September 7, 2012

Super Mario my ass...



Οι καμπάνες σ' όλη την Ευρώπη ήχησαν χαρμόσυνα. Ο κόσμος βγήκε στους δρόμους για να δείξει τη χαρά του. Τα χρηματιστήρια ανεβαίνουν και τα spreads πέφτουν. Αυτά τα κοσμογονικά γεγονότα προέκυψαν μετά τις πολυαναμενόμενες δηλώσεις του Μάριο Ντράγκι χθες. Με τις οποίες ανακοίνωσε ότι η ΕΚΤ θα αγοράζει ομόλογα των ευρωπαϊκών χωρών που αντιμετωπίζουν προβλήματα δανεισμού από τις αγορές.

Βασική προϋπόθεση αγοράς κρατικών ομολόγων μιας χώρας από την ΕΚΤ, είναι η χώρα να έχει προηγουμένως ενταχθεί στον Μηχανισμό Στήριξης. Να έχει συμφωνήσει δηλαδή, όπως η Ελλάδα, στην εφαρμογή μιας πολιτικής επιβεβλημένης από την Τρόικα. Πολιτική που, όπως στην Ελλάδα, μειώνει τα ελλείμματα και αυξάνει το χρέος, την ύφεση και την ανεργία. Με αποτέλεσμα την διαιώνιση των προβλημάτων που υποτίθεται στοχεύει να λύσει. Όπως στην Ελλάδα.

Ο Μάριο Ντράγκι δεν είναι ανόητος. Γνωρίζει πολύ καλά το τι θα έπρεπε να κάνει η ΕΚΤ για να αντιμετωπίσει την κρίση. Είχε όμως ν' αντιμετωπίσει την αντίδραση της Μέρκελ και τη πίεση του Ομπάμα να μην αλλάξει τίποτα μέχρι τις Αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Επί της ουσίας, λοιπόν, το οικοδόμημα που λέγεται Ευρωζώνη πήρε άλλη μια μικρή παράταση ζωής. Τα χειρότερα είναι ακόμα μπροστά μας.




2 comments:

  1. Κι όμως σημειώσει κι αλλού, πρόκειται για ένα άλλο νεοφιλελεύθερο πλάνο αγοράς ομολόγων με παράλληλη μείωση του αντίστοιχου νομίσματος από την αγορά... Μία ευκαιρία να σωθούν περισσότερο οι ιδιώτες "επενδυτές" και οι τράπεζες σε βάρος των λαών...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Να σου θυμήσω ότι ο Super Mario έχει θητεύσει σε ανώτατες θέσεις της Goldman Sachs. Ποιόν περίμενες να υποστηρίξει;

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...