April 21, 2010

Ηφαιστειακή στάχτη: Γάζα και ελευθερία μετακίνησης


Γάζα 20 Απριλίου


Εχει περάσει πάνω από μία βδομάδα από τότε που άρχισε η περιβαλλοντική κρίση στην Ευρώπη και σε άλλες περιοχές του κόσμου όπως η Μέση Ανατολή, η Βόρεια Αφρική, ο Καναδάς και οι ΗΠΑ.  Ένα σύννεφο ηφαιστειακής στάχτης από το ηφαίστειο της Ισλανδίας που κινείται αργά, συνεχίζει να κράτα τον εναέριο χώρο κλειστό και να επηρεάζει εκατομμύρια ταξιδιωτών σε όλον τον κόσμο, προκαλώντας μια τρομερή κρίση στην αεροπορική βιομηχανία.


Το σύννεφο της στάχτης αποτελείται από χώμα, άτομα γυαλιού, θραύσματα βράχων, άμμο κ.α.  Οι στήλες αυτές της στάχτης μένουν στην ατμόσφαιρα και κάνουν τις πτήσεις επικίνδυνες, καθώς μπορεί να προκαλέσει μεγάλη ζημιά στους κινητήρες των αεροπλάνων κι έτσι να θέσει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

Χιλιάδες πτήσεις ακυρώθηκαν, εκατομμύρια επιβάτες βρίσκονται παγιδευμένοι.  Οι άνθρωποι στερούνται την ελευθερία μετακίνησης.  Οι ακυρώσεις προκάλεσαν μία απώλεια εκατομμυρίων δολαρίων.

Οι πολιτικοί αναζητούν λύση.

Μια συνάντηση υπουργών της ΕΕ έγινε για να εξετάσουν το ζήτημα της ηθικής και νομικής ευθύνης.  Ολόκληρη η διεθνής κοινότητα ταλαιπωρείται από την καταστροφή.  Ακόμη και πρόεδροι και πολιτικά στελέχη πρώτης γραμμής είναι παγιδευμένα στα γραφεία τους. Στρέφονται σε άλλα ΜΜΜ μέχρι να σταθεροποιηθεί η κατάσταση.

Όχι μακριά απ’ αυτή την κρίση, μια άλλη καταστροφή συντελείται στη Μέση Ανατολή  τα τελευταία 4 χρόνια.  Είναι μια καταστροφή με την υπογραφή του Ισραήλ, στους Παλαιστίνιους της Γάζας και της Δυτικής Οχθης.


Δεκάδες χιλιάδες πολίτες είναι περιορισμένοι, φυλακισμένοι σε μια ανοικτή φυλακή που ονομάζεται Γάζα.  Αυτοί οι άνθρωποι δεν ένοιωσαν ποτέ την αίσθηση της ελευθερίας.   Οποτε προσπαθούν να ταξιδέψουν, δεν μπορούν.  Όχι εξ αιτίας μιας ηφαιστειακής στάχτης, αλλά επειδή το Ισραήλ λέει ΟΧΙ.  Οικογένειες είναι διαλυμένες στη Γάζα και το εξωτερικό και δεν μπορούν να ενωθούν ποτέ.  Είναι σαν να έχει χωριστεί η οικογένειά σου και δεν μπορείς να δεις  τον πατέρα σου, ή τη μητέρα σου, ή τον αδελφό/ή σου για χρόνια!   Τι Ισραήλ παραβιάζει όλα τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, απαγορεύοντας στους ανθρώπους να ταξιδεύουν.

Σε μια τηλεφωνική συνομιλία με έναν παγιδευμένο Παλαιστίνιο στη Γάζα, το Αχμέντ Αμπού Αλί, 24 ετών, άκουσα στεναχώρια, λύπη και απελπισία.  Ο Αμπού Αλί είπε «2 χρόνια προσπαθώ να πάω στο Πανεπιστήμιο της Αιγύπτου για τις σπουδές μου και δεν μπορώ.  Δεν έχω καμιά ελευθερία.  Είναι παράξενο να βλέπεις ότι ο κόσμος ενοχλείται με την κρίση της ηφαιστειακής στάχτης, ενώ δεν αντιδρούν για τη φυλάκισή μας.  Η Ευρώπη, οι ΗΠΑ και η Μεγάλη Βρετανία είναι συνέταιροι στη στέρηση από μας της ελευθερίας μετακίνησης.  Οι άνθρωποι που είναι παγιδευμένοι σήμερα (στα αεροδρόμια) μπορούν να μας καταλάβουν τώρα, οι κυβερνήσεις τους ποτέ». 

Είναι ντροπή η Ευρώπη να συμβάλει εμμέσως στην πολιορκία της Γάζας.  Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν κι ενισχύουν οικονομικά την Ισραηλινή πολιορκία για πολιτικούς λόγους (συλλογική τιμωρία, η οποία είναι παράνομη σύμφωνα με τη συνθήκη της Γενεύης, όπως είναι και ανήθικη για τα ανθρώπινα μέτρα).  Αθώοι πολίτες είναι παγιδευμένοι, πεινασμένοι κι έχουν έλλειψη των βασικών αναγκών της ζωής.


Θυμωμένοι άνθρωποι

Ο Muneer Al Rifi, 34 ετών, δάσκαλος στη Γάζα,  λέει ειρωνικά «οι άνθρωποι στην Ευρώπη είναι  μπερδεμένοι γιατί δεν μπορούν να ταξιδέψουν επειδή έχουν απαγορευτεί οι πτήσεις.  Είναι αρκετά τυχεροί.  Μοιράζονται μαζί μας την αίσθηση της φυλάκισης τώρα – αλλά είναι τυχεροί που έχουν αρκετά τρόφιμα, καύσιμα, ενέργεια, ίντερνετ και όλα τα βασικά, ενώ εμείς έχουμε ελάχιστα απ’ αυτά τα πράγματα».

Εξηγώντας περισσότερο τι εννοεί με το «τυχεροί» λέει «είναι τυχεροί γιατί έχουν εγγυημένα τρόφιμα, εκπαίδευση, ελευθερία και ανάπαυση.  Ενώ εμείς είμαστε άτυχοι γιατί ζούμε με το φόβο, την πείνα και τους συνεχείς Ισραηλινούς βομβαρδισμούς».

Περισσότεροι από 10 χιλιάδες άνθρωποι που έχουν βίζα και επιθυμούν να ταξιδέψουν είναι παγιδευμένοι στη Γάζα.  Η πολιορκία και το κλείσιμο των σημείων εξόδου στη Ράφα και το Ιρέτζ τους αναγκάζει να «ζουν» σε μια ανοικτή φυλακή.  Πολλοί απ’ αυτούς είναι φοιτητές και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι.

Σκληρή πολιορκία

Προσθετικά στη παραβίαση της ελευθερίας μετακίνησης, οι άνθρωποι στη Γάζα έχουν ελάχιστα αγαθά και τρόφιμα.  Ο Ισραηλινός στρατός επιτρέπει τώρα μόνο σε λίγα φορτηγά να μπουν στη Γάζα, ενώ πριν την πολιορκία έμπαιναν καθημερινά 700.

Περίπου 500 άνθρωποι πέθαναν στη Γάζα γιατί τους αρνήθηκαν το δικαίωμα μετακίνησης για περίθαλψη.  Κάποιοι άλλοι πέθαναν γιατί δεν υπήρχαν φάρμακα.  Η Ευρώπη, οι ΗΠΑ, η Βρετανία και άλλες χώρες καλούν το Ισραήλ να σταματήσει την πολιορκία, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι μόνο λόγια γιατί δεν άσκησαν ποτέ πραγματική πίεση.

Στην περίπτωση της Ισλανδίας, η αιτία της καταστροφής είναι φυσική:  Η λάβα που βγαίνει από τη γη δημιουργεί σύννεφα τοξικού καπνού και στάχτης, ενώ στη Γάζα η καταστροφή προκαλείται από το Ισραήλ και τους συμμάχους του κι έτσι θα μπορούσε να ανατραπεί αμέσως.  Μόνο αν αποφάσιζε η διεθνής κοινότητα να απαιτήσει το σταμάτημα της ανθρωπιστικής κρίσης.


4 comments:

  1. τι έγινε το ρίξαμε στο ρεπορτάζ τώρα?
    καλός είσαι προχώρα... το μέλλον σου χαμογελά.

    ReplyDelete
  2. Εξαιρετικος παραλληλισμος!
    Μονο που οι ανθρωποι βολευονται και ξεχνουν...Ετσι, εστω κι αν τωρα καποιοι καταλαβαινουν πως ειναι να εισαι παγιδευμενος, θα το ξεχασουν ευκολα μολις επιστρεψουν στην κανονικη τους ζωουλα...καποιοι που εχουν μπει στον κοπο να το σκεφτουν δηλαδη, γιατι οι περισσοτεροι αμφιβαλλω αν βλεπουν περα απο τη δικη τους μικρη ταλαιπωρια..
    Συγχαρητηρια για το αρθρο αυτο! Καλημερα!

    ReplyDelete
  3. @Monahikos likos: Και ο κόκκινος Πάνος, από ρεπόρτερ δεν ξεκίνησε Λύκε; Κι εσύ, πριν γίνεις Λύκος, ρεπόρτερ δεν ήσουν;

    ReplyDelete
  4. @Βutterfly: Πνιγμένοι στον μικρόκοσμό μας είμαστε, αλλά δεν το καταλαβαίνουμε.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...