March 31, 2009

Ταξίδι στην κόλαση

Ξεκίνησαν από τις ακτές της Λιβύης με προορισμό τις ευρωπαϊκές ακτές. Έχοντας στις καρδιές τους την ελπίδα για ένα μέλλον, απλά… Γιατί εκεί που ζούσαν, στην υποσαχάρια Αφρική, δεν είχαν μέλλον. Και αποφάσισαν το ταξίδι μ’ ένα σαπιοκάραβο, 253 άτομα, άνδρες, γυναίκες και παιδιά.

Δεν προσέγγισαν ποτέ τις ευρωπαϊκές ακτές, τη γη της ελπίδας γι’ αυτούς. Το σαπιοκάραβο βυθίστηκε παίρνοντας μαζί του στο «φιλόξενο» βυθό της Μεσογείου 233 ψυχές. «Φιλόξενος» γιατί στην αγκαλιά του βρίσκονται χιλιάδες άτομα, από τις ακτές του Μαρόκου και μέχρι τα τουρκικά παράλια.


Αυτός είναι ο πολιτισμός και ο ανθρωπισμός μας. Αφήνουμε εκατομμύρια ανθρώπων στον τρίτο κόσμο, να ζουν σε συνθήκες κατ’ ευφημισμόν ανθρώπινες. Όπου όχι μόνον δεν έχουν μέλλον, αλλά βρίσκεται σε κίνδυνο η ζωή τους μονίμως από την πείνα, τις ασθένειες και τις πολεμικές συρράξεις. Οδηγούμε αυτά τα εκατομμύρια ανθρώπων στο να θεωρήσουν ότι η μοναδική προοπτική και λύση είναι η με οποιοδήποτε κόστος φυγή. Που για τους περισσότερους το κόστος είναι η ίδια τους η ζωή.


Δεν φροντίσαμε ποτέ να δημιουργήσουμε στις χώρες που ζουν αυτοί οι άνθρωποι, εκείνες τις συνθήκες που θα έδιναν ένα νόημα στην παραμονή τους στον τόπο που γεννήθηκαν. Κάναμε τα πάντα ώστε στα μάτια τους η Ευρώπη με τους κανόνες της να φαντάζει (κλικ εδώ) σαν παράδεισος και, αντ' αυτού τους οδηγήσαμε στην κόλαση.

21 comments:

  1. Ειδες φιλε μου; Και ποιους δεν εκαυπηρετει αυτη η κατασταση; Αφου εχουν φθηνα εργατικα χερια, ανθρωπους στο ελεος των υποδελοιπων ¨πολιτισμενων"! Καμια φορα, οταν τα σκεφτομαι, τα βαζω με τον εαυτο μου. Πως μπορω να κοιμαμαι τα βραδια, οταν υπαρχουν τετοια στον κοσμο?

    ReplyDelete
  2. @Butterfly: Προτιμώ να μην σου πω πως αισθάνομαι και τί σκέφτομαι...

    ReplyDelete
  3. Swell όλα είναι ένα ψέμα. Όλα είναι να 'χαμε να λέμε. Δύσκολα θα αλλάξει η ανθρωπότητα γιατί κανείς μας δε θέλει να αλλάξει.

    Γιατί, έτσι μας βολεύει.

    ReplyDelete
  4. @Ptboul: Όπως τα λες είναι. Μπορούμε πλέον να ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία...

    ReplyDelete
  5. Εμεις που δε συμφωνουμε με ολα αυτα,αρρωσταινουμε και μονο στη σκεψη αυτων που περιγραφεις.Τα ατομα,ομως, που ευθυνονται για τετοιες χαοτικες πολιτικες και καταστασεις, μια χαρα κοιμουνται και μια χαρα συνεχιζουν να...κοιμιζουν το κοσμο,που μολις ακουσει για τετοια 'δυσαρεστα', αλλαζει το καναλι και βλεπει κανενα σοου του κ...,για να ξεχνιεται, που εκανε το λαθος και τους ψηφισε! Το χειροτερο, ομως ειναι, οτι ΑΥΤΟΥΣ και παλι θα ξαναψηφισει! :(

    ReplyDelete
  6. Οι πληθυσμοί της Αφρικής είναι οι πλέον άτυχοι στην παρούσα συγκυρία. Μέχρι να ‘διευθετηθούν’ οι νέες ισορροπίες και να αποκτήσει ‘σταθερότητα’ η οικονομία κανείς δεν πρόκειται να ασχοληθεί μαζί τους εκτός από τους εμπόρους όπλων και αυτούς που συδαυλίζουν τις τοπικές αντιθέσεις στις Αφρικανικές χώρες.

