September 12, 2007

Ανατροφή παιδιών



Τρελαίνομαι όταν βλέπω μικρά παιδιά στους ώμους των γονιών τους στις προεκλογικές συγκεντρώσεις των κομμάτων. Και τα παιδιά να σείουν τις πλαστικές σημαίες, που τους έχουν δώσει να κρατούν οι γονείς τους. Αναρωτιέμαι ποιά εικόνα δημιουργείται στα παιδιά με τις ιαχές και τα συνθήματα επιπέδου «Κώστα (ή Γιώργο) προχώρα σε θέλει όλη η χώρα» κι άλλα τέτοια εμπνευσμένα του φιλοθεάμονος κοινού. Βεβαίως, ίσως αρχικά τα παιδιά να θεωρούν την όλη ιστορία ένα πανηγύρι – όπως και είναι στην πραγματικότητα. Όταν θα μεγαλώσουν όμως και θα εισπράξουν αυτό που εισπράττουμε κι εμείς, τι θα σκεφθούν για τους γονείς τους; Ότι είναι χουλιγκάνοι; Ότι είναι κολλημένοι; Τι θα σκεφθούν άραγε;

Θυμάμαι ένα απόγευμα παραμονές εκλογών πριν χρόνια, μιλούσε το βράδι στο Σύνταγμα ο Μητσοτάκης. Τα στίφη με τα αυτοκίνητα κατέβαιναν προς το κέντρο εν πομπή μη σεβόμενοι τίποτε. Είμαι στην Ευελπίδων με το σκύλο μου και περιμένω να δημιουργηθεί ένα κενό στα αυτοκίνητα με τις μπλε σημαίες που παραβιάζουν το κόκκινο για να περάσουμε απέναντι και να μπούμε στο Πεδίο του Άρεως. Όταν δημιουργείται ένα κενό, αρχίζω να διασχίζω το δρόμο. Το φανάρι ήταν πράσινο για τους πεζούς. Ο σκύλος τρέχει και περνάει απέναντι – κυκλοφορούσε χωρίς λουρί. Την στιγμή που εγώ ήμουν στη μέση της διάβασης, έρχεται ένα αυτοκίνητο, με χτυπάει και με πετάει πέντε μέτρα μπροστά και σκάω στην άσφαλτο (ευτυχώς) με τον κώλο. Το αυτοκίνητο οδηγούσε ο δικηγόρος μπαμπάς και είχε στο πίσω κάθισμα τον γυιό του, 6-7 χρονών, που κρατούσε έξω απο το ανοιχτό παράθυρο τη σημαία της ΝΔ. Βγήκε ο μπαμπάς, μου ζήτησε συγγνώμη, εγώ τον έστειλα στο διάολο μαζί και το Μητσοτάκη και με βοήθησε να σηκωθώ. Επειδή πονούσα προθυμοποιήθηκε να με πάει στο ΚΑΤ. Έπρεπε να δείτε τα μούτρα του οδηγού, όταν συνειδητοποίησε ότι θα έμπαινε στο αυτοκίνητο και ο σκύλος μου. Ευτυχώς η ακτινογραφία στο νοσοκομείο έδειξε ότι δεν είχα σπάσει κάτι.

Κάνω λάθος να πιστεύω ότι αυτά τα παιδιά μεγαλώνοντας θα τα δούμε στα γήπεδα να φωνάζουν «Τάδε μαλάκα, κοίτα στη ντουλάπα» και να τα σπάνε; Όταν οι γονείς τους υποστηρίζουν κατά τέτοιο τρόπο τους δύο νταβατζήδες της εξουσίας, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, που δηλώνουν προκαταβολικά εκβιάζοντας τον κόσμο, ότι δεν πρόκειται να συνεργαστούν με κανένα. Παραβιάζοντας το Σύνταγμα για το οποίο, κατά τα άλλα, κόπτονται.

Έρχεται νέα εποχή στην ενημέρωση, ελέω Γ.Λιάγκα, υποψήφιου βουλευτή του ΠΑΣΟΚ στη Λάρισα. Δήλωσε στους ψηφοφόρους του ότι αν εκλεγεί, θα υπάρχει κάμερα του STAR καθημερινά το καλοκαίρι στις παραλίες της Λάρισας. Διότι, είπε, τα γυναικεία κορμιά στις παραλίες της Μυκόνου και της Ρόδου, δεν είναι καλύτερα από αυτά των παραλιών της Λάρισας. Κι εγώ, μην έχοντας προσωπική άποψη, δεν έχω λόγο να διαφωνήσω με τον Λιάγκα. Well done George!

2 comments:

  1. Συμφωνώ απόλυτα μαζι σου και θα το ψάξω αυτό.
    Ειναι ενα θέμα άξιο συζήτησης γιατι εχει να κάνει με ενα πράγμα :
    την οπαδοποίηση της κοινωνίας, άρα και εύκολα ελεγχόμενη.
    Ενα μικρο παιδάκι θα μάθει ετσι να απαντάει ΠΑΣΟΚ με τον ίδιο τρόπο που θα απαντάει "Ολυμπιακός", ή να θεωρεί σούπερ ηρωα τον Μητσοτάκη -φτου κακά- το ίδιο με τον Ριβάλντο.

    Ενα παιδί κάτω των 15-16 δεν ειναι σε θέση να αντιληφθεί και να ξεχωρίσει μια πολιτική συγκέντρωση απο ενα πανηγύρι, ενα μάζεμα οπαδών απο μια γιορτή.
    Νομίζει πως όλα ειναι γιορτή.
    Νομίζει πως αν δεν εισαι όπως ο μπαμπάς του που γουστάρει ΝΔ, δεν εισαι φίλος !
    ...

    ReplyDelete
  2. Είναι της ιδίας νοοτροπίας, όπου αρκουδόμαγκες πατεράδες βάζουν το μπουσουλητό ακόμη αγοράκι τους να χορέψει ζεμπέκικο... Γιατί όταν θα μεγαλώσει θα γίνει πολύ άντρας! Το αυτό συμβαίνει και με τις... προεκλογικές συγκεντρώσεις στην πλάτη ή στο πλάι του μπαμπά: μεγαλώνουν γερούς (γιαλαντζί) μάγκες!

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...