April 1, 2009

“Storm the banks!”



Αυτό είναι το κεντρικό σύνθημα των χιλιάδων διαδηλωτών που έχουν συρρεύσει στο Λονδίνο. Όπου αρχίζει η σύνοδος της G20 με θέμα την παγκόσμια οικονομική κρίση. Το σύνθημα σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει «Επιτεθείτε στις τράπεζες!» Γιατί οι τράπεζες είναι αυτές που δημιούργησαν σε μεγάλο βαθμό την κρίση, με τα τοξικά προϊόντα τους. Που ήταν τόσο τοξικά, που «μόλυναν» ολόκληρο τον κόσμο.
 
Οι διαδηλωτές απαιτούν να πληρώσουν το τίμημα της κρίσης οι πραγματικοί υπαίτιοι, οι τράπεζες. Ο μόνος που δείχνει να μην το έχει καταλάβει αυτό και να ζει στο κόσμο του, είναι ο πρωθυπουργός της χώρας με τη θωρακισμένη οικονομία, ο Καραμανλής. Γι’ αυτό και φρόντισε να ενισχύσει τις τράπεζες με 28 δις ευρώ, υποτίθεται για να ρίξουν αυτές τα χρήματα και να ενισχύσουν έτσι την αγορά. Κι ενώ οι τράπεζες τσέπωσαν τα χρήματα και τα κρατούν εκεί, με αποτέλεσμα η αγορά να οδηγείται μαθηματικά σε ασφυξία, ο Καραμανλής και η κυβέρνησή του συνεχίζουν να μας γεμίζουν φούμαρα για δήθεν πιέσεις προς τις τράπεζες. Κι ο κόσμος οδηγείται στην εξαθλίωση…
Η φωτό είναι από το flickr.

16 comments:

  1. Για αυτό και οι μισθωτοί θα βοηθήσουν με παρακράτηση του 50% ενός μέσου τακτικού μισθού τους.

    Προβλέπω μεγάλες κοινωνικές ανατροπές. Δε καταλαβαίνουν ότι ο βρεγμένος τη βροχή δε τη φοβάται και αυτός που δεν έχει τίποτα να χάσει, ο απελπισμένος, μπορεί να οδηγηθεί σε ακραίες καταστάσεις.

    ReplyDelete
  2. Ptboul: Αν το καταλάβαιναν, τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα κι εμείς θα ζούσαμε σε μια διαφορετική χώρα.

    ReplyDelete
  3. Δεν θα έπρεπε καθόλου να λένε τέτοια συνθήματα, μόνο επίθεση, χωρίς λόγια!

    ReplyDelete
  4. @Greek rider: Μάλλον έχεις δίκιο. Περιττός πλεονασμός είναι.

    ReplyDelete
  5. 'Εναντιωθειτε σ αυτες τις πολιτικες που ενισχυουν τις τραπεζες' ειναι το ζητουμενο! Διαφορετικα, δε βλεπω να υπαρχει ελπιδα για τους εργαζομενους...Οι απολυσεις δινουν και παιρνουν και σε χωρες οπως η Σουηδια και πολλοι φοβουνται τις φημες για ακομα μεγαλυτερη ανοδο,τα επομενα δυο χρονια....

    ReplyDelete
  6. Η κρίση που μαστίζει την παγκόσμια οικονομία οφείλεται, ως γνωστόν, στον ευδαιμονισμό και την υπερκατανάλωση που αποτελούν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στοιχεία του όχλου.
    Γι αυτό, αυτό που απασχολεί τους 20 ηγέτες που συγκεντρώθηκαν στο Λονδίνο είναι πως θα μειώσουν κάπως την όρεξη του όχλου ώστε να ελεχθεί η κρίση.
    Ο πρωθυπουργός μας πρωτοπόρος όπως πάντα έδειξε τη λύση παγώνοντας μισθούς και συντάξεις ενώ και οι τράπεζες έκαναν το χρέος τους κλείνοντας τις στρόφιγγες του δανεισμού.
    Ίσως γι αυτό οι ξυπόλητοι διαδηλωτές και τα λοιπά φρικιά θέλουν να επιτεθούν στις τράπεζες.
    Αλλά ως συνήθως παραπληροφορείς τους ελάχιστους αναγνώστες σου και δεν γράφεις αυτά τα πολύ απλά πραγματάκια να δεις για πότε θα ...σ΄ αρπάξει ο Rebel από το πόδι.

    ReplyDelete
  7. Μπορεί οι εικόνες από το Λονδίνο να είναι εντυπωσιακές αλλά συζητώντας με αριθμούς, οι διαδηλωτές (πάρα πολλοί από άλλες χώρες) είναι λιγότεροι από το 0,2% του πληθυσμού του Λονδίνου.

    Το υπόλοιπο 99,8% απλώς βρίσκεται σε κώμα και δεν αντιδρά (και όχι μόνο στο UK).

    Εγώ αν ήμουν Brawn ή Obama ή Merkel δεν θα είχα καμία ανησυχία ούτε θα αισθανόμουν καμία πίεση ...

    ReplyDelete
  8. Εγώ είμαι με τον Σαρκοζί και τη Μερκελ (όχι βέβαια πολιτικά).

    Στη διαμάχη με το αγγλοσαξονικό άξονα έχουν δίκιο. Δε μπορείς να ρίχνεις νερό σ΄ενα τρύπιο βαρέλι. Αυτό κάνουν Obama και Μπραουν . Βάζουν λεφτά στο σύστημα το τρύπιο και θα κάνουν μια τρύπα στο νερό. Πρέπει αφού το διορθώσεις να βάλεις κανόνες.

    Στην ανοιχτή επιστολή των επιστημόνων του LEAP/E2020 (Laboratoire Europeen d’Antisipation Politiquue) προς τη σύνοδο των G 20 τους προειδοποιούν πως αν δε σοβαρευτούν η κρίση θα κρατήσει πάνω από μια δεκαετία οπότε η κοινωνική έκρηξη θα είναι καταστροφική.
    Τρία κυρίως μέτρα τους προτείνουν

    1. Να συμφωνήσουν σε ένα νέο κοινό νόμισμα που θα αντικαταστήσει το δολάριο στις διεθνείς συναλλαγές, καθόσον αυτό καταρρέει και δεν μπορεί να είναι σήμερα το παγκόσμιο νόμισμα.
    2. Να ελέγξουν το τραπεζικό σύστημα και να προβούν σε κρατικοποιήσεις τραπεζών αν χρειαστεί.
    3. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να μελετήσει και να υποδείξει τις απαραίτητες διορθώσεις των νομισματικών συστημάτων της Αμερικής , Αγγλίας και Ελβετίας τα οποία έχουν την κύρια ευθύνη για τη σημερινή κρίση.

    Νομίζω πως αξίζει τον κόπο να τη διαβάσει κανεις (www.LEAP/Europe 2020

    Ν.Σ

    ReplyDelete
  9. @Elva: Έχεις δίκιο, τα "καλύτερα" έρχονται. Και όταν θα 'ρθουν, ελπίζω να σφίξουν κάποιοι κώλοι (excuse my french).

    ReplyDelete
  10. @Monahikos likos: Εγώ Λύκε δεν παραπληροφορώ τους ελάχιστους (όπως λες) αναγνώστες μου. Ή, τουλάχιστον, δεν το κάνω συνειδητά. Κι επειδή δεν μ' αρέσει να παραπληροφορώ, έφτασε η ώρα να αποκαλύψω ποιός πραγματικά είσαι. Ποιος κρύβεται πίσω από τον τάχα μου μοναχικό λύκο που, ως μοναχικός, το παίζει ερημίτης. Προσπαθείς Λύκε, παραπληροφορώντας μας, να κρύψεις τη στενή συγγενική σχέση που έχεις με τον επιχειρηματία Μυτιληναίο. Προσπαθείς να κρύψεις ότι ο λόγος που κάνεις το λύκο, είναι για να εντοπίζεις για λογαριασμό του,τις περιοχές εκείνες ανά την Ελλάδα, που θα "φυτέψει" εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας...

    ReplyDelete
  11. @Grsail: Ουδέποτε πίστεψα ότι ο μέσος Εγγλέζος είναι κοινωνικά ευαίσθητος. Αυτός δεν αντέχει να του πεις οτιδήποτε για τη βασίλισσά του... Και ο Καραμανλής πάντως από αυτή την ανησυχία αδυνάτισε...

    ReplyDelete
  12. @Ν.Σ.: Ενώ είναι σωστό ότι η δημιουργία νέου χρήματος δεν θα λύσει το πρόβλημα, από την άλλη η μείωση των εισοδημάτων δεν πετυχαίνει τίποτα άλλο, από το να μας βυθίζει περισσότερο στην ύφεση. Που (ήδη) μας οδηγεί στην εξαθλίωση. Αυτό το τελευταίο είναι που θα 'πρεπε να αναησυχεί τις ηγεσίες.

    ReplyDelete
  13. SWELL

    Χωρίς να είμαι οικονομολόγος έχω την πεποίθηση ότι η Ευρωπαϊκή πολιτική είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, αν και δεξιοί ηγέτες αυτοί που την εισηγούνται είναι πολιτική αριστερής κατεύθυνσης

    Τόσα χρόνια διεθνώς δεξιές πολιτικές ακολουθήσαμε και να που φτάσαμε

    Απομένει να δούμε και να τελειώνει το συντομότερο δυνατό αυτή η κατάσταση

    Ν.Σ

    ReplyDelete
  14. Αφού με αποκάλυψες, φαίνεται πως έχεις άκρες στις μυστικές υπηρεσίες, θα το παραδεχτώ, άλλωστε καμμιά δουλείά δεν είναι ντροπή.
    Μάθε λοιπόν πως τελευταία περιπλανιέμαι μεταξύ Ιωαννίνων και Καστοριάς κι αν κάποια στιγμή ακούσεις για καμιά μεγάλη ενεργειακή επένδυση εδώ πάνω θα ξέρεις ποιος επέλεξε την περιοχή.
    Τώρα που εγώ παραδέχομαι τις υπόγειες διασυνδέσεις μου με τη διαλοκή θα παραδεχτείς κι εσύ ποιες είναι οι σκοτεινές πηγές σου ή θα συνεχίσεις να παραπληροφορείς τους ελάχιστους (ευτυχώς) αναγνώστες σου?

    ReplyDelete
  15. @Monahikos likos: Μα Λύκε μου όταν δουλεύω με δύο λαγωνικά, ακόμη αναρωτιέσαι για τις πηγές μου; Ή μήπως ο στόχος σου είναι απλά να με συκοφαντήσεις στο λίγο μεν εκλεκτό δε, αναγνωστικό μου κοινό;

    ReplyDelete
  16. @Ν.Σ.: Nαι, από τις αριστερές πεποιθήσεις τους είναι που πεινάει ο κόσμος...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...