Μαλάκες. Αλλοιώς δεν εξηγούνται όλα αυτά που γίνονται και βλέπουμε καθημερινά. Είδα καταχώριση του ΥΠΕΧΩΔΕ, όπου μαθαίνω ότι πλέον δεν υπάρχει καμία καταδίκη με πρόστιμο για την Ελλάδα. Δηλαδή δεν υπάρχουν πλέον παράνομες χωματερές; Τις εξαφάνισε προφανώς ο Σουφλιάς. Εδώ κατάφερε κι έκανε την πυρηνική ενέργεια πράσινη, σε μερικές δεκάδες παράνομες χωματερές θα κόλλαγε; Προχώρησε κι η ανακύκλωση, κομπορρημονεί η καταχώριση του ΥΠΕΧΩΔΕ. Σε πόσες συνοικίες της Αθήνας υπάρχουν μπλε κάδοι για τη διαλογή των απορριμάτων; Σε ελάχιστες. Με τον Ασωπό τί έγινε; Καθάρισε; Σταμάτησαν οι βιομηχανίες να ρίχνουν τα απόβλητά τους στο ποτάμι; Όχι.
Μήπως αποφάσισε η ΔΕΗ να μειώσει τη χρήση λιγνίτη και να στραφεί στη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειες από φιλικές προς το περιβάλλον πηγές; Όχι. Μήπως πήραν μέτρα για τη μείωση της χρήσης των Ι.Χ; Όχι. Μήπως ενισχύουν τη χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς; Όχι. Σταμάτησαν μάλιστα την αστυνόμευση των λεωφορειολωρίδων. Και καθημερινά οι δρόμοι είναι πηγμένοι από χιλιάδες αυτοκίνητα, που εκλύουν με το σταμάτα-ξεκίνα, τόνους διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Μήπως ενισχύουν τη χρήση των δικύκλων; Όχι. Γι’ αυτό οι μοτοσικλέτες πληρώνουν συγκριτικά περισσότερα τέλη κυκλοφορίας από τα αυτοκίνητα. Κατά τα άλλα, το ΥΠΕΧΩΔΕ μας λέει ότι έχουμε Εθνικό Σχέδιο αντιμετώπισης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Μήπως λύθηκε το πρόβλημα της Ψυττάλειας; Όχι. Μας λέει ότι κατασκευάζει βιολογικούς καθαρισμούς και αποχετευτικά δίκτυα σε όλη τη χώρα, σε όλους τους οικισμούς άνω των 2000 κατοίκων. Προφανώς οι «οικισμοί» στο Μαρούσι και τη Ραφήνα, για τον Σουφλιά, έχουν λιγότερους από 2000 κατοίκους! Γι’ αυτό δεν έχουν αποχετευτικό δίκτυο.
Άρα τα πρόστιμα για τις καταδίκες έπονται από την ΕΕ. Το μεγαλύτερο πρόστιμο όμως, δεν το φαντάζονται ακόμη. Αυτό που θα έρθει από μας. Και θα έχει το σχήμα και τη μυρωδιά του αυγού. Αν δεν θέλουμε να μας θεωρεί ο κάθε Σουφλιάς της κυβέρνησης μαλάκες, πρέπει να τους πάρουμε με τ’ αυγά. Πολλά αυγά – όσες κι οι μαλακίες που μας λένε. Όπως ότι ο Βγενόπουλος αναγκάστηκε από το νόμο του Αλογοσκούφη να πουλήσει στους Γερμανούς. Και κέρδισε, από τον εξαναγκασμό, 300 εκατομμύρια ευρώ!
Μια είναι η λύση ανακύκλωση.Και οι πρώτοι που πρέπει να ανακυκλωθούν είναι όλοι αυτοί ,τα δε παράγωγα της ανακύκλωσης τους να ΄ριχτόυν στούς πυρηνικούς αντιδραστήρες που με τόση ευκολία θέλουν να μας πλασσάρουν.
ReplyDelete@De profundis: Νομίζω ότι είναι η πρώτη φορά που συμφωνώ μαζί σου, τόσο πολύ!
ReplyDelete@swell χαιρετώ. Συχγαίρω επίσης το επαναστατικό πνεύμα του ντε Προφούντιου.
ReplyDeleteEλα, για πες, αμα ανακυκλώσουμε πολιτικούς τι θα βγεί ως νεο προϊον ;
ReplyDeleteΤο τρελό ειναι που ο Σουφλιάς και άλλοι λένε πράγματα που απαιτούν να πιστεψουμε επειδη εχουν το κύρος τους. Το ποιό ;
Πάντως να του αναγνωρίσουμε οτι αν εξαφάνισε τις χωματερές ειναι μάγος.
Σε λίγο ισως πει οτι πήραμε και βραβείο.
@Cynical: Κουφοντίνας και, μετά, de profundis!
ReplyDelete@Tzonakos: Φαντάζομαι ότι το προϊόν που θα προκύψει, θα είναι ολόιδιο με τη λάσπη της Ψυττάλειας. Στην όψη, την υφή και, κυρίως, στη μυρωδιά.
ReplyDelete2 ελεγκτές του ΟΗΕ διαψεύδουν τον Σουφλιά και την καταχώρηση του ΥΠΕΧΩΔΕ για το Κιότο!
ReplyDeleteΟΙ ΛΟΓΟΙ ΠΟΥ ΟΔΗΓΗΣΑΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΤΟ «ΚΙΟΤΟ»
«Η καταγραφή ρύπων έχει τους κανόνες της»
Του ΝΙΚΟΥ ΚΑΤΖΗΛΑΚΗ
Τους λόγους που οδήγησαν στην καταδικαστική απόφαση της επιτροπής συμμόρφωσης του ΟΗΕ για το Πρωτόκολλο του Κιότο εξηγούν ο Ραούλ Εστράδα, μέλος της επιτροπής και «πνευματικός πατέρας» του πρωτοκόλλου, και ο Πολ Φίλιγκερ, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Βέρνης και μέλος του ελεγκτικού κλιμακίου που είχε επισκεφθεί την Ελλάδα τον Απρίλιο του 2007.
Χωρίς έγκυρο μηχανισμό καταγραφής ρύπων θα παραμείνουν τα προβλήματα της Ελλάδας σε σχέση με το Πρωτόκολλο του Κιότο
Από τις δηλώσεις τους στην «Ε» προκύπτει ότι έως τότε, οπότε την ευθύνη είχε η ομάδα του Αστεροσκοπείου, το ελληνικό σύστημα καταγραφής ρύπων ήταν επαρκές, παρά το γεγονός ότι έγιναν διορθώσεις που αφορούσαν τα προηγούμενα χρόνια. Ο δρ Φίλιγκερ όμως χαρακτηρίζει «ανοησίες» τα λεχθέντα περί «καρφώματος» της χώρας στην επιτροπή από την ομάδα του Αστεροσκοπείου, αφού, όπως σημειώνει, το πρόβλημα εντοπίστηκε κυρίως στη στελέχωση του νέου συστήματος μετρήσεων.
«Η πληροφόρηση παρήχθη και αξιολογήθηκε από μια ανεξάρτητη ομάδα ειδικών, που επισκέφθηκε την Αθήνα τον Απρίλιο του 2007. Ελεγξαν τους αριθμούς και είχαν συζητήσεις με όσους αρμόδιους μπόρεσαν να βρουν. Από 'κεί προήλθε η πληροφόρηση. Δεν μας ενημέρωσε το Αστεροσκοπείο ότι το ελληνικό σύστημα καταγραφής ρύπων ήταν ελαττωματικό», τονίζει ο κ. Εστράδα, ο οποίος είχε δώσει αναλυτικές εξηγήσεις και στην προηγούμενη συνέντευξή του στην «Ε» (23/4/2008).
Τα λάθη
Σχετικά με τις παλιότερες εσφαλμένες μετρήσεις εξηγεί: «Σε όλες τις χώρες γίνονται διορθώσεις, διότι οι τεχνικές καταγραφής και οι πληροφορίες βελτιώνονται. Οι αριθμοί προσαρμόζονται, δεν υπήρχε πρόβλημα. Οι ειδικοί ανέλυσαν τις μετρήσεις και είπαν στις ελληνικές αρχές ότι πρέπει να τις διορθώσουν». Σπεύδει πάντως να πει ότι τα προβλήματα που ανέκυψαν «είναι εσωτερικό πρόβλημα, μεταξύ ανθρώπων με διαφορετικές γνώμες».
Οσο για την πρόσφατη απόφαση της επιτροπής συμμόρφωσης επισημαίνει: «Η ύπαρξη όλων των στοιχείων είναι προϋπόθεση. Αυτό είναι το πρόβλημα με την Ελλάδα και ελπίζω να έχει λυθεί πριν ολοκληρωθεί η συζήτηση για το θέμα στη χώρα σας». Αναφέρει