March 7, 2010

Τα πλούτη τους - η φτώχεια μας.

Του Γιάννη Κυριακάκη, καθηγητή - μέλους της Π.Ε. του Ν.Α.Ρ.  "Αυτοί που αρπάνε το φαΐ απ' το τραπέζι, κηρύχνουν τη λιτότητα.
Αυτοί που παίρνουν όλα τα δοσίματα, ζητάν θυσίες.
Οι χορτάτοι μιλάν στους πεινασμένους για τις μεγάλες εποχές που θάρθουν."

                                                                                                       Μπέρτολτ Μπρέχτ
"Επιτέλους!" Αυτό αναφώνησε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημ. Δασκαλόπουλος, μετά το πρόσφατο διάγγελμα του πρωθυπουργού. Ενθουσιάστηκε από τη σκληρότητα των μέτρων που εξαγγέλθηκαν. Τώρα που μπήκαμε σε επιτήρηση θα πλέει σε πελάγη ευτυχίας. Τον περασμένο Οκτώβριο βρέθηκε σε μια έκθεση στο Λονδίνο κι αγόρασε ένα πίνακα 1,5 εκατ. $. Όσα θα βγάλει ένας εκπαιδευτικός δουλεύοντας 60 χρόνια ή ένας εμποροϋπάλληλος δουλεύοντας 80 χρόνια! Είναι να μη χαίρεται με τη σκληρή λιτότητα (των εργαζομένων) και με την επιτήρηση;
Στην ελληνική κοινωνία υπάρχει συσσωρευμένος τεράστιος πλούτος κι εμείς πρέπει πάλι να πληρώσουμε για χρέη που ποτέ δεν δημιουργήσαμε. Τα ταμεία είναι άδεια αλλά και οι τσέπες μας επίσης. Ποιοι έχουν τέλος πάντων τα λεφτά;
                                                             
Ας δούμε ορισμένα παραδείγματα: 
    Τα τελευταία 12 χρόνια το ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε κατά 60%. Αφού το δικό μας - των εργαζομένων - εισόδημα δεν αυξήθηκε καθόλου, ΠΟΥ ΠΗΓΕ ΟΛΟΣ ΑΥΤΟΣ Ο ΠΛΟΥΤΟΣ; 
  30.000 ελληνικές οικογένειες διαθέτουν στα τμήματα private banking των τραπεζών περίπου 50 δις€ ενώ άλλα 40 δις έχουν καταθέσει έλληνες πολίτες στο εξωτερικό. Μάλλον δημόσιοι υπάλληλοι θα είναι.
   Μόνο οι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο εταιρείες είχαν κέρδη: 11,8 δις€ το 2009, 10  δις το 2008 και 11,3 δις το 2007.  Η Εθνική Τράπεζα την τελευταία πενταετία είχε κέρδη 6,3 δις€. Το 2009 η ΔΕΗ πραγματοποίησε κέρδη 1,1 δις ενώ ο προϋπολογισμός της προέβλεπε 531 εκατ.€.
    Ελληνικές επιχειρήσεις (υπολογίζονται 4.000) έχουν επενδύσει σχεδόν 20 δις € στο εξωτερικό, από τα οποία τα 16 δις στα Βαλκάνια.
    Την τετραετία 2004 - 2008  χαρίστηκαν πάνω από 9 δις€ σε περίπου 50.000 επιχειρήσεις ( τα 5,1 δις από τη μείωση του συντελεστή φορολόγησης των κερδών από 35% σε 25% και 3,5 δις από τις δύο ρυθμίσεις περαίωσης ανέλεγκτων χρήσεων.)
    Υπάρχουν 10.000 υπεράκτιες (offshore) εταιρείες ελληνικών συμφερόντων που διακινούν γύρω στα 500 δις€ και το δημόσιο χάνει ετησίως από φόρους 6 δις.
    Κάθε χρόνο οι καταναλωτές πληρώνουν και οι επιχειρήσεις εισπράττουν αλλά δεν αποδίδουν περί τα 6 με 6,5 δις € από το ΦΠΑ.
    Η εισφοροδιαφυγή φτάνει τα 8 δις € ετησίως. 
    Πάνω από 5.000 επιχειρήσεις οφείλουν 31 δις € στο δημόσιο. 
    Οι έλληνες εφοπλιστές αγόρασαν το 2009 - χρονιά κρίσης- 164 μεταχειρισμένα πλοία διαθέτοντας 3,16 δις $. Μικρό ποσό για τους εφοπλιστές. 
    Ο ελληνικός εφοπλισμός ελέγχει σχεδόν το 20 % του παγκόσμιου στόλου και το 40,9% της κοινοτικής ναυτιλίας. Αν και αποτελεί παγκόσμια δύναμη, στηρίζεται σημαντικά από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Η Εθνική Τράπεζα τους έχει δανείσει 3,5 δις€, η Πειραιώς 2 δις€ κι ακολουθούν οι υπόλοιπες. Με τις δικές μας, τις λαϊκές αποταμιεύσεις - καταθέσεις, οι τράπεζες χρηματοδοτούν το «θαύμα» της ελληνικής ναυτιλίας.  


ΥΓ. O τίτλος θα μπορούσε να ήταν "Τα ψεύτικα τα λόγια, τα μεγάλα του ΓΑΠα."
  

10 comments:

 1. Πολυ καλα τα λεει ο Mπρεχτ αλλα χρειαζεται να υπαρχει και η αναλογη εκπαιδευση που να διδασκει τον Μπρεχτ! Στα σχολεια μας προωθουνται τα θρησκευτικα, αυτα φαινεται οτι χρειαζονται στις..
  δυσκολες ωρες.....

  ReplyDelete
 2. Καλησπέρα Ελβα, οι παπάδες μας βοηθούν να ξεπερνάμε τις δυσκολίες: Στα τέσσερα.

  ReplyDelete
 3. Swell ξέρεις τι είναι να έχεις πολλά χρήματα και επειδή οι άνθρωποι έχουν τα βασικά να μην μπορείς να τους πηδήξεις;;

  Άσε, τραβάνε ζόρι οι βιομήχανοι....

  ReplyDelete
 4. @Greek Rider: Εχεις δίκιο, το σκέφτομαι και τους λυπάμαι.

  ReplyDelete
 5. Όπου πλούσιος κι η μοίρα του...

  ReplyDelete
 6. αυτός στη φωτό είναι ο βιομήχανος χωρίς βιομηχανία;
  @αλλενάκι

  ReplyDelete
 7. @Αλλενάκι: Αυτοπροσώπως, ο χωρίς βιομηχανία, τέως βιομήχανος και νυν πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Βαθύπλουτων.

  ReplyDelete
 8. Hello how are you? please visit my blog and for the comments if you allow, if you want earn more money on line please sign up free 100% to bux.to & alertpay for recive your money! Thank you for advance , Cordialy.
  http://real-money-with-buxto.blogspot.com

  ReplyDelete
 9. swell, δεν πας καλά! Δηλαδή τι θέλεις, να μπορεί να πάει κανένας από εμάς να πάρει τον πίνακα;
  Για σοβαρέψου...

  ReplyDelete
 10. Και όλα αυτά τα οικονομικά μέτρα σε βάρος των εργαζομένων είναι για να βρεί ο καπιταλισμός το προ κρίσης ρυθμό του.

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...