March 3, 2008

Μακεδονικοί μύθοι




ΜΥΘΟΣ ΠΡΩΤΟΣ: «Η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική». Το μύθο συνόδευσε το δάκρυ του Κ.Καραμανλή του πρεσβύτερου. Η Μακεδονία ήταν μία στην αρχαιότητα, δεν είναι πια ολόκληρη.

ΜΥΘΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟΣ: Η έννοια της ελληνικής Μακεδονίας τον 4ο π.Χ. αιώνα, δεν είναι η ίδια με την έννοια της ελληνικής Μακεδονίας σήμερα. Όχι μόνο γεωγραφικά αλλά, κυρίως, πολιτικά. Ένας κορυφαίος ιστορικός της αρχαιότητας, ο M.I.Finley, στη μελέτη του «οι Αρχαίοι Έλληνες και το έθνος τους» (1975), ξεκινάει με βάση τον Ηρόδοτο, από την κοινή καταγωγή, την κοινή γλώσσα, την κοινή θρησκεία, τα κοινά ήθη, και τη συνείδηση της συνύπαρξης, για να ορίσει την έννοια του «ελληνισμού». Εξηγεί όμως ότι αυτή η άποψη δεν έχει καμία σχέση με το κράτος-έθνος, έννοια του 19ου αιώνα μ.Χ. Η αρχαία Ελλάδα εκτινόταν από τη δυτική Μαύρη Θάλασσα έως τη Μασσαλία. Η πόλις-κράτος ήταν το κυρίαρχο σύστημα. Η έννοια του ελληνισμού ήταν έννοια κυρίως πολιτισμική. Συμβόλιζε μια ενότητα έναντι τρίτων, των βαρβάρων. Όχι μεταξύ των πόλεων, που συχνά πολεμούσαν μεταξύ τους.




ΜΥΘΟΣ ΤΡΙΤΟΣ: Το όνομα «Μακεδονία», χωρίς μάλιστα γεωγραφικό προσδιορισμό, εξασφαλίζει την ύπαρξη του γειτονικού κράτους έναντι της Αλβανίας και της Βουλγαρίας και συνδέει τους κατοίκους της πΓΔΜ, βουλγαρικής καταγωγής, σλαβόφωνους Έλληνες, Αθίγγανους και Αλβανούς με τον… Αλέξανδρο.


Τα παραμύθια δεν προστατεύουν κανέναν, όσο και αν εξάπτουν τη φαντασία. Φυλετική συνέχεια – ρατσιστική έννοια εξ ορισμού – δεν προκύπτει καμία, ούτε με τον Αλέξανδρο ούτε με τον Πλάτωνα. Ούτε στη Μακεδονία, ούτε στην Αθήνα ή την Σπάρτη. Πολιτικό τέλος είναι ανάγκη να δοθεί στις φαντασιώσεις που δημιουργήθηκαν και στις αντεγκλήσεις που προκλήθηκαν.] Το απόσπασμα από τη χθεσινή ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ.


Τώρα βέβαια είναι χρήσιμο να θυμηθούμε πώς δημιουργήθηκαν αυτές οι φαντασιώσεις, που οδήγησαν σε επιθετικές, όχι μόνο λεκτικές, εξάρσεις. Πρωτεύοντα ρόλο έπαιξε η εκκλησία με ηγέτη τον Χριστόδουλο. Που κινητοποίησε δεκάδες χιλιάδες μη σκεπτόμενων Ελληναράδων. Και από την άλλη, οι πολιτικοί που φοβούμενοι το πολιτικό κόστος, δεν συζήτησαν καν την πρόταση Πινέιρο για «Νέα Μακεδονία». Πρόταση που αν υπήρχε σήμερα στο τραπέζι, θα έσπευδαν και οι δύο, εκκλησία και πολιτικοί, να αποδεχθούν ασμένως. Ας τους χαιρόμαστε λοιπόν και τους δύο, κυρίως για τη σοβαρότητα και την υπευθυνότητά τους…

14 comments:

  1. Πονάει πολύ ρε γμτ αυτό το θέμα και έτσι σκατά που τα κάναμε από την αρχή...
    Το παιχνίδι είναι πια χαμένο, εδώ και χρόνια.
    Μας έφαγε ο εθνικισμός και η υπερβολή!
    Καλή εβδομάδα.

    ReplyDelete
  2. Καλημέρα swell και καλή βδομάδα.
    Σχετικά με τον Δεύτερο μύθο που αναφέρεις, τείνω να συμφωνήσω με την άποψη του Finley για τον τρόπο που συναισθάνονταν την ελληνικότητα τότε και τον διαφορετικό τρόπο που την συναισθανόμαστε σήμερα. Υπάρχει κάτι που κάνω λάθος;

    Σχετικά με τον τρίτο μύθο, πιστεύω ότι ο λόγος που το ΠΓΔΜ δεν θέλει γεωγραφικό προσδιορισμό στο όνομα είναι ότι θα τους αφαιρεί τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν το όνομα Μακεδονία σαν ενδεικτικό εθνικής ταυτότητας, την οποία τόσο χρειάζονται σε σχέση με τους διπλανούς τους από τους οποίους θέλουν διακαώς να διαφοροποιηθούν.

    Όλοι ξέρουν ότι οι σκοπιανοί είναι πιο κοντά στους Βούλγαρους φυλετικά, οπότε για να αποφύγουν μελλοντικές διεκδικήσεις πρέπει οπωσδήποτε να διαφοροποιηθούν Και τί να γίνουν; Αλβανοι; Δεν είναι και τόσο in. Ενώ Έλληνες, όπως και να το κάνουμε μετράει, αυτό το όνομα πιο πολύ.

    ReplyDelete
  3. @Ενεσούλα: Όχι σκατά, σύσκατα τα κάναμε και κανένα αντιβιοτικό δεν δουλεύει.

    ReplyDelete
  4. @Cynical: Το μόνο θέμα με το Finley κατά τη γνώμη μου είναι το κατά πόσο η έννοια του ελληνισμού ήταν όντως κυρίως πολιτισμική. Όταν είναι γνωστό ότι πολιτισμικά υπήρχαν μεγάλες διαφορές μεταξύ των πόλεων-κρατών, διαφορές που μαζί και με άλλα στοιχεία οδηγούσαν συχνά σε πολέμους (Θουκιδίδης).

    ReplyDelete
  5. Η Μακεδονία είναι Ελλάδα!

    ReplyDelete
  6. @Paratiritis: Κι ο καφές Λουμίδης.

    ReplyDelete
  7. Μια κοινωνικοπολιτική ανάλυση άκρως ρεαλιστική!...

    Την καλησπέρα μου,swellάκο μου:)

    ReplyDelete
  8. Από τη νύστα μου σε λάθος ποστ σχολίασα!!!! Έλεος!

    Το σχόλιο είναι για το σημερινό σου ποστ:)

    ReplyDelete
  9. Ο όρος Μακεδονία έχει πάψει να έχει εθνολογικό και αποκλειστικά ελληνικό χαρακτήρα ήδη από τους ελληνιστικούς και τους ρωμαϊκούς χρόνους. Από τότε μέχρι σήμερα ήταν κυρίως γεωγραφικός χώρος.

    Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι οι ΣΛαβομακεδόνες έχουν το δικαίωμα να μονοπωλούν τον όρο και την ιστορία του.

    http://pea-kyanea.blogspot.com/

    ReplyDelete
  10. Είχα ακούσει σε ημερίδα παλιότερα ότι η λέξη «έθνος» στην αρχαία Ελλάδα σήμαινε «σωρός». Ας πούμε έλεγαν «έθνος από κότες».

    ReplyDelete
  11. Anonymous: Μάλλον λάθος άκουσες. Ισχύει πάντοτε το μαρξιστικό "όποιος ανακατεύεται με τα πίτουρα, τον τρώνε οι κότες". Πρόσεχε!

    ReplyDelete
  12. από το bulgaramak.org το πήρατε το κείμενο και τον αντικειμενικό Ιό;

    ReplyDelete
  13. @Anonymous 22/3: Η πηγή αναφέρεται στην ανάρτηση, ήταν η Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία.

    ReplyDelete
  14. http://taxalia.blogspot.com/2008/04/bulgarmak.html

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...