February 10, 2009

Εύρηκα, εύρηκα!

 

Με απασχολούσε χρόνια. Το ψάχνω από το 2004. Πάλευα να ερμηνεύσω τον πρωθυπουργό και την τακτική του. Τακτική που ουσιαστικά ήταν μη τακτική. Γιατί δεν έκανε ποτέ τίποτα στην ώρα του. Ό,τι κι αν γινόταν, όσο σοβαρό κι αν ήταν, ο Καραμανλής δήλωνε απών. Και ακούγαμε άφωνοι το φοβερό επιχείρημα ότι ο πρωθυπουργός δεν λειτουργεί εν θερμώ. Και μας το έλεγαν ακόμα και το χειμώνα. Που είναι «εν ψυχρώ». Που σήμαινε ότι ο πρωθυπουργός δεν λειτουργεί ούτε εν θερμώ ούτε εν ψυχρώ. Αν λειτουργεί εν χλιαρώ, θα σας γελάσω και δεν το θέλω.


Έψαξα βιβλία, μίλησα με επιστήμονες. Κανείς δεν μπόρεσε να μου λύσει την απορία. Και το βρήκα μόνος μου! Είναι η είδηση της ημέρας, αλλά πιθανότατα και ολόκληρου του χρόνου. Η τακτική που ορίζεται από τη συνεχή αναβλητικότητα στη λήψη ακόμα και κρίσιμων αποφάσεων και που σε κάνει να αναρωτιέσαι, υπάρχει ο πρωθυπουργός ή μας τελείωσε, οφείλεται σε μια πολύ σπάνια πάθηση. Η πάθηση αυτή είναι ο ίστερος (με ι, όπως ο ίκτερος). Τα συμπτώματα της πάθησης μας είναι πολύ γνωστά. Τα ζήσαμε στην Ελλάδα με τα ομόλογα και τους κουμπάρους, με τον Βουλγαράκη και το Ρουσόπουλο, τις αγροτικές κινητοποιήσεις και με πολλές άλλες περιπτώσεις. Το περίεργο κι επικίνδυνο είναι ότι η ασθένεια είναι κολλητική. Όταν έχεις πρωθυπουργό που πάσχει από ίστερο, εσύ βγάζεις τον ίκτερο.

19 comments:

  1. Πρέπει να έχει Μεξικάνικα γονίδια στο αίμα του...
    Οι Μεξικάνοι δεν λένε "μην κάνεις σήμερα αυτό που μπορείς να κάνεις αύριο"?
    Για δες το κι έτσι!

    ReplyDelete
  2. @Monahikos likos: Tον σκέφτομαι με σομπρέρο και παχύ μουστάκι στυλ Ζαχόπουλου και γελάω.

    ReplyDelete
  3. ο ''νομιζε πως ηταν πρωθυπουργός''
    σου πήρα τόσα χρόνια,καλε μου swell...

    ReplyDelete
  4. @Pentanostimi: Ναι βρε γαμώτο. Ερεψα από την ανάγκη να τον ερμηνεύσω. Αλλά δικαιώθηκα!

    ReplyDelete
  5. Επίσης δεν ξέρω κατά πόσο η λέξη "ίστερος" είναι συγγενής με την λέξη "ύστερα"....εδώ στην Κρήτη...συχνά κάποιοι, την χρησιμοποιούν όταν θέλουν να αναβάλουν κάτι για αργότερα!!!:))

    ReplyDelete
  6. @Βusy bee: Γιατί τώρα θες να μου το χαλάσεις; Mε "ι" γράφεται. Πάει και τελείωσε!

    ReplyDelete
  7. Επίσης λέγεται και passive aggressive behavior στα αγγλοσαξωνικα. http://en.wikipedia.org/wiki/Passive-aggressive_behavior

    ReplyDelete
  8. Γιατρός δεν είμαι, έψαξα όμως κι έμαθα: πρόκειται για τον γνωστός βάκιλο tileorasakius xamparius, που σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει ό,τι πάρει ο απαυτός μας μόνο από το χαζοκούτι (έτσι δεν είχε το ηλίθιο θράσος να μας πει από άμβωνος βουλής;. Το κακό είναι πως ο λαός μπορεί να κολλήσει άλλον, πιο επικίνδυνο βάκιλο: τον megalisius malakisius!

    Ή τον κόλλησε ήδη;

    Τα σέβη μου.

    ReplyDelete
  9. @Anonymous 14.47: Passive aggressive, βάζεις μια καινούργια διάσταση στο μεγαλείο του πρωθυπουργού.

    ReplyDelete
  10. @Πάνος Γιαννάκαινας: Hamparious ή malakisious. Φοβερό δίλημμα...

    ReplyDelete
  11. @Anonymous
    Ναί Ρέ!
    Έχουμε πρωθυπουργό 'Passive Aggressive' ... Αμ' Πως!

    ReplyDelete
  12. Κάπου θα έχει διαβάσει αυτό που λέει:
    "Κάνε σήμερα αυτό που μπορείς να κάνεις αύριο γιατί το αύριο οδηγεί στη χώρα του ποτέ"!!
    Και έτσι πάντα αναβάλλει γιατί ελπίζει ότι ποτέ δεν θα κάνει αυτό που δεν θάθελε να κάνει!!
    χαχαχα!!

    ReplyDelete
  13. @Marianaonice: Πάλι καλά που υπάρχει κι αυτόματος πιλότος και πορευόμαστε σα χώρα.

    ReplyDelete
  14. Κατεβάζω πρόταση στην ανοικτή αυτή λαϊκή συνέλευση που διοργανώνει ο SWELL. Να περνούν από ψυχίατρο και οι υποψήφιοι πρωθυπουργοί, υπουργοί, βουλευτές κλπ.
    Και δεν κάνω πλάκα.

    ΚιρΣος

    ReplyDelete
  15. @ΚιρΣος: Σκέφθηκες την περίπτωση (διάβαζε ανάγκη) να πρέπει να περνούμε ψυχιατρική εξέταση όλοι μας;

    ReplyDelete
  16. Εσύ θα πρέπει να το σκεφτείς. Που έχεις επικίνδυνους γείτονες στη Ραφήνα και φίλους στη Ρόδο, η δραστηριότητα των οποίων εμπίπτει σε πολλούς νόμους.
    Μια ομαδική, θα σας έρθει και πιο φθηνά, νομίζω.

    ΚιρΣος

    ReplyDelete
  17. @ΚιρΣος: Το σκέφτομαι ειδικά για εδώ τη Ρόδο. Γιατί βλέπεις συχνά λούμπεν τύπους, που σου παρουσιάζονται ως δημοσιογράφοι και στην πραγματικότητα είναι αποτυχημένοι νταβατζήδες που το γύρισαν στο ζιγκολίκι άλλων δις ισοβίων δήθεν δημοσιογράφων. ΟΙ ψυχίατροι εδώ θα έκαναν χρυσές δουλειές.

    ReplyDelete
  18. Συναναστρέφεσαι και με τέτοια υποκείμενα; Εσύ θα τη χρειαστείς σίγουρα άνθρωπέ μου. Αν θες, να σου συστήσω τον δικό μου. Για να γίνει… σωστή δουλειά.

    ΚιρΣος

    ReplyDelete
  19. @ΚιρΣος: Εσύ γιατί πηγαίνεις σε ψυχίατρο, τόσο σοβαρή είναι η κατάστασή σου; Πάντως δεν πρέπει να είναι καλός. Δεν βλέπω βελτίωση σε σένα. Να τον αλλάξεις!

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...