη χαλάρωση κυρίως – α, και όχι δόντια).


Το κείμενο είναι απόσπασμα από έναν «Οδηγό συμβουλών για νεαρές συζύγους». Είναι από το σχολικό βιβλίο Οικιακής Οικονομίας που διδάσκονταν τα κορίτσια του Γυμνασίου τη δεκαετία του 50. Η αντιγραφή έχει ένα swellικό touch
 

Ευχαριστώ τον Παρατηρητή που μ’ έκανε κοινωνό αυτού του σημαντικότατου πονήματος. Απαύγασμα φεμινιστικής σοφίας!





12 comments:

  1. Καλά, θα αστειεύεσαι τώρα. Θα σου πω ότι τα νέα ζευγάρια , καθοτι εξίσου πολύ εργαζόμενα, μαγειρεύουν μαζί το βραδυνό τους φαγητό. Και σίγουρα μου φαίνεται αστείο να περνάει η μέρα σου σκεφτόμενος το βραδυνό φαγητό και ποιός θα τόχει ετοιμάσει. Σουέλ, τί είδους συμβουλες είναι αυτές που δίνεις στη νεολαία μας ;

    ReplyDelete
  2. @Ριτς: Η νεολαία θέλω να πιστεύω ότι έχει κριτήριο και άποψη. Δεν περιμένει από κανένα μας. Οι "συμβουλές μου" άλλο στόχο έχουν. Να γίνει η καθημερινότητα πιο όμορφη.

    ReplyDelete
  3. Ο στόχος σου ...εύστοχος!Με την αντιστροφή των ρόλων όμως,ε; :)))

    Την απεργιακή μου καλημέρα!

    ReplyDelete
  4. @Ψυχή: Καλημέρα σου κι εσένα.

    ReplyDelete
  5. ...όλα αυτά μαζί????
    Πάω Βαράγκη αμέσως...θα μείνω που θα μείνω στο ράφι, να χω τουλάχιστον ποιότητα!!!
    χαχαχαχα
    την καλημέρα μου απο τα βόρεια!

    ReplyDelete
  6. @Mpoumpoula: Καλωσήρθες, αν και διάλεξες μέρα με τρικυμιασμένη θάλασσα...

    ReplyDelete
  7. Καλησπέρα swell μου (φουσκοθαλασσιά σημαίνει ή μου φαίνεται;;)
    Είδα ένα σχόλιο σου στον Τζονάκο και αποφάσισα να έλθω μια βόλτα απο δω για να μου λύσεις την απορία. Το ωράριο 9-1 πού το ξέρεις;;; Κάτοικος Ραφήνας;;;;
    Όσο για το φαί συμφωνώ ότι είναι μια πράξη τρυφεράδας! Εσύ τι προσφέρεις αντίστοιχο;;;;Και δεν εννοώ το σεξ φυσικά, γιατί αυτό είναι αμοιβαίο.

    ReplyDelete
  8. swell στα θαλασσινα σημαινει ρεστια.
    Οσον αφοαρα το κειμενακι swell με κανει να αναπολω ωραιες εποχες που δυστυχως εχουν περασει και ακομα χειροτερα δεν τις ζησαμε

    ReplyDelete
  9. @Mania: Welcome on board!

    1. Έχω την "τύχη" να είμαστε γείτονες...

    2. Όλα αυτά κι ακόμα περισσότερα.

    ReplyDelete
  10. Επιστροφή στην παράδοση ( ανευ όρων )
    Σουέλ, καλα όλα αυτά αρκει να μην αναπνέει με θόρυβο !

    ReplyDelete
  11. kale ennoeitai!!de to syzhtw!!
    meta omws perna mia bolta apo to dafni giati ekei 8a eimai...

    ReplyDelete
  12. @Moody girl: Ο.Κ. Θα τα πούμε εκεί. Πως θα με γνωρίσεις όμως;

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...