July 4, 2013

Obamagate



Οι αποκαλύψεις του Σνόουντεν, για τις παρακολουθήσεις από πλευράς του μεγάλου Αμερικάνου αδελφού των επικοινωνιών δεκάδων χωρών και της ΕΕ, μας  έδωσαν την ευκαιρία να καταλάβουμε, άλλη μια φορά, το πως αντιλαμβάνονται οι Αμερικάνοι το Διεθνές Δίκαιο. Όχι ότι χρειαζόμασταν αποδείξεις μετά το "όποιος δεν είναι μαζί μας, είναι εναντίον μας" του Μπους. 

Η αντίδραση του Obama στις αποκαλύψεις αποτέλεσε έκπληξη σε όσους συνέχιζαν να πιστεύουν ότι είναι ένας διαφορετικός Πρόεδρος. Ταυτόχρονα, απέδειξε το βαθμό "ανεξαρτησίας" - διάβαζε γελοιότητας - χωρών όπως η Γαλλία, η οποία απαγόρευσε την πτήση του αεροπλάνου που μετέφερε τον Πρόεδρο της Βολιβίας Μοράλες στον εναέριο χώρο της, γιατί οι Αμερικάνοι διέρρευσαν την πληροφορία ότι στο αεροπλάνο βρισκόταν και ο Σνόουντεν, τον οποίο έχουν χαρακτηρίσει κατάσκοπο, επειδή δημοσιοποίησε τις βρομιές τους. Ο λόγος ήταν ότι η Βολιβία έχει προσφέρει άσυλο στον Σνόουντεν. Και ο Ολάντ δεν ήθελε να δυσαρεστήσει τον Obama.

Ζήτησαν από τους Αυστριακούς να εξαναγκάσουν το αεροπλάνο να προσγειωθεί στη Βιέννη, για να ερευνηθεί. Και οι Αυστριακοί υποχρέωσαν το αεροπλάνο που μετέφερε τον βολιβιανό Πρόεδρο να προσγειωθεί.

Ο στόχος των Αμερικανών είναι να μην προσφέρει καμιά χώρα άσυλο στον Σνόουντεν. Και ελπίζουν ότι έτσι θα καταφέρουν να τον συλλάβουν και να τον "δικάσουν". Όπως συνηθίζουν να δικάζουν οι Αμερικανοί τέτοιες υποθέσεις...

Την υπόθεση των παρακολουθήσεων Ελλήνων και ελληνικών υπηρεσιών, εδώ και στο εξωτερικό, έχει αναλάβει ο Βενιζέλος. Από την πρώτη σχετική δήλωση που έκανε, αντιλαμβάνομαι ότι η υπόθεση θα έχει την ίδια εξέλιξη με αυτήν της λίστας Λαγκάρντ.




3 comments:

  1. Το πιο αστείο δεν είναι τι κάνουν οι Αμερικανοί για να πιάσουν τον "προδότη", αλλά κυρίως το τι κάνουν τα θύματα. Αντί τα θύματα να ξεσηκωθούν και να διατρανώσουν με κάθε τροπο τον αποτροπιασμό τους, απαγορεύουν σε εκείνον που αποκάλυψε την κατασκοπία να μπει στο έδαφός τους. Δύο ερμηνείες (ανεξάρτητες ή παράλληλες, δεν ξέρω):
    α) είναι περισσότερο εξαρτημένοι από ό,τι πιστεύουμε (ίσως και λόγω της σημερινής κρίσης, σε σημείο να αναπολείς τον Ντε Γκωλ).
    β) κάνουν τα ίδια ή ανάλογα κι εκείνοι και τους έχουν καλά κρατημένους οι Αμερικανοί.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Συμφωνώ, η αντίδρασή τους είναι όντως περίεργη. Σαν να θέλουν να τιμωρήσουν αυτόν που αποκάλυψε την κατασκοπία των Αμερικανών σε βάρος τους.

      Delete
  2. Καλημέρα , έχω γραμμένο στό email μου ένα άρθρο πού είχε δημοσιευθεί στήν έφημερίδα "λευκαδίτικος λόγος" τό όποίο άναλύει -κατά τήν γνώμη μου- μέ έπιστημονικό τρόπο τόν ρόλο τών μυστικών ύπηρεσιών καί γιατί αύτές παίζουν πρωτεύοντα ρόλο στήν πολιτική τής Αμερικής . Αν θέλετε μπορώ νά σάς τό στείλω .
    Γιώργος-λευκάδα

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...