    Κλασικό παράδειγμα είναι το δυτικό Σουδάν (Νταρφούρ) όπου μια αντίθεση πόρων ανάμεσα αγρότες και βοσκούς μετατράπηκε στα χέρια των αδίστακτων Σιωνο - Δυτικών στο τέλειο εργαλείο ποδηγέτησης της περιοχής και ελέγχου του εμπορίου σχεδόν όλης της Αφρικής (γειτνίαση του Χαρτούμ με την Ερυθρά θάλασσα) και στραγγαλισμού της Αιγυπτιακής οικονομίας ο οποίος διαρκεί από τότε που οι Βρετανοί – με δόλο - σφετερίστηκαν (από τον Αιγυπτιακό λαό) την διώρυγα του Σουέζ !

    Είναι να αναρωτιέται κανείς αν τα ανθρώπινα γονίδια εμπεριέχουν τις οδηγίες για την αυτοκαταστροφή του είδους !

    ReplyDelete
  7. Καλησπέρα.

    Ψάχνεται για δικαιοσύνη στο κόσμο; Να υπενθυμίσω μια ιστορία «δικαιοσύνης».
    Πριν μερικούς μήνες, με άσχημες καιρικές συνθήκες, μέσα στο καταχείμωνο, μια βάρκα με λαθρομετανάστες ναυάγησε κοντά στη Σύμη. Ένα μωράκι μόλις λίγων μηνών χάθηκε στη θάλασσα. Οι υπόλοιποι εντοπίστηκαν την άλλη ημέρα γαντζωμένοι σε μια βραχονησίδα και μεταφέρθηκαν στη Ρόδο, σε άθλια κατάσταση. Ο «ευαίσθητος» τοπικός εισαγγελέας, εντόπισε αμέσως τους Αφγανούς χαροκαμένους γονείς και άσκησε εναντίων τους μήνυση ΓΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΑΝΗΛΙΚΟΥ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ! Έτσι την αντιλήφθηκε την «δικαιοσύνη» ο ταγός της.
    Θα βολεύονταν κι αυτός και όλοι μας βέβαια, αν καθόντουσαν να σκοτωθούν ήσυχα – ήσυχα στο σφαγείο στο οποίο έχει μεταβληθεί η χώρα τους. Δεν βολεύονται οι ίδιοι όμως και μας «ενοχλούν», ερχόμενοι στη χώρα που… γέννησε τον πολιτισμό και τον μετέδωσε σε όλο τον πλανήτη.
    Αναμασώντας κάτι τέτοια, πορευόμαστε στο χρόνο για να εκπολιτίσουμε όσους δεν προλάβαμε ως τώρα ή όσους παρουσιάζουν δυσκολίες μάθησης, όπως οι Παλαιστίνιοι που τόσες φορές τους εκπολίτισαν και αυτοί συνεχίζουν να φεύγουν από την πολιτισμένη –πολλάκις- χώρα τους και να αποβιβάζονται στα νησιά μας. Μαζί με Ιρακινούς, Αφγανούς, Αφρικανούς και άλλους «τυχερούς» αυτού του κόσμου.

    Συγνώμη για το σεντόνι.
    Παράγραφος

    ReplyDelete
  8. @Grsail: Το Νταρφούρ που αναφέρεις, αποτελεί κλασσικό παράδειγμα αποτυχίας αλλά και υποκρισίας της διεθνούς πολιτικής. Με τίμημα την απόλυτη εξαθλίωση και στο τέλος τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων.

    ReplyDelete
  9. @Παράγραφος: Καλοδεχούμενο το σεντόνι σας, καθότι "μεταξωτό." Ο συγκεκριμένος λειτουργός (sic) της δικαιοσύνης (ξανά sic), αναρωτιέμαι πως θα αισθανθεί αν μάθει ότι ο Καρζάι πέρασε νόμο που επιτρέπει το βιασμό στο πλαίσιο του έγγαμου βίου; Eύχομαι πάντως να βρεθεί κάποιος που θα "βιάσει" τον τρόπο σκέψης του εισαγγελέα αυτού.

    ReplyDelete
  10. Νόμιζαν πως ήταν άνθρωποι κι είπαν να αλλάξουν τη μοίρα τους, μα δεν ήταν τίποτα άλλο παρά αριθμοί στις στατιστικές των "πολιτισμένων".

    ReplyDelete
  11. @Monahikos likos: Και τότε οι καημένοι κατάλαβαν ότι δεν ήταν άνθρωπο, ήταν θηρία που τους "έφαγαν".

    ReplyDelete
  12. Και το έγκλημα είναι ακόμη μεγαλύτερο αν σκεφτεί κανένας το μικρό κόστος που χρειάζεται ένας άνθρωπος του 3ου κόσμου για να ζήσει στη χώρα του αξιοπρεπώς.

