April 7, 2007

Μεγαλείο



200 μέτρα από το λιμάνι των Φηρών είχε μείνει πάνω σε ύφαλο το πλοίο και το Λιμεναρχείο δεν είχε πάρει πρέφα. Μεγαλείο. Επιβάτης ειδοποίησε τηλεφωνικά τον Θάλαμο Επιχειρήσεων και έτσι «ξύπνησε» το λιμενικό. Μεγαλείο. Αν δεν υπήρχε το μικρό ferry-boat η εκκένωση του πλοίου θα είχε διαρκέσει πάνω από 12 ώρες. Μεγαλείο. Η διεθνής νομοθεσία (SOLAS) επιβάλλει την εκκένωση σε 30 λεπτά!

Ακούγεται ότι κατά τη μετασκευή ένα κατάστρωμα του πλοίου που ήταν στεγανό μετατράπηκε σε καμπίνες. Μεγαλείο. Έτσι εξηγείται το γεγονός ότι αμέσως μετά την πρόσκρουση η Γαλλίδα έκανε μακροβούτι για να βγει από την καμπίνα της και ο άνδρας της με τη κόρη της δεν την ακολούθησαν, παγιδεύτηκαν και χάθηκαν. Τώρα αφού παγιδεύτηκαν δύο άνθρωποι που η καμπίνα τους ήταν πάνω από την ίσαλο γραμμή, πως σώθηκαν τα μέλη του πληρώματος που βρίσκονταν πολλά μέτρα κάτω από την ίσαλο γραμμή (μηχανές, πλυντήρια, αμοιβά κ.λπ.); Μερικές φορές η βύθιση ενός πλοίου χωρίς ανθρώπινες απώλειες, είναι πολύ συμφέρουσα. Τα χρήματα της ασφάλειας είναι πάρα πολλά…

Η Ελλάδα περιμένει πολλά από τον θαλάσσιο τουρισμό. Έχει νησιά, γνωστά σε όλο τον κόσμο, που ελκύουν κάθε χρόνο χιλιάδες τουρίστες. Παρόλα αυτά δεν υπάρχει πουθενά στο Αιγαίο σταθμός έκτακτης ανάγκης, εξοπλισμένος κατάλληλα ώστε να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τέτοιες καταστάσεις. Μεγαλείο. Το λιμεναρχείο της Σαντορίνης έχει μόνο ένα φουσκωτό. Όταν το Σάμινα Εξπρές έπεσε πάνω στις Πόρτες έξω από την Πάρο και χάθηκαν 81 άνθρωποι, το λιμεναρχείο του νησιού είχε ένα τζιπ!

Ποιος μπορεί να εξηγήσει το γεγονός ότι έξω από το λιμάνι των Φηρών υπάρχουν ύφαλοι; Ποιος μπορεί να εξηγήσει ότι όταν προσεγγίζεις το λιμάνι της Πάρου από την Αντίπαρο συναντάς πολλές ξέρες; Και το ότι τα περισσότερα λιμάνια στα νησιά είναι κατ’ ευφημισμό λιμάνια; Ποιος μπορείς να εξηγήσει ότι σε όλα τα λιμάνια τα φώτα που οριοθετούν την είσοδο δεν διακρίνονται τη νύχτα παρά μόνο όταν είσαι πλέον επικίνδυνα κοντά;

Ποιος μπορεί να εξηγήσει όλο αυτό το ελληνικό μεγαλείο;

2 comments:

  1. Ζούμε στη λογική της ήσσονος προσπάθειας που καταλήγει στο σχόλιο « αποφεύχθηκαν τα χειρότερα». Συγκεκριμένα :
    1. Ένας νεκρός και αρκετοί τραυματίες στα επεισόδια μεταξύ οπαδών στη Παλλήνη. «Η αστυνομία έπραξε στο ακέραιο το καθήκον της, αποφεύχθηκαν τα χειρότερα. Πολύδωρας»
    2. Δύο μόνο αγνοούμενοι στο ναυάγιο του Sea Diamond. Και εδώ μοιράσθηκαν εύσημα γιατί «αποφεύχθηκαν τα χειρότερα».
    3. Κανένα σχόλιο για τους 41 νεκρούς της εορταστικής εξόδου. Όλοι δείχνουν να αισθάνονται καλά γιατί «αποφεύχθηκαν τα χειρότερα».
    4. Κανένα σχόλιο για τους 3 νεκρούς από το έθιμο των βεγγαλικών. Και γι αυτό αισθάνονται όλοι καλά αφού «αποφεύχθηκαν τα χειρότερα».

    Στη χώρα μας η ανθρώπινη ζωή έχει χάσει την αξία της αφού κανείς δεν σχολιάζει αρνητικά την απώλεια τόσων ανθρώπινων ζωών τις τελευταίες 15 ημέρες .
    Φυσικά κανείς δεν θα χάσει τη θέση του και την επαγγελματική υπόληψη ούτε οι υπουργοί, ούτε οι λιμενικοί, ούτε οι τροχονόμοι, ούτε τα ΜΑΤ. ( Ο μόνος που θα χάσει τη δουλειά του μάλλον είναι ο καπετάνιος του Sea Diamond).

    ReplyDelete
  2. Αθάνατη Ελλαδάρα

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...