August 4, 2008

Το έγκλημα


 
Εγκλημα, χαρακτήρισε ο γνωστός Άνθιμος, την κατάργηση από το υπουργείο Παιδείας του υποχρεωτικού χαρακτήρα της διδασκαλίας των θρησκευτικών. Το σκεπτικό του υπουργείου είναι ότι επειδή οι αλλοδαποί μαθητές έχουν πλέον γίνει πάρα πολλοί, είναι (επιεικώς) παράλογο κι ανεπίτρεπτο να υποχρεώνεις ένα μη χριστιανό μαθητή να παρακολουθεί τα θρησκευτικά που έχει επιβάλει η εκκλησία στα ελληνικά σχολεία.

Θρησκευτικά, που περιορίζονται σε όσα αφορούν την ορθόδοξη εκκλησία και μόνο σ’ αυτά. Καμμία ουσιαστική ενημέρωση για όσα πρεσβεύουν οι άλλες θρησκείες. Επειδή η ελληνική εκκλησία είναι εξαιρετικά «προοδευτική». Πάντα ήταν. Στο Βυζάντιο προσπάθησαν (και σε μεγάλο βαθμό πέτυχαν) να εξαφανίσουν ό,τι είχε σχέση με την αρχαία Ελλάδα. Αυτό είναι έγκλημα.

Εγκλημα έκανε η εκκλησία όταν υποκινούσε τον κόσμο να κατέβει στους δρόμους για το όνομα των Σκοπίων. Τις συνέπειες αυτού του εγκλήματος τις πληρώνουμε ακόμη. Εγκλημα έκανε η οργάνωση «Αλληλεγγύη» της εκκλησίας, όταν διαχειριζόταν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ που προορίζονταν (υποτίθεται) για ανθρώπους που είχαν μεγάλη ανάγκη. Κάποιοι παπάδες και μερικοί πολίτες διορισμένοι απ’ αυτούς στην «Αλληλεγγύη», έχουν καταχραστεί εκατομμύρια ευρώ. Μιμούμενοι τον άγιο βίο του αγίου Κοσκωτά.

25 comments:

  1. παρακαλώ να γράφετε "Παναγ(ρ)ιώτατος Άνθιμος" και ουχί σκέτος Άνθιμος γιατί υπάρχουν και κοινοί θνητοί με το όνομα Άνθιμος και δεν σου φταίνε...

    ReplyDelete
  2. Εγώ πάντως που διεκδικώ τη μετατροπή του μαθήματος των θρησκευτικών σε προαιρετικό, αναμένω τον αφορισμό. Η κίνηση του Υπουργείου είναι καθαρός ανέξοδος λαϊκισμός και δε λύνει τίποτα. Αν κάποιος δεν κάνει τα χαρτιά του -πιθανώς για φόβο κακής αντιμετώπισης από άλλα παιδιά- θα πρέπει να το διδαχθεί. Γιατί να μην κάνει το ανάποδο; Να ζητήσει να διδαχθεί θρησκευτικά.

    Όχι θρησκειολογία. Οι θεολόγοι και τα βιβλία αυτά δε διδάσκουν θρησκειολογία, αλλά δογματισμό. Η θρησκειολογία είναι μάθημα κοινωνικής ιστορίας και όχι θεολόγων.

    ReplyDelete
  3. Ζούμε ,και όχι μόνο στην Ελλάδα, μια νέα εποχή Μασαίωνα.Η Θρησκεύτική δεξιά κάνει την επίθεσή της .Στίς ΗΠΑ έχουν πετύχει σε κ΄ποιες πολιτείες οι θεωρίες της Βίβλου για την γέννεση του ανθρώπου να διδάσκονται ισότιμα με τη θεωρία της εξέλιξης .Στη Ρωσία και τις άλλες χώρες του πρώην Ανατολικού μπλόκ προσπαθούν να σωθούν από τα 70 χρόνια αμαρτίας (βλέπε επίσκεψη Πατριάρχη στην Ουκρανία).

    Στόν Αραβικό κόσμο κυβερνά ο οπισθοδρομοσμός και η κατπίεση των Μουλάδων.