    Και ακόμη μεγαλύτερο όταν σκεφτεί κάποιος πόσο έχουν εκμεταλλευτεί αυτές τις χώρες πλουτοπαραγωγικά οι μεγάλες εταιρείες και οι δυτικές χώρες και πόσες φορές έχουν συμμαχήσει με τις χουντικές κυβερνήσεις τους με θύματα πάντοτε τους αθώους που σαπίζουν στις φυλακές ή στη φτώχεια τους.

    ReplyDelete
  13. ΤΑΞΊΔΙ ΣΤΗ ΚΟΛΑΣΗ

    Το ταξίδι κοινο και για μας και για αυτους.

    ReplyDelete
  14. Μπράβο ρε SHELL όμορφο ποστ..για να μην ξεχνάμε οτι στον κόσμο υπάρχουν μεγαλύτερα προβλήματα , απο πιο κινητό
    4ης γενίας θα επιλέξουμε ή πια TFT TV θα πάρουμε στης προσφορές του Κοτσόβολου...ΕΜΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΙ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ!!!

    ReplyDelete
  15. Τελειως λαθος τα οσα γραφονται.
    Κατ αρχην ποιοι ειμαστε "εμεις" που τα κανουμε αυτα;Εαν εννοειτε την Ελλάδα,αυτη δεν ειχε ποτε τον καιρο να ασχοληθει με την Αφρικη καθως ειχε να διασφαλισει τη δικη της επιβιωση απο ιδρυσεως εληνικου κρατους μεχρι πριν 2-3 δεκαετιες.
    Εαν εννοειτε την υπολοιπη Ευρωπη αυτη ήταν στην Αφρικη και εξεδιωχθη απο εκει με αντιαποικιακους σγωνες.
    Τωρα οι απελευθερωμενοι πεινανε.Τι να γινει;Να επανελθει η αποικιοκρατια;Oχι λενε οι ανθρωπιστες,να δοθει βοηθεια.
    Αλλα ποιος θα παρει τη βοηθεια;Οι τοπικοι φυλαρχοι φυσικα και θα την μοιρασουν οπως θελουν αυτοι.Αυτο γινεται και τωρα.
    Ωστοσο προς στιγμην φανηκε οτι υπαρχει λυση.Υπαρχει ενα κρατος μαυρων σχετικα προοδευμενο ,η Νοτια Αφρικη που θα μπορουσε να αναλαβει τα υπολοιπα.Οταν ομως ανελαβαν την εξουσια οι μαυροι εκει και ο Κλιντον ειπε στον Μαντελα οτι πρεπει να αναλαβει την εποπτεια όλης της Αφρικης και θα τον βοηθησει αυτος απαντησε "α,οχι ,εγω δεν ειμαι ιμπεριαλιστης".
    Ε,αφου δεν ειναι ας μεινουν οι φυλαρχοι να κυβερνουν.

    ReplyDelete
  16. Δυστυχώς βιώνουμε το θέατρο του παραλόγου σ' αυτη τη ζωή!!
    Αδυνατώ πλέον να σκεφτώ ότι υπάρχει ελπίδα για τους αδικημένους της γης!!

    ReplyDelete
  17. @Greek rider: Oι πρώην αποικιοκρατικές χώρες έχουν τεράστιες ευθύνες γιατί αφού "ξεζούμισαν" τον πλούτο των χωρών που κατείχαν, τις παράτησαν και μαζί μ' αυτές και τους πολίτες τους στη, δυστυχώς προδιαγραμμένη, μοίρα τους.

    ReplyDelete
  18. @De profundis: Σωστά τα λες! Μόνο που η διαδρομή που κάνουμε είναι διαφορετική.

    @Lily: Σ' ευχαριστώ. Έχεις δίκιο, πάντοτε ξέραμε ως άνθρωποι πως να ιεραρχούμε τις ανάγκες μας...

    ReplyDelete
  19. @Anonymous 21.24: Προφανώς δεν έχεις πάρει είδηση τι γίνεται στο Ανατολικό Αιγαίο και ειδικότερα στα δωδεκάνησα.

    ReplyDelete
  20. @Marianaonice: Ελπίζω κι εύχομαι να αλλάξει αυτή η απάνθρωπη κατάσταση. Αλλοιώς...

    ReplyDelete
  21. Η Ευρώπη-φρούριο είναι εδώ.
    Κι όταν πάψουν να πνίγονται μόνοι τους, θ'αναπτυξουν στρατούς.
    Δείτε τις εικόνες:
    http://subtopia.blogspot.com/2006/10/ceuta-and-melilla.html
    και
    http://archinect.com/news/article.php?id=26361_0_24_0_M

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...