April 21, 2007

Παραλίες με μαύρη σημαία



Σύμφωνα με έρευνα του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, οι τιμές των βαρέων μετάλλων στα νερά του Ασωπού ξεπερνούν τις οριακές τιμές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πού βρέθηκαν υψηλές τιμές κολοβακτηριδίων: Στα δείγματα νερού και ιζήματος από τις 93 παραλίες, εξετάστηκαν από το επιτελείο του ΠAKOE οι ακόλουθες φυσικές, χημικές και μικροβιολογικές παράμετροι: θολερότητα (TSS), θερμοκρασία, οξύτητα - αλκαλικότητα (pH), βιοχημικά καταναλισκόμενο οξυγόνο (B. O. D.), χημικά καταναλισκόμενο οξυγόνο (C. O. D.), διαλυμένο οξυγόνο (D. O.), φώσφορος και φωσφορικά (P-P04), άζωτο, νιτρώδη και νιτρικά (N-N03), κολοβακτηριοειδή (TOTAL COLIFORMS) και κολοβακτηρίδια (FECAL COLIFORMS).


"Το ΠAKOE εκπονεί τα τελικά συμπεράσματα για την καταλληλότητα ή την ακαταλληλότητα των παραλιών, βάσει στατιστικής μεθοδολογίας. Δηλαδή εξετάζεται η συνεργιστική δράση όλων των παραμέτρων", εξηγεί ο πρόεδρος του ΠAKOE, χημικός -γεωλόγος Παναγιώτης Xριστοδουλάκης.
Υψηλές τιμές κολοβακτηριδίων, που ξεπερνούν τις θεσμοθετημένες οριακές τιμές της EE που είναι 100 κολοβακτηρίδια ανά 100 μιλιλίτρ νερού, βρέθηκαν στα ύδατα των ακτών: Κόρινθος Ποσειδώνιο προς Λουτράκι, Σουσάκι, Άγιοι Θεόδωροι II, Ελευσίνα αρχή, Ελευσίνα 500 μέτρα μετά, Λουτρόπυργος αρχή, Ασπρόπυργος, Ακτή Θεμιστοκλέους αρχή, Ακτή Θεμιστοκλέους Διογένης, Βοτσαλάκια, Ακτή EOT Bούλα, Αστήρ Βουλιαγμένης, Βραυρώνα, Αρτέμιδα, Σχοινιάς και Χαλκούτσι ποτάμι. H ύπαρξη υψηλού ποσοστού κολοβακτηριδίων οφείλεται στην απορροή αποχετεύσεων στη θάλασσα.

20% περισσότερη ρύπανση φέτος σε σχέση με πέρυσι "Φέτος προστέθηκαν στη λίστα των απαγορευτικών για κολύμβηση παράκτιων περιοχών ακόμη τέσσερις ακτές: νομαρχίας Κορίνθου, Ποσειδώνιο Κορίνθου προς Λουτράκι, Νέας Περάμου προς το στρατόπεδο και αυτή της Aρτέμιδος (Λούτσα)" επισημαίνει ο πρόεδρος του ΠAKOE και προσθέτει: «H μόλυνση και η ρύπανση στις 93 παραλίες που πραγματοποιήσαμε μετρήσεις είναι κατά 20% μεγαλύτερη σε σχέση με την περσινή χρονιά». Φέτος η ρύπανση από λάδια και από γράσα είναι δραματική. Οι τιμές των νιτρικών και των φωσφορικών, ρύποι οι οποίοι προέρχονται από λύματα, λιπάσματα και απορρυπαντικά, είναι διπλάσιες από πέρυσι. Επίσης ιδιαίτερα αυξημένες είναι και οι τιμές των κολοβακτηριδίων κάθε καλοκαίρι σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία έχουμε αύξηση γυναικολογικών και δερματολογικών προβλημάτων, εξαιτίας της θαλάσσιας μόλυνσης.
Το γεγονός ότι ανάμεσα στις παραλίες αυτές ορισμένες έχουν και γαλάζια σημαία, συμβαίνει γιατί οι ιδιωτικοί φορείς που διενεργούν τις δειγματοληψίες για την απονομή γαλάζιας σημαίας τις πραγματοποιούν τον Απρίλιο. Παίρνουν ένα δείγμα καθημερινά, το οποίο όμως δεν μπορεί να είναι αντιπροσωπευτικό της κατάστασης. Για να είναι ένα δείγμα αξιόπιστο θα πρέπει οι δειγματοληψίες να γίνονται διαφορετικές ώρες, να λαμβάνονται δείγματα νερού στην επιφάνεια, στα 5 εκατοστά, στα 30 εκατοστά και στο ίζημα.
Tο ΠAKOE συνιστά στους πολίτες να προσέχουν σε ποια νερά κολυμπούν. Να μην κολυμπούν όταν η θάλασσα πρασινίζει, γιατί τότε είναι γεμάτη σάπια φύκια και πλαγκτόν. Αν η επιφάνειά της ιριδίζει, τότε είναι γεμάτη πετρέλαιο, πίσσες, λάδια και απόβλητα βόθρων. Επομένως να μην μπαίνουν σε νερά που το χρώμα τους είναι βαθύ πράσινο και σε θάλασσα που έχει πετρέλαιο, λάδια και απόβλητα βόθρων. Oι βρωμιές αυτές προκαλούν καρκίνο της μήτρας, νεοπλασίες και χρόνιες δερματίτιδες. Nα μην αναδεύουν τη θάλασσα όταν υπάρχει λάσπη στον βυθό. H ύπαρξη λάσπης υποδηλώνει την ύπαρξη μολύβδου και υδραργύρου, που την ανατάραξη μπορεί να εισέλθουν στον οργανισμό από το στόμα και τους πόρους του δέρματος.
 
Ευχαριστώ το φίλο μου Β. Παντελή για την ενημέρωση.  Άλλη μία απόδειξη ότι η Ελλάδα ζέχνει.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...