November 2, 2008

Η στρούγκα, η πουτίγκα, η αριστερά και η φυσαρμόνικα

 

Μεγάλη αριστερά χωρίς το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να υπάρξει. Παλιότερα την ίδια ακριβώς δήλωση είχε κάνει ο γίγαντας Ακης. Σήμερα την κάνει στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία ο Λ. Κύρκος. Αγνοώντας τη θέση του ΠΑΣΟΚ ότι μπορεί ταυτόχρονα να στοχεύει στην αυτοδυναμία αλλά και στη συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ!  Χρησιμοποιεί μια εγγλέζικη παροιμία «αν θέλεις να ελέγξεις την πουτίγκα πρέπει να τη δοκιμάσεις.»  Εγώ ξέρω ότι οι Αγγλοι έχουν αυτήν την παροιμία, με μια διαφορά. Στη θέση της πουτίγκας βάζουν το αιδοίο.


Ο ΓΑΠας κατά τον Κύρκο είναι από τους πιο ευγενείς πολιτικούς. Γι’ αυτό άλλωστε κάνει παρέα με τον Πάγκαλο και τον Καχριμάκη. Χαρακτηρίζει τον Καραμανλή «άνθρωπο καλών προθέσεων που δεν μπόρεσε να τις υλοποιήσει γιατί βρέθηκε μέσα στη στρούγκα του κομματικού μηχανισμού, τον οποίο δεν μπόρεσε να ελέγξει.» Προφανώς πιστεύει ότι τον έβαλαν στη στρούγκα με το ζόρι κι από τότε δεν μπορεί να βγει.


Θεωρώ ότι κακώς ο Λ.Κύρκος εγκατέλειψε τη φυσαρμόνικα. Και αναλύει τώρα την πολιτική κατάσταση με λογική ακορντεόν.

Επειδή είναι πλέον σίγουρο ότι έρχονται δύσκολες μέρες για τους εργαζόμενους, αλλά και ότι αναμένεται μεγάλη αύξηση της ανεργίας, προτείνω κάποια καινούργια επαγγέλματα που ίσως αποτελέσουν μια λύση.


                                                 Εάν δεν σας πειράζει η υγρασία: 

                    Εάν αντέχετε στις οσμές και θέλετε να προσφέρετε κοινωνικό έργο:


                                                     Τέλος, αν σας αρέσουν τα δύσκολα: 

 

 Καλή τύχη!

13 comments:

  1. Swell, τα κόμματα εξουσίας είναι εξ ορισμού απεχθή, όχι μόνο γιατί είναι τελείως φθαρμένα αλλά και επειδή όπως λες κι εσύ είναι ακορντεόν. Όλοι οι "καλοί" χωράνε, όπου κι αν ανήκουν, ότι και να λένε. Προφανώς η συνεκτική τους δύναμη δεν είναι η ιδεολογική συγγένεια των μελών τους αλλά η εξουσία. Επομένως η μη συνεργασία είναι η αυτονόητη επιλογή.

    Παρ’ όλα αυτά νομίζω ότι υπάρχουν κάποια σημεία που θέλουν σκέψη. Ο Κύρκος λέει συγκεκριμένα: «Χρειάζεται κάποια στιγμή να γίνει ώριμη ανάλυση για το τι είναι το ΠΑΣΟΚ από την άποψη των μαζών». Αυτή η θέση με βρίσκει σύμφωνο. Σύμφωνα με αυτό, αν το «δεν γίνεται μεγάλη Αριστερά χωρίς το ΠαΣοΚ» ερμηνευτεί ότι αναφέρεται στους ψηφοφόρους (κι αυτό πρέπει να διευκρινιστεί σαφέστερα από τον Κύρκο που δεν λέει πρώτη φορά αυτή την άποψη), δεν νομίζω ότι απέχει από την πραγματικότητα. Είναι ένα πολύ λεπτό ζήτημα, αλλά πιστεύω ότι είναι ζήτημα ουσίας και ότι για αυτό είναι η λεγόμενη «Ανανεωτική Αριστερά», για τα δύσκολα. Και δεν είμαι σίγουρος ότι ο Συνασπισμός έχει πάντα την καλύτερη τακτική ως προς αυτό.

    Και κάτι bloggerίστικο και λάιτ: Πρόσφατα είχα ένα poll στο αστείο blogάκι μου για να δω χοντρά χοντρά τι σκέφτεται ο κόσμος που το επισκέπτεται επί του θέματος μια και είχε έρθει πάλι στην επιφάνεια. Κατέληξα στο γνωστό. Τις φυσιολογικές μέρες με κόσμο να έρχεται από τις στάνταρ συνδέσεις μου, ανέβαινε το «όχι». Κάποιες μέρες που μεγάλα blogs έτυχε να αναδημοσιεύσουν κάτι δικό μου (και που προφανώς έμπαιναν ΠαΣοΚτζήδες πιο πολύ από ότι κανονικά) ανέβαινε το «ναι».

    Συμπαθάτε με για το κουραστικό σχόλιο, αλλά το ποστ είναι καλή αφορμή για κυριακάτικη συζητησούλα. Καλημέρα.

