May 27, 2009

Μιχάλης Παπαγιαννάκης




"Πείτε οριστικά «όχι» στις εκτροπές ποταμών. Ακυρώστε τον Αχελώο. Ζητήστε αμέσως, πλήρη και επίσημη απογραφή όλων των γεωτρήσεων που υπάρχουν στη χώρα. Υπάρχουν υπηρεσίες, να το κάνετε. Απογραφή τους και επαναξιολόγησή τους και επανέγκρισή τους και επομένως και κλείσιμο πολλών απ’ αυτές. Προωθήστε τα νέα προγράμματα καλλιεργειών -όπου έγιναν προσπάθειες, έδωσαν αποτελέσματα- τις νέες μεθόδους μεταφοράς νερού και άρδευσης και δώστε και τα σχετικά κίνητρα, πρόγραμμα για την αλλαγή όλων των υδρευτικών δικτύων των πόλεων, ιδιαίτερα της Αθήνας, που φαίνεται ότι είναι από τα χειρότερα.


Μελετήστε τις μεθόδους και τις τεχνικές μέτρησης και παροχής του νερού, ώστε να μπορεί να εξορθολογιστεί η διανομή του και η τιμολόγησή του. Να γίνει σε όλη την Ελλάδα, ό,τι γίνεται στις πόλεις. Να μετριέται το νερό, ώστε να μπορούμε να ξέρουμε τι καταναλίσκει ο καθένας και πώς μπορούμε με τις τιμές, όχι να φτιάξουμε λεφτά για το ταμείο, αλλά να οδηγήσουμε σε αποτρεπτικές του χρήσεις σε εξοικονόμηση του νερού. Πάρτε ένα από τα καλύτερα παραδείγματα, που μπορείτε να πάρετε. Φτιάξτε το βιολογικό καθαρισμό. Φτιάξαμε το βιολογικό καθαρισμό στην Ψυττάλεια, πάρτε το νερό της Ψυττάλειας και ποτίστε το Ποικίλο Όρος. Θα ήταν κάτι το εντελώς εμβληματικό και πάρα πολύ χρήσιμο, για όλη τη χώρα. Πάρτε μέτρα, ένα πρόγραμμα για την αποκατάσταση των λιμνών και ιδιαίτερα της Κορώνειας για την οποία υπάρχουν και πόροι, αλλά υπάρχουν ανάξιες τοπικές αρχές.
Βάλτε μπροστά, πραγματικά, ένα γενναίο πρόγραμμα αφαλάτωσης για όλη την Ελλάδα και ιδιαίτερα φυσικά τα νησιά που το έχουν ανάγκη. Το κόστος της μικραίνει συνεχώς, ιδίως δε, αν τη συνδυάσουμε και με νέες μεθόδους χρήσεως ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, θα μπορούμε να έχουμε πολλαπλό όφελος.


Και τέλος, ενσωματώστε μέσα στην πολιτική μας αυστηρές προδιαγραφές για τις εγκαταστάσεις των γκολφ, εγώ θα έλεγα να απαγορευτούν- και άλλων τέτοιων εγκαταστάσεων ενεργοβόρων και μια γενική αποτρεπτική τιμολόγηση των χρήσεων του νερού, ώστε πάνω από την κανονική χρήση μιας κανονικής οικογένειας με άνεση, η υπόλοιπη κατανάλωση –πισίνες και άλλα διάφορα τέτοια πράγματα- να τιμολογούνται σε πολλαπλές τιμές και αποτρεπτικά και εγώ θα έλεγα και σε κάποιο σημείο και εμβληματικά για την υπόλοιπη κοινωνία."

Από την τελευταία παρέμβαση του Μ. Παπαγιαννάκη στη Βουλή, σε επερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ για τη λειψυδρία (3/11/2008)

4 comments:

  1. Καλό του ταξίδι.
    Να είσαι καλά και εσύ Swell, που απότισες με τον τρόπο σου τον δεόντα λόγο τιμής.

    ReplyDelete
  2. @Ο νοών... νοείτω: Σ' ευχαριστώ!

    ReplyDelete
  3. Να γιατί θα μας λείψει. Γιατί η "κοινή" λογική δεν είναι τελικά και τόσο αυτονόητη και κοινή.

    ReplyDelete
  4. @Ανέστης: Όπως λένε και οι Άγγλοι "common sense is not common at all."

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...