    Τα διδάγματα του διαφωτισμού δέχονται συνεχή απαξίωση από τη Νεοφιλελεύθερη ιδεολογία.

    Και μη χειρότερα να λέμε.

    ReplyDelete
  4. Να μην καταργηθεί η υποχρεωτική διδασκαλία. Ας αλλάξει το περιεχόμενο όμως της ύλης των Χριστιανικών (και όχι Θρησκευτικών, όπως τα αποκαλούμε σήμερα).
    Αρχίζω να εγκληματίζομαι.. (;)

    ReplyDelete
  5. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  6. @swell να προτείνω κάτι σε σχέση με όλα αυτά: Συνεχή κριτική στην εκκλησία, βλασφημία έναντι των ιερών και οσίων της θρησκείας, ανάδειξη μιας άλλης ελληνικής παράδοσης και όχι βέβαια του Βυζαντίου.

    Και πάνω από όλα: ότι λέει η εκκλησία σωστό είναι πάντα το αντίθετο!

    Αποκάλυψη και εξευτελισμός της βρωμιάς.

    Κανένας σεβασμός, καμία ανοχή στο σκοταδισμό τους!

    ReplyDelete
  7. H εκκλησία είναι βαθειά νυχτωμένη φίλε μου.
    Δεν έχει πάρει χαμπάρι ότι ο κόσμος αλλάζει και ξυπνάει!!
    Ευτυχώς που μια φορά το υπουργείο σκέφτηκε λίγο σοβαρά!

    ReplyDelete
  8. Οταν στη δεκαετία του '80 ειχα πει σε παρέα οτι πρέπει τα Θρησκευτικά να γίνουν κατι σαν Θρησκειολογία ή εστω σαν Ιστορία των Θρησκειών, με κοίταγαν σαν να ήμουν τρελός.

    Και όχι δεν ειναι νυχτωμένη η Εκκλησία μας, αντίθετα ξέρει καλά οτι μόνο ετσι μπορεί να διατηρήσει τα "κεκτημένα" της.
    Η προσπάθεια των Ανθιμων, Χριστόδουλων και λοιπ΄΄ων ειναι να διατηρήσει και να αυξήσει η Εκκλησία την επιρροή της και την περιουσία της.
    Γι αυτο τα λένε αυτά, όχι πως δεν ξέρουν ποιό ειναι το σωστό.

    Βάζουν τον Ανθιμο να λέει τις κοτσάνες του μόνο που δεν μας τσαντίζει πια. Γελάμε με αυτόν και με όσους τον πιστεύουν.

    Ασχετα αν υπήρχαν ή οχι αλλοδαποί και αλλόθρησκοι μαθητές στα σχολεία, τα Θρησκευτικά έπρεπε ήδη να έχουν αλλάξει προ πολλού.
    Δεν ειναι Θρησκευτικά αλλα μια διδαχή Ορθοδοξίας που δεν αφήνει περιθώρια να μάθουν τα παιδιά κατι ουσιαστικό για άλλες θρησκείες.

    Αλλα εν ετει 2008 αν τολμήσει χριστιανός μαθητής να αλλάξει θρήσκευμα τον κάνουν περίγελω !

    .... τελοσπάντων θα επανέλθω.

    ReplyDelete
  9. ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ ΤΑ ΛΕΣ SWELL.
    ΑΣΧΟΛΗΣΟΥ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΜΠΡΑΒΟ ΤΟΥ ΚΟΚΚΑΛΗ, ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΕ ΣΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ, ΤΟ ΧΕΙΜΩΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕΚΙΟΥΡΙΤΑΣ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΗΣ ΜΥΚΟΝΟΥ.
    ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΑΦΕΝΤΙΚΟΥ ΤΟΥ:
    ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΚΟΚΚΑΛΗΣ ΤΟΥ ΠΕΤΡΟΥ

    ReplyDelete
  10. Σώσον κύριε τον λαον σου και ευλόγησον την κληρονομίαν σου, έχω να σου πω. Μην ασχολείσαι με τους ανθρώπους του Θεού. Εμείς είμεθα αμαρτωλοί. Την καλησπέρα μου!

    ReplyDelete
  11. @Δείμος του πολίτη: Δυστυχώς κυκλοφορεί η φήμη ότι ο υπουργός θα πάρει πίσω την απόφασή του μετά τις αντιδράσεις της εκκλησίας. Που σημαίνει back to black!

    ReplyDelete
  12. @Monahikos likos: Είπα να τον αποκαλέσω πάλι ΜΟΥΝΙΜΙΤΣ αλλά σκέφτηκα ότι είναι Δευτέρα και δεν λέει να μου την πέσουν οι θεούσοι. Καλή σου βδομάδα!

    ReplyDelete
  13. @De profundis: Ποιό Διαφωτισμό; Στην Ελλάδα τον ξεπεράσαμε. Ζούμε το Διασκοταδισμό. Σκότος παντού.

    ReplyDelete
  14. @Wert01gf: Δεν πρόκειται η εκκλησία να συμφωνήσει ποτέ να αλλάξει το περιεχόμενο της διδασκαλίας των θρησκευτικών. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε την απόλυτη αποκαθήλωση όλων των δοξασιών που πρεσβεύει. Γι' αυτό αντιμάχονται λυσσαλέα κάθε συζήτηση αλλαγής. Η πρόοδος σ' όλο της το μεγαλείο δηλαδή.

    ReplyDelete
  15. @Greek rider: Συμφωνώ μέχρι κεραίας. Έλα όμως που συχνά πατρονάρουν την εκκλησία και το σκοταδισμό της οι πολιτικοί και άλλα κέντρα εξουσίας.

    ReplyDelete
  16. @Marianaonice: Γιατί φοβάμαι ότι θα απογοητευτείς (κι εγώ μαζί με σένα);

    ReplyDelete
  17. @Tzonakos: Αν πήγαινες παλιότερα σ' ένα αστυνομικό τμήμα για έκδοση ταυτότητας και στο θρήσκευμα δήλωνες "άθεος", o μπάτσος θα σε κοιτούσε, φαντάζομαι, όπως θα κοιτούσε ο Μπους τον Μπιν Λάντεν, αν ξύπναγε ένα πρωί και τον έβλεπε ξαπλωμένο δίπλα του να το κάνει με τη Λώρα.

    ReplyDelete
  18. @Anonymous: Always to the point...

    ReplyDelete
  19. @Koptoraptou: Καλημέρα αγαπημένη αμαρτωλή! Μπορώ να ρωτήσω που αμαρτάνεις σήμερα, σε ποιά παραλία με άλλους αμαρτωλούς;

    ReplyDelete
  20. Καιρος ηταν! Κατα την αποψη μου μαλιστα δεν θα επρεπε να ειναι καν προαιρετικο, θα επρεπε να καταργηθει τελειως. Υποτιθεται οτι σε καθε θρησκεια υπαρχει το αντιστοιχο κατηχητικο, στο οποιο μπορει να διδαχθει κανεις τις αρχες και διδασκαλιες του δογματος που επιλεγει. Δεν χρειαζεται στο σχολειο λοιπον. Και απορω, οταν ο ιδιος ο Χριστος διδαξε την ελευθερια της επιλογης και την ανεξιθρησκεια, πως εμεις με τοση ευκολια επιβαλουμε στα παιδια μας την πιστη απο παππου προς παππου.
    Τωρα βεβαια, θα μου πεις, και ποσα απο οσα διδαξε ο Χριστος τηρουμε στην ουσια;;;
    Τεσπα, ξεφυγα απο το θεμα...αυτος ο συντηρητισμος και ο φοβος προς καθε τι καινουργιο μας εχει κανει τα τελευταια χρονια αντι να προχωραμε μπροστα σαν λαος να οπισθοδρομουμε διαρκως σε επιεπεδο, κουλτουρα και νοοτροπια!

    ReplyDelete
  21. @Butterfly: Κράτα μικρό καλάθι σε σχέση με το ότι τελικά όντως θα καταργηθεί το μάθημα. Η δύναμη της εκκλησίας με δεδομένο τον καιροσκοπισμό των πολιτικών, με κάνουν ν' αμφιβάλλω για την τελική έκβαση.

    ReplyDelete
  22. Καλά, η νυφίτσα (βλ. Άνθιμος) φρύαξε! Μακάρι να γίνουν προαιρετικά, αλλά δεν το κόβω. Το θεωρώ πάντως προτιμότερο από το να γίνουν 'θρησκειολογία', γιατί δεν μπορώ να φανταστώ ένα σχολικό βιβλίο που θα παρουσιάζει τις θρησκείες αντικειμενικά και χωρίς ίχνος προπαγάνδας. Κι ακόμη παραπέρα, δεν μπορώ να φανταστώ πολλούς καθηγητές που θα το διδάσκουν αντικειμενικά, λαμβάνοντας υπόψιν τους αλλόθρησκους μαθητές τους... Το παιδί του μουσουλμάνου θα ακούει και πάλι για τη δόξα της ορθοδοξίας, με το πρόσχημα πως παρακολουθεί θρησκειολογία και δεν έχει λόγο να πάρει απαλλαγή.

    ReplyDelete
  23. Η παρουσία του Θεού ουσιαστικά είναι μία προσωπική υπόθεση του καθενός.
    Εντάξει, ο Ανθιμος, ο Χριστόδουλος, "θρησκευτικά ή Θρησκειολογία " κτλ,κτλ, αλλά,- καί συγχωρέστε με βρέ παιδιά, έτυχε να γνωρίσετε πρίν χρόνια, τον μοναχό Παίσιο στό Αγιο Ορος ; Αν κάποιος από εσάς τον γνώρισε θα καταλάβει τι ενννοώ...
    Καί γιά να ..αποτελειώσετε σαν ..UFO, σας λέω ότι Ο Θεός αποκαλύπτεται.. εκεί πού δεν τον περιμένεις..
    Νίκος

    ReplyDelete
  24. Καλησπέρα



    κατ αρχήν συγχωρήστε το θάρρος και την τόλμη μου για τούτο το μήνυμα

    κι εμπιστευθείτε την αγνή μου πρόθεση και την διάθεση επικοινωνίας .



    Κατά δεύτερον, θα ήθελα να σας πω, ότι τον τελευταίο καιρό κάνοντας σημαντική προσπάθεια

    ν ¨ανεβάσω¨ ένα δικό μου forum, με την καθάρια σκέψη

    να συντροφεύει ανθρώπους ευαίσθητους, ρομαντικούς, διακριτικούς και μόνους,

    είχα ένα καλαίσθητο και πολύ θελκτικό αποτέλεσμα το οποίο πραγματικά λάτρεψα .

    Θα ήθελα (αν μου επιτρέπετε) να κλέψω λίγο από τον πολύτιμο χρόνο σας

    για να σας οδηγήσω στη διεύθυνση που υπάρχει

    το φιλόξενο ¨σπιτάκι¨ μου :

    www.e-agapimou.gr/forum/index.php



    Αν θεωρήσετε ότι η προσπάθεια μου αυτή έστω και λιγάκι εκφράζει

    ένα κομματάκι της ψυχής σας , ζητώ την συμμετοχή σας στην εξέλιξη κι ανάπτυξή της.

    Όχι σε κάτι δύσκολο η περίπλοκο αλλά σε κάτι πολύ απλό κι εύκολο ..

    γράφοντας ότι θέλετε εσείς η ότι νοιώθετε ..



    ΑΣ ΓΙΝΟΥΜΕ ΜΙΑ ΠΑΡΕΑ ανταλλαγής μηνυμάτων και σκέψεων .

    Μια συντροφιά εμπιστοσύνης που δεν θα διστάσει να συναντηθεί από κοντά για συζήτηση,

    για καφεδάκι, για ποτάκι, φαγητό η οτιδήποτε άλλο προκύψει .



    Σας ευχαριστώ πολύ

    Φίλη *E*

    ReplyDelete
  25. swell, είσαι ένας άθεος, υλιστής εχθρός της χριστιανικής πίστης με εμμονές ενάντια σε οτιδήποτε παραπέμπεις σε θρησκεία ή ορθοδοξία.Με όποιο ζήτημα θρησκευτικό ασχολείται το press.gr βάζει ένα link σε πόστ δικό σου Είσαι ένας πορωμένος αντιχριστιανός......

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...