    ReplyDelete
  2. @Βλαχοκυριλές: Προσωπικά, έχω ενδιασμούς για τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ. Το τι έχει μαζευτεί εκεί μέσα είναι απίστευτο. Κάτι σαν Αη-Παντελεήμονας.

    ReplyDelete
  3. Οταν έχεις συνεργαστεί με τη Δεξιά στο ΠΑΣΟΚ θα κολήσεις ...καημένε Λεωνίδα

    ReplyDelete
  4. Αυτό εννοείται. Προσωπικά έχω γνωρίσει ως και φιλοχουντικούς. Έχω γνωρίσει όμως και ανθρώπους που προσβάλονται αν τους πεις ότι δεν είναι αριστεροί (και έχουν καλούς λόγους όντως, με αριστερές καταβολές, αντάρτικα κτλ). Το ακορντεόν που λέγαμε υπάρχει και στη βάση. Το παιχνίδι παίζεται με όσους "κολλάνε" φυσιολογικά. Οι υπόλοιποι δεν ενδιαφέρουν ούτως ή άλλως.

    ReplyDelete
  5. Ο Λύκος σκότωσε πάλι :-) Και έχει δίκιο βέβαια...

    ReplyDelete
  6. @Monahikos likos: Φαντάζομαι ότι ο Λεωνίδας έχει πλέον το ακαταλόγιστο.

    ReplyDelete
  7. @Βλαχοκυριλές: Είδες πόσο αιμοβόρος είναι ο Λύκος; Γι' αυτό (λένε) ότι δεν εξημερώνεται ποτέ!

    ReplyDelete
  8. Έτσι. Και παρότι ερημίτης, δεν είναι μόνος του. Εκεί είναι και το στοίχημα άλλωστε στο context που συζητάμε, να έλξεις ανθρώπους που βρίσκονται κοντά, χωρίς να αλλοιωθείς.

    ReplyDelete
  9. @Βλαχοκυριλές: Δίκιο έχεις, παρ' όλα αυτά όμως δεν είναι εύκολο να πετύχεις να μην αλλοιωθείς. Προσπαθώντας να γίνεις αρεστός.

    ReplyDelete
  10. Swell, είναι πολύ δύσκολο, αλλά από την άλλη είναι και μια απόφαση που πρέπει να παρθεί: Ο Συν θέλει να είναι πάντα ένας "ελίτ" χώρος διανοουμένων με έμμεση κυρίως επιρροή ή να "ανοίξει" για να επηρεάσει πιο άμεσα? Θεωρητικά, οι σκοποί ενός αριστερού κόμματος εξυπηρετούνται από το δεύτερο, νομίζω. Κι εγώ δεν ξέρω, απλά έναν προβληματισμό θέτω με αφορμή το post σου.

    ReplyDelete
  11. Ο Λεό το βρώμικο '89 ειχε συνεργαστεί με τη Δεξιά.
    Αρα το να συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ δεν θα του ειναι και δύσκολο.
    Και ναι, ο ΓΑΠ ειναι ενας ευγενής άνθρωπος όσο κι αν δεν τον γουστάρετε μεσιέ Σουέλλ.
    Μεταξύ μας, θα τον ψηφίσεις ασφαλώς ετσι ;

    :)

    ReplyDelete
  12. ΛΥΠΑΜΑΙ αλλά το προβλημα δεν ειναι τι λέει ο ΛΚ ,ο συριζα,οι ανανεωτικοι κλπ και προφανως ουτε τι λεει το ΠΑΣΟΚ
    ΞΕΠΕΡΑΣΜΕΝΑ πράγματα ετσι κι αλλοιως ολα αυτα
    Η ουσια ειναι πως, αν κανεις σκεφτεται και θελει να δρα πολιτικά ''για το καλο του λαου'',εφοσον δεχόμαστε οτι ολα τα πολιτικα υποκειμενα εχουν αυτο το σκοπο,[τουλαχιστον τα λεγονμενα αριστερα]
    κατι πρεπει να κανουν γι αυτο.Αν αυτο περνα μεσα απο συνεργασιες ομορων σχημάτων,ας το δουν ΣΟΒΑΡΑ αν οχι ,ας αφησουν τα παλια σκουριασμενα λογια.Κατα τη γνωμη μου δεν υπαρχουν τετιες προυποθεσεις με βαση τη συγκεκριμενη τακτική αλλά και το σημερινο στελεχιακο δυναμικο του ΠΑΣΟΚ.θΕΛΟΥΝ ΑΠΛΩς ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ,ΚΑΙ ΤΗ ΘΕΛΟΥΝ ΤΩΡΑ και στο πλαισιο αυτο ριχνουν και το γλυφιτζουρι της ταχαμ δήθεν συνεργασιας.Και δε το εννοουν και δεν το θελουν.

    ReplyDelete
  13. @Pentanostimi: Την εποχή του "σαλόνι-τραπεζαρία ένα, είναι λίγο δύσκολο να διακρίνεις τις διαφορές μεταξύ όμορων σχημάτων.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...