December 17, 2007

Μια αξέχαστη ιστορία…




Ήταν τέλη Σεπτεμβρίου του 1983. Έμεναν 2 μήνες για να απολυθώ από το "ένδοξο" Πολεμικό Ναυτικό και είχα ένα μήνα άδεια που δεν είχα πάρει ακόμη, λόγω της «ιδιαίτερης» μεταχείρισης που απολάμβανα σ’ όλη τη θητεία μου. Η προοπτική του απολυτηρίου μου είχε φτιάξει τη διάθεση. Εντελώς τυχαία μια μέρα, έμαθα ότι ανήμερα της γιορτής του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης, στις 4 Οκτωβρίου, επρόκειτο να γίνει λειτουργία για τα ζώα (!) στην αγγλικανική εκκλησία που βρίσκεται στο τέλος της Φιλελλήνων προς την Αμαλίας. Ομολογώ ότι μου έκανε τέτοια εντύπωση που στην αρχή δυσκολεύτηκα να το πιστέψω.
 
                                                                                                                                                                              
Παρ’ όλα αυτά αποφάσισα να πάμε με το σκύλο που είχα τότε (φωτό) να δούμε τι γίνεται από περιέργεια. 4 Οκτωβρίου το βράδυ φτάνω στο τέλος της Φιλελλήνων, όπου δυσκολεύτηκα να παρκάρω γιατί, περιέργως, και οι δύο πλευρές του δρόμου ήταν γεμάτες από παρκαρισμένα αυτοκίνητα. Στην είσοδο της εκκλησίας δε, υπήρχαν πολλοί άνθρωποι, κάποιοι από τους οποίους απ’ ότι είδα, είχαν μαζί τους σκύλους. Μπαίνοντας στο μικρό περίβολο της εκκλησίας μάζεψα και κράτησα το λουρί του σκύλου μου πολύ σφιχτά, γιατί υπήρχαν και άνθρωποι που είχαν στην αγκαλιά τους γάτες, στις οποίες ο κύριος είχε μια ιδιαίτερη «αδυναμία» και του άρεσε πολύ να τις κάνει να ανεβαίνουν στα δέντρα κι αυτός να κάθεται από κάτω και να κλαίει επειδή δεν έπαιζαν μαζί του...

Με λίγη δυσκολία καταφέραμε να μπούμε στην εκκλησία, που ήταν ήδη σχεδόν γεμάτη κυρίως από ξένους. Το πάτωμα της εκκλησίας ήταν καλυμμένο με ψάθα. Όλοι οι άνθρωποι που ήταν μέσα είχαν μαζί τους ένα ζώο! Υπήρχαν πολλοί σκύλοι, περισσότερες γάτες, αρκετά καναρίνια και περιστέρια. Τα πουλιά ήταν σε κλουβιά. Υπήρχαν και μερικοί παπαγάλοι στους ώμους των αφεντικών τους. Όταν άρχισε η λειτουργία, που ήταν στα εγγλέζικα, τα φώτα χαμήλωσαν. Εκείνη τη στιγμή συνειδητοποίησα τι γινόταν κι ανατρίχιασα. Ο σκύλος μου δεν έδειχνε κανένα ενδιαφέρον για τη γάτα που είχε στην αγκαλιά της η κυρία που στεκόταν ακριβώς δίπλα μας, ούτε για τους άλλους σκύλους. Χαλάρωσα το λουρί του και δεν κουνήθηκε! Οι γάτες αδιαφορούσαν για τα πουλιά. Όλα τα ζώα σου έδιναν την εντύπωση ότι ήταν υπνωτισμένα. Η γλυκιά φωνή του παπά με τη συνοδεία του εκκλησιαστικού οργάνου και η όλη ατμόσφαιρα και συνθήκη που επικρατούσε μέσα στην εκκλησία, μ’ έκαναν να δακρύσω. Όλη την ώρα που κράτησε η λειτουργία δεν ακούστηκε κιχ! Ούτε από άνθρωπο ούτε, κυρίως, από ζώο. Βγαίνοντας δε από την εκκλησία όταν τέλειωσε η λειτουργία, είδα ένα ημιφορτηγό παρκαρισμένο στην είσοδο. Στην καρότσα του στεκόταν όρθια μία αρκούδα!

Αυτή ήταν η μοναδική φορά που αισθάνθηκα κατάνυξη μέσα σ’ εκκλησία. Και γι’ αυτό δεν θα τη ξεχάσω ποτέ.





11 comments:

  1. Απίστευτο και όμως μαγικό.
    Θα θελα να το ζήσω αυτό.

    ReplyDelete
  2. κριμα ρε συ εγω πηγα αεροπορια ....

    ReplyDelete
  3. @Skouliki: Γιατί σε πήραν στην αεροπορία; Λόγω βάρους ή λόγω φρέσκου αέρα (στο μυαλό);

    ReplyDelete
  4. Δλδ οι λειτουργίες για τα ζώα είναι πιο κατανυκτικές;Εγώ πάντως από περιέργεια θα πήγαινα και μια άλλη μέρα να παρακολουθήσω λειτουργία,έτσι ρε παιδί μου,για να δω αν θα αισθανόμουν το ίδιο...

    Καλή βδομαδούλα,swell:))

    ReplyDelete
  5. Βρε άτιμε με συγκίνησες. Αλλά ξηγημένα πράγματα: σε λειτουργίες και τα τοιαύτα δεν πηγαίνω. Φιλιά!

    ReplyDelete
  6. Πραγματικά εντυπωσιακό!

    Καλά ο άλλος την αρκούδα που την βρήκε? Τωρα που το βλέπω καλύτερα το 83 υπήρχαν ακόμα ιδιώτες με αρκούδες!

    Καλή εβδομάδα.

    ReplyDelete
  7. @Koptoraptou: Ούτε εγώ πηγαίνω στην εκκλησία. Κάτι παθαίνω με την κοροϊδία βρε παιδί μου. Να φανταστείς ότι ο συγκεκριμένος σκύλος, μόλις έβλεπε στο δρόμο μπάτσο ή παπά όρμαγε. Και δεν ξέρω γουέρ χι γκατ ιτ φρομ.

    ReplyDelete
  8. ...τι να συγκίνησε άραγε τα ζώα????

    ReplyDelete
  9. @Mpoumpoula: Η απάντηση βρίσκεται μάλλον στη μεταφυσική.

    @Radio Marconi: Τότε δεν υπήρχε κανένας έλεγχος και διάφοροι περίεργοι είχαν αρκούδες ή μαϊμούδες και έβγαζαν έτσι ένα εισόδημα, βασανίζοντας ουσιαστικά τα ζώα.

    ReplyDelete
  10. Πολύ θα ήθελα να ήμουν εκεί με το γάτο μου, να τον δω και μια φορά ήρεμο που όλη την ώρα δουλειά δεν έχει, μας στήνει ενέδρες και μας ορμάει.
    Όσο για την κατάνυξη, εγώ ένοιωσα έτσι στη βάφτιση του γιού μου.

    ReplyDelete
  11. @Mamma: Καλημέρα σου. Ο καθένας νοιώθει την κατάνυξη με ό,τι έχει (ή μήπως με ό,τι θέλει);

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...