May 19, 2009

Ο μπάρμπα-Νίκος με τις στάμνες

Είναι παπάς και αρχηγός μιας αίρεσης. Αυτοί που τον ακολουθούν τον αποκαλούν ποιμένα. Σαν να είναι οι ίδιοι πρόβατα. Φαίνεται ότι τον 21ο αιώνα υπάρχει ακόμα πρόθυμο ακροατήριο για κάθε make-believe «ποιμένα». Ακροατήριο, που νομίζει ότι σ’ αυτόν βρίσκει απαντήσεις στις φοβίες και τα αδιέξοδά του.

Στην καθημερινή τους ζωή τα μέλη της αίρεσης μοιάζουν κανονικοί άνθρωποι. Όταν όμως εμπλακούν σε συζήτηση για τα θρησκευτικά πιστεύω τους, αποκαλύπτεται το χάος. Γιατί ενώ για παράδειγμα είναι τελείως αντίθετοι στην έκτρωση, που τη θεωρούν δολοφονία, ενώ ο παπάς τους έχει πείσει ότι το sex εκτός γάμου είναι πορνεία, αυτοί μπορούν ακόμα κι αν δεν είναι παντρεμένοι, να έχουν μια πολύ έντονη σεξουαλική ζωή. Χωρίς κανένα ηθικό φραγμό. Αν τους πεις όμως ότι έχεις κάνει έκτρωση πάει, είσαι δολοφόνος.


Αυτό σου λένε το λέει ο θεός τους. Αν τους ρωτήσεις πως ο θεός τους, επιτρέπει να σκοτώνονται παιδιά σε πολέμους ή να πεθαίνουν από την πείνα και τις αρρώστιες, αρχίζουν τις λογικές ακροβασίες: Μπορεί, λένε, η ανυπαρξία να είναι καλύτερη μερικές φορές από την ύπαρξη!

Τα μέλη θεωρούν τον παπά άνθρωπο για όλες τις δουλειές. Του εκμυστηρεύονται τα πάντα. Κι αυτός είναι πάντα πρόθυμος να τους βοηθήσει. Αν του πεις ότι θέλεις να σου γνωρίσει κάποιον ή κάποια με σκοπό το γάμο, αυτός θα ψάξει και θα βρει τον/την κατάλληλη, σε οποιοδήποτε μέρος της Ελλάδας και θα οργανώσει τη γνωριμία. Αρκεί βέβαια να είναι μέλος και το άλλο πρόσωπο. Παίζει δηλαδή ο παπάς ενίοτε το ρόλο της Γεωργίας Βασιλειάδου με τις στάμνες.


14 comments:

  1. de profundis19 May, 2009 17:36

    ο παπάς μάλλον παίζει το ρόλο του ψυχίατρου.

    ReplyDelete
  2. @De profundis: Εννοείς ότι οι "πελάτες" είναι ψυχοπαθείς; Μπορεί...

    ReplyDelete
  3. Εγω παντως το ...εξελαβα οτι οσοι τρεχουν σε κατι τετοιους...τον χρειαζονται τον ψυχιατρο τους και πολυ μαλιστα! :PPP

    ReplyDelete
  4. @Elva: Το πρόβλημα είναι ότι δεν το καταλαβαίνουν και την πληρώνουν όσοι βρεθούν μπροστά τους.

    ReplyDelete
  5. de profundis19 May, 2009 18:46

    αυτό ακριβώς εννοούσα

    ReplyDelete
  6. Όπως έλεγε ο Μαρξ η θρησκεία είναι το όπιο του λαού... ε, η παραθρησκεία του ποιμένα ίσως να είναι το κρακ του λαού...
    Ουσίες κι οινοπνεύματα δηλαδή...

    ReplyDelete
  7. @Μοnahikos likos: Με τις ουσίες όμως χάνεται η ουσία Λύκε. Γι' αυτό πέφτουν θύματα του κάθε τσαρλατάνου.

    ReplyDelete
  8. Ο τεμπέλης κι ο χαζός ή παπάς ή χωροφύλακας. Το έλεγε ο παππούς μου. Κι ο απατεώνας κι ο τσαρλατάνος, σημειώνω εγώ και απορώ: πως (ΜΑ ΠΩΣ;;;) είναι δυνατόν τόσος κόσμος να εμπιστεύεται τέτοια βλήμματα;
    Τα φιλιά μου!

    ReplyDelete
  9. @Koptoraptou: Πολύ σωστός ο παππούς σου. Γιατί απορείς όμως; Στην Ελλάδα είχαμε πάντα περίσσευμα από ανθρώπους με I.Q χαλικιού. Γι' αυτό άλλωστε η Ελλάδα είναι έτσι. Μαντεύεις τί ψηφίζουν;

    ReplyDelete
  10. Δυστυχώς πάντως προσωπικά δεν μπορώ να μαντέψω. Το δυστυχώς δεν πάει στο "δεν μπορώ", αλλά στη παρείσφρυση της ηλιθιότητας σε όλους τους πολιτικούς χώρους.

    ReplyDelete
  11. @Μάνος: Φοβάμαι ότι έχεις δίκιο. Τους βρίσκεις παντού.

    ReplyDelete
  12. Ο πιο εύκολος τρόπος σήμερα στο Αμέρικα (απο καιρό δηλαδή, τί "σήμερα"...) είναι να ιδρύσεις δική σου "εκκλησία". Αν κάνετε μια βολτά π.χ. με αυτοκίνητο απο το απέραντο τίποτα που μεσολαβεί ανάμεσα στις δύο θάλασσες, θα ακούσετε εκατοντάδες αρχηγούς που κάνουν "κηρύγματα και θαύματα καθ εκάστην".

    Όσο πιο απάνθρωπη η κοινωνία τόσο περισσότερη ανασφάλεια, άρα και περισσότερη πελατεία στους τσαρλατάνους.
    (επίσης προτείνω να δείτε το "Religilous")

    ReplyDelete
  13. @Ανέστης: Παρέλειψες, νομίζω, και το όσο πιο ανεγκέφαλοι οι άνθρωποι.

    ReplyDelete
  14. Δεν το παρέλειψα, συνειδητά το άφησα απ έξω. Είναι καιρός τώρα που έχω σταματήσει να ερμηνεύω τις εθνικότητες με στερεότυπα.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...