July 5, 2012

Πάρε κόσμε!


 
Το μεγαλύτερο παζάρι που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα, οργανώνει η κυβέρνηση Σα(χλα)μαρά - Βενιζέλου - Κουβέλη. Βγάζει στο "σφυρί" δημόσιες επιχειρήσεις Κοινής Ωφέλειας. Μεταξύ αυτών, η ΔΕΗ, η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ. Ο στόχος είναι να εξοικονομηθούν κάποια χρήματα, ώστε να πείσει η κυβέρνηση τους δανειστές της ότι είναι αποτελεσματική.

Το να πουλάς σε περιόδους ύφεσης, θεωρείται απαγορευτικό από όλους τους οικονομολόγους και όσους έχουν ακόμα κι ελάχιστο μυαλό. Γιατί δεν θα πάρεις ποτέ τα χρήματα που θα έπαιρνες σε κανονικές συνθήκες. Το να πουλάς οργανισμούς Κοινής Ωφέλειας θεωρείται απαγορευτικό από όσους έχουν ακόμα και ψήγματα κοινωνικής ευαισθησίας και συναίσθησης. Γιατί η ιδιωτικοποίηση του ρεύματος ή του νερού, θα οδηγήσει αποδεδειγμένα σε μεγάλη αύξηση των τιμών. Οι τιμές αυτές θα κάνουν τη χρήση των υπηρεσιών αυτών πολύ δύσκολη αν όχι απαγορευτική, για το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων.

Η κυβέρνηση αυτή, βεβαίως, δεν έχει τέτοιες ευαισθησίες. Στ' απαυτά της αν εγώ ή εσύ δεν θα έχω τη δυνατότητα ν' αγοράζω ρεύμα ή νερό. Στ' απαυτά της εκάστοτε κυβέρνησης ήταν πάντα ο μέσος Έλληνας. Το αν έχει να φάει, το αν έχει να πάρει τα φάρμακα που χρειάζεται, το αν έχει δουλειά, το αν θα αυτοκτονήσει, δεν απασχολεί την κυβέρνηση. Αν ζεις στην Κηφισιά, στην Πολιτεία, στο Π. Ψυχικό ή στη Φιλοθέη, όλα αυτά τα πράγματα είναι έξω από το πεδίο της σκέψης σου, δεν υπάρχουν για σένα. Εναπόκειται  αποκλειστικά σε μας να βρούμε τον τρόπο να το βάλουμε στη σκέψη τους.

Θυμάμαι μια συζήτηση πριν χρόνια με γνωστή μου στο σπίτι της. Μου έλεγε τους στόχους που είχε στη ζωή της. Επί μισή ώρα μου ανέφερε τα πράγματα που ήθελε να καταφέρει στη δουλειά της  και πόσο ανάγκη είχε να αναγνωριστεί ως επιτυχημένη. Τη διέκοψα και της είπα "ξέρεις, υπάρχουν και οι άνθρωποι". Μου απάντησε "τί εννοείς"; Το σπίτι της, όπως αυτό της αδελφής της, αλλά και των γονιών τους, ήταν όλα στο Π. Ψυχικό...





2 comments:

  1. Τώρα είναι η ευκαιρία τους. Τόσα χρόνια καλλιεργούσαν το κλίμα για το μεγάλο ή ακριβό κράτος και τώρα βρήκαν την ευκαιρία να τα δώσουν όλα... Και το κοινωνικό αγαθό γίνεται εμπόρευμα.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Διάλεξαν το χρόνο πάντως, τώρα που η ύφεση είναι μεγάλη κι έτσι οι φίλοι τους που θα τις αγοράσουν δεν θα ξοδέψουν πολλά χρήματα...

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...