March 16, 2007

Rice my ass



Η υπουργός εξωτερικών της μεγαλύτερης «δημοκρατίας» στον κόσμο Κοντολίζα Ράις ασκεί πιέσεις στην εισαγγελέα του Διεθνούς Δικαστηρίου Ντελ Πόντε, για να σταματήσει η συζήτηση για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από τους Τούρκους. Το επιχείρημα των υπέρ της δημοκρατίας μαχόμενων Αμερικάνων είναι ότι πιθανή αναγνώριση θα δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις.

Σαν σήμερα το 1968 ο υπολοχαγός Γουίλιαμ Κάλεϊ εισέβαλε με μια ομάδα Αμερικανών στρατιωτών στο χωριό Μάι Λάι στο Βιετνάμ. Είχαν πληροφορίες ότι στο χωριό κρύβονταν Βιετκόγκ. Βρήκαν μόνο γυναικόπαιδα και ηλικιωμένους, όλοι τους χωρικοί. Ο Κάλεϊ έδωσε τη διαταγή και οι στρατιώτες τους εκτέλεσαν όλους! Ο Κίσινγκερ προσπάθησε αργότερα να συγκαλύψει την υπόθεση, αλλά είχε ήδη διαρρεύσει στις εφημερίδες. Ο δημοσιογράφος Seymour Hersch που αποκάλυψε την υπόθεση τιμήθηκε με το βραβείο Πούλιτζερ. Σε συνέντευξη που έδωσε πολλά χρόνια μετά ο Κάλεϊ (δημοσιεύτηκε στο ΑΝΤΙ) ερωτηθείς πως θα αντιδρούσε αν βρισκόταν πάλι αντιμέτωπος με την ίδια κατάσταση, δήλωσε ότι θα έκανε το ίδιο ακριβώς, δεν θα άλλαζε τίποτα και πως είναι υπερήφανος για ό,τι έκανε.

Αν τώρα σκεφθούμε πόσες ομοιότητες υπάρχουν μεταξύ Ιράκ και Βιετνάμ, μεταξύ Χαντίθα και Μάι Λάι, μεταξύ Κάλεϊ και Μπους και πως ο τελευταίος είναι ακόμη πρόεδρος των ΗΠΑ, αν σκεφθούμε πως η Ντόρα κίνησε γη και ουρανό για να πετύχει συνάντηση με την Ράις την επόμενη εβδομάδα, θα καταλάβουμε ότι είμαστε όλοι ευτυχείς Αμερικάνοι.

1 comment:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...