December 11, 2007

Πίσσα και... πούπουλα για την εγκληματία ΒΡ

Της Κατερίνας Τζαβάρα από την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ



Το μεγαλύτερο στην Ιστορία περιβαλλοντικό έγκλημα μεθοδεύει ο γίγαντας της βρετανικής πετρελαιοβιομηχανίας, η εταιρεία ΒΡ, που μπορεί να βγαίνει προς τα έξω με ένα φιλικό πρόσωπο, αναζητώντας καθαρότερους τρόπους παραγωγής ορυκτών καυσίμων, αλλά επένδυσε ταυτόχρονα 1,5 δισεκατομμύριο στερλίνες στην εξόρυξη πετρελαίου από τον Καναδά με αδόκιμες για τους περιβαλλοντιστές μεθόδους.

Η πολυεθνική παραγωγός πετρελαίου και φυσικού αερίου, που είχε την περασμένη χρονιά κέρδη 11 δισεκατομμύρια στερλίνες, είναι τώρα αντιμέτωπη με την προοπτική μεγάλης σύγκρουσης με το πράσινο λόμπι των δασών της Βόρειας Αμερικής. Η περιβαλλοντική οργάνωση «Γκρινπίς» ζήτησε την άμεση ανάληψη δράσης εναντίον της ΒΡ, από τη στιγμή που αποφάσισε να εγκαταλείψει την πολιτική που επί μακρόν ακολουθούσε και να επενδύσει στην «άμμο» των πετρελαιοφόρων κοιτασμάτων της καναδικής επαρχίας Αλμπέρτα, που είναι τα δεύτερα μεγαλύτερα παγκοσμίως μετά τις πηγές της Σαουδικής Αραβίας. Η παραγωγή αργού πετρελαίου από την πισσώδη άμμο που υπάρχει κάτω από χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα δασών στη βόρεια Αλμπέρτα, προκαλεί την έκλυση τετραπλάσιων ποσοτήτων διοξειδίου του άνθρακα, που είναι και το μεγαλύτερης επικινδυνότητας αέριο από εκείνα που ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Η βιομηχανία αυτή θα παράγει 100 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα, το χρόνο μέχρι το 2012, ποσοστό αντίστοιχο του ενός πέμπτου των συνολικών ετήσιων εκπομπών της Βρετανίας. Οι ειδικοί εκτιμούν φυσικά ότι με τον τρόπο αυτό ο Καναδάς δεν θα επιτύχει τον περιορισμό των εκπομπών του στα επίπεδα που προβλέπονται με βάση το Πρωτόκολλο του Κιότο. Ταυτόχρονα, μια τεράστια «πληγή» ανοίγει στο τοπίο των δασών του Καναδά. Εκατομμύρια τόνοι φυτών και εδάφους σαρώνονται στα σημεία εξόρυξης και εκατομμύρια λίτρα νερού εκτρέπονται από τα ποτάμια. Στην πολυεθνική αυτή βιομηχανία μετέχουν εξίσου η αγγλο-γερμανική Shell και η αμερικανική Exxon-Mobil, ενώ χρειάζονται περίπου δύο τόνοι άμμου για την παραγωγή ενός και μόνο βαρελιού πετρελαίου.

Τώρα ξέρετε τι πρέπει να κάνετε: Να μην ξαναβάλετε βενζίνη ή πετρέλαιο BP! Αν δεν θέλετε να είστε πολύδωρες. Διαδώστε το (το post) και σώστε το (το περιβάλλον).


(Πηγή: environment.independent.co.uk)

8 comments:

  1. Δεν νομιζω οτι στα πραγματα μπορει να δοθει λυση με αυτο τον τροπο.Μου μοιαζει εξαιρετικα αφελες.Καλο ειναι να μαθαινουμε και να ευαισθητοποιουμαστε αλλα δεν φτανει μονο αυτο.
    Οτι λεφτα χασει η ΒP θα τα κερδισουν οι SHELL και οι αλλοι???
    Αυτος ειναι ο στοχος μας???
    Το θεμα πρπει να γινει ξεκαθαρο,το συγκεκριμμενο οικονομικο και κοινωνικο μοντελο που ακολουθει η ανθρωποτητα (ακομα και χωρες αυτοαποκαλουμενες κομμουνιστικες οπως η Κινα)σκοτωνει τον ανθρωπο,σκοτωνει τον πλανητη,σκοτωνει τη ζωη,σκοτωνει τις σχεσεις μας.
    Αυτη ειναι η ωμη αληθεια ,αλλα περι αυτου τι κανουμε???Τιποτα οσο αισθανομαστε βολεμενοι,η ανημποροι,
    Τουλαχιστον ομως ας λεμε τα πραγματα με το ονομα τους,ολα τα αλλα μου φαινονται λιγο αχαχουχα και χρησιμευουν για να κλυπτουν τις ενοχες μας και την αδυναμια μας.
    SWELL(και δυστυχως οχι SHELL)νομιζω οτι συμφωνεις και εσυ.

    ΑΛΛΑ ,ΒΡΕ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΠΟΛΛΑ ΜΑΣ ΕΒΑΛΕΣ ΣΗΜΕΡΑ ΜΕ ΚΟΥΡΑΣΕΣ.

    ReplyDelete
  2. Κύριε πρέσβη μας είχατε κακομάθει με τα σένσουαλ κειμενάκια και τώρα ζοριζόμεθα. Εγώ να το διαδώσω αλλά να σου πω ότι εγώ ούτε βενζίνη βάζω ούτε πετρέλαιο, καθότι ρόδα δεν παίζει εξόν από το ποδηλάτάκι του ανιψιού μου. Καλησπέρες!

    ReplyDelete
  3. Δεν ξέρω για το swell,αλλά εγώ θα συμφωνήσω μαζί σου,de profundis :)

    ReplyDelete
  4. @De profundis: Αφελές; Κανείς δεν ισχυρίζεται ότι οι άλλες εταιρίες είναι καλύτερες. Εγώ έχω να μπω σε πρατήριο Shell από το 1994. Το μοντέλο είναι δεδομένο. Εμείς τι κάνουμε είναι το ζήτημα.

    @Koptoraptou: Συγγνώμη σου ζητώ. Θα επανέλθω στα "ιστορικά" θέματα. Γουέητ.

    @Ψυχή: Με τους ξένοι, με τους ξένοι και τους νιόφερτοι συμφωνείς Ψυχή;

    ReplyDelete
  5. swell μου,σημασία έχει τους ξένοι και του νιόφερτοι να τους κάνεις να νιώθουν άνετα κι ωραία!
    Η ζεστή φιλοξενία είναι το χαρακτηριστικό μας ως Έλληνες!Ζωντανό παράδειγμα κι ο υπουργός μας!!! ;-))

    ReplyDelete
  6. Είναι γεγονός ότι ολες οι πολυεθνικές προσπαθούν να παραστήσουν τις "πράσινες" στο πλαίσιο της δημιουργίας της "πράσινης ηθικής". Στόχος τους είναι να ξεγελάσουν τον πολύ τον κόσμο και να συνεχίσουν να διασφαλίζουν δανειοδοτήσεις και κονδύλια και παράλληλα να πειθουν τις κυβερνήσεις για το...πράσινο φως. Αυτός είναι ο καινούργιος βραχνάς που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε..Η Γκρινπις εχει παψει προ πολλού να είναι αξιοπιστη και η δράση της έχει εγείρει ερωτηματικά.
    Είμαστε γενικώς στριμωγμένοι και έχω την αίσθηση ότι μονον σε ατομικό επίπεδο μπορούμε να προσφέρουμε κάτι στους τόπους που ζουμε.... Το σύνθημα "think Global,act local"θα μπορούσαμε να το προσαρμόσουμε στα δικά μας και να νοιαστούμε για τη μικρή τη γειτονιά μας.
    Καλημερα.

    ReplyDelete
  7. Για πες σε εναν ΑΥΓΑΠίτη μια απορία ναυτικέ.
    Αν οι άλλες εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών ειναι θυγατρικές της ΒΡ ή της Shell, απο πού να βάζω ;
    Εγω προτείνω όποιος βάζει ΒΡ να δέχεται το πιάτο-δώρο που του δίνουν και να το σπάει επι τόπου στο βενζινάδικο. Αν και δεν φταίει ο βενζινοπώλης.
    Η μόνη λύση ειναι να απαιτήσουμε όσο γίνεται συντομότερα να γίνουν προσιτά τα οχήματα με κίνηση με άλλα καύσιμα.
    Δεν βλέπω άλλη λύση.

    ReplyDelete
  8. @ΑΥΓΑΠΙΤΗ: EKO, AEGEAN, ΕΛΠΕ και οποιδήποτε άλλο εκτός των 7 αδελφών.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...