Το Ιράν πρωτοπορεί άλλη μια φορά. Με τη θέση που "χαρίζει" στη γυναίκα. Εν έτει 2008. Να χαιρόμαστε τον πολιτισμό τους και το δικό μας.
Σε έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας, ειδικά αφιερωμένη στο συγκεκριμένο θέμα, η οργάνωση επισημαίνει ότι παρά το μορατόριουμ που εξέδωσε ο επικεφαλής του ιρανικού δικαστικού σώματος το 2002, δύο άνθρωποι θανατώθηκαν με λιθοβολισμό το 2006 κι ένας το 2007, ενώ εννέα ακόμη γυναίκες και δύο άνδρες αναμένουν την εκτέλεσή τους με τον ίδιο τρόπο. Ο ιρανικός ποινικός κώδικας όχι μόνο την επιτρέπει, αλλά προβλέπει και το μέγεθος των πετρών, οι οποίες πρέπει να είναι αρκετά μεγάλες για να προκαλούν πόνο αλλά όχι τόσο μεγάλες ώστε να σκοτώσουν το θύμα αμέσως. Ο θάνατος επέρχεται συνήθως έπειτα από είκοσι λεπτά μαρτυρίου. Η Δ.Α. χαιρετίζει τις κινήσεις του ιρανικού Κοινοβουλίου προς μια τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα, ώστε να επιτρέπει την αναστολή μερικών τουλάχιστον εκτελέσεων, τονίζοντας ωστόσο ότι οι Αρχές πρέπει να προχωρήσουν παραπέρα για την πλήρη απαγόρευση της συγκεκριμένης πρακτικής αλλά και για την κατάργηση της θανατικής ποινής στην περίπτωση της μοιχείας.
Επισημαίνεται ότι η πλειονότητα των καταδικασθέντων σε λιθοβολισμό είναι γυναίκες, οι οποίες βρίσκονται εν γένει σε πολύ πιο ευάλωτη θέση. Αφ' ενός διότι έχουν περισσότερες πιθανότητες να είναι αναλφάβητες και άρα να υπογράψουν ομολογίες για εγκλήματα που δεν έχουν διαπράξει αλλά και διότι οι διακρίσεις τις οποίες υφίστανται σε διάφορες πλευρές της ζωής τους τις καθιστούν πιο ευάλωτες σε καταδίκες για μοιχεία.
Από το enet.gr
Από το enet.gr
Δεν είναι ανάγκη να τρέχουμε στο ΙΡΑΝ για να βρούμε και να στειλητεύσουμε την δημόσια διαπόμπευση και λιθοβολισμό ανδρών καί γυναικών.
ReplyDeleteΗ δημοσίευση των φωτογραφιών την ΚΥΡΙΑΚΗ στο ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ καί η ανακύκλωσή τους μέσω διαδυκτίου δεν είναι αντίστοιχη ενέργεια σε πολιτισμένη χώρα της Ευρώπης ??Το χειρότερο είναι οτι 600 000 συνέλληνες αγόρασαν το φύλλο και συμμετείχαν στη διαπόμπευση.Δεν νομίζω οτι στο ΙΡΑΝ με δεκαπλάσιο πληθυσμό από εμάς παρακολουθούν τις εκτελέσεις 600 000 άνθρωποι.
Διότι τι άλλο από δημόσια εκτέλεση μπορεί να χαρακτηρισθεί η δημοσίευση των φωτογραφιών????
Αν ο Ζαχόπουλος είχε ένα λόγο να αυτοκτόνησει τωρα πόσους έχει? μήπως 600 000??? Η κατηγορούμενη όταν τελείωσει όλη αυτή η ιστορία πού θα βρεί δουλειά????πως θα κάνει σχέση?????πως θα ενσωματωθεί στην κοινωνία????
Θυμίζω οτι τα συνταγματικά δικαιώματα εχουν θεσπιστεί για αυτούς πού τα έχουν ανάγκη δηλ τούς κατηγορούμενους.
Με απογόητεύει δε επ αυτού η θέση της επίσημης αριστέρας (ΚΚΕ ΣΥΝ)απο την οποία δεν ακουσα τίποτα,παρά μόνο ψιθύρους μεμονωμένων στελεχών.Φοβούνται μήπως λερωθεί η ηθική τους??? Αν οι θύτες καί ταυτόχρονα τα θύματα της υπόθεσης ήταν Πακιστάνοι???
Εδώ δεν έχουμε μία καραμπινάτη υπόθεση καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων???
Μετά από τα παραπάνω νομίζω οτι είμαστε όλοι ΙΡΑΝΟΙ.
@De profundis: Συμφωνώ μέχρι κεραίας. Άλλωστε γι' αυτό έγραψα "να χαιρόμαστε και το δικό μας πολιτισμό."
ReplyDeleteΣτην αρένα των τηλε-παραθύρων.
ReplyDeleteΕίναι καλύτερος ο θάνατος από λιθοβολισμό ή από εκπαραθύρωση; (κυριολεκτική ή μεταφορική).
Είναι δημοσιογράφοι όσοι ξέρουν περισσότερα από όσα γράφουν ή είναι κρατικοί λειτουργοί;
Δηλαδή, υπάρχει δημοσιογραφία με το μέτρο;
Ποιος αποφασίζει πόσα πρέπει να ξέρουμε;
Θα μάθουμε περισσότερα μόνο αν δεν συμφωνήσουν οι δημοσιογράφοι με τους πολιτικούς για την τιμή της σιωπής.
Πόσο κοστίζει ένα θέμα που αφορά δύο ανθρώπους αλλά καλύπτει τα θέματα που αφορούν όλους μας;
Τι συμβαίνει στον υπόλοιπο κόσμο;
Υπάρχουν γεγονότα εκτός Αθήνας; Υπάρχουν γεγονότα εκτός Ελλάδος;
Ποιοι βλέπουν CNN και BBC; Επιτρέπεται η ακρόαση άλλων σταθμών;
@Paratiritis: Αν εννοείς ότι έχουμε πνιγεί στα σκ@τ@, συμφωνώ. Καλημέρα!
ReplyDeleteΠώς κάνετε έτσι για ένα πλευρό ????
ReplyDelete