February 28, 2007

SHELL




Εξαιρετικό το ντοκιμαντέρ του Γ.Αυγερόπουλου στη ΝΕΤ, για την πολιτική της SHELL στο Δέλτα του ποταμού Νίγηρα.

Η SHELL, όταν αντιμετώπισε αντιδράσεις από τον τοπικό πληθυσμό για την καταστροφή του περιβάλλοντος που προκαλούσε με τις δραστηριότητές της, απαίτησε (και πέτυχε) από την κυβέρνηση της χώρας, στελέχη της οποίας χρημάτιζε αφειδώς, να συλληφθούν οι υποκινητές των αντιδράσεων. Τους πέρασαν από δίκη-παρωδία και τους εκτέλεσαν.

Ίσως θυμάστε τις αντιδράσεις που προκάλεσε η SHELL πριν μερικά χρόνια, όταν αποφάσισε να βυθίσει εξέδρα άντλησης πετρελαίου (που είχε κλείσει τον χρόνο ζωής της) στη Βόρεια Θάλασσα.

Το πλέον ανησυχητικό όμως, είναι ότι πολλές εταιρίες που επιβαρύνουν σημαντικά το περιβάλλον, έχουν αποδυθεί πλέον σε μια προσπάθεια θεωρητικής αλλαγής της εικόνας τους. Πρωτοπόρες σ’ αυτή τη προσπάθεια είναι οι πετρελαϊκές εταιρίες, έχοντας ως σύμμαχο την αμερικάνικη κυβέρνηση. Αυτή η προσπάθεια έχει ονομασθεί διεθνώς “Greenwashing oil”.

Οι εταιρίες επενδύουν τις δραστηριότητές τους με ένα πράσινο, φιλικό δήθεν προς το περιβάλλον, μανδύα. Και η αμερικάνικη κυβέρνηση έχει αναλάβει ένα διπλό ρόλο. Ή πιέζει επιστήμονες να αλλάξουν τα συμπεράσματα των ερευνών τους, ή αναθέτει σε επιστήμονες που εξαγοράζει τη διεξαγωγή ερευνών που, ως δια μαγείας, καταλήγουν σε φιλικά για την κυβέρνηση συμπεράσματα. Όπως ότι δεν υπάρχει φαινόμενο του θερμοκηπίου ή αύξηση της θερμοκρασίας της γης, ή ότι οι κλιματικές αλλαγές δεν οφείλονται στη βιομηχανική δραστηριότητα.

Δυστυχώς όμως, ο Γ. Αυγερόπουλος μας έκανε να συνειδητοποιήσουμε άλλη μια φορά ότι ως Έλληνες, επειδή είμαστε πολύ μάγκες και έξυπνοι, δεν έχουμε μάθει να μποϋκοτάρουμε προϊόντα και υπηρεσίες. Δεν έχουμε μάθει να αντιδρούμε. Και μετά παραπονιόμαστε για τις συνεχείς αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων… Αφού είμαστε πολύ μάγκες και έξυπνοι (δηλαδή μαλάκες) καλά μας κάνουν.

1 comment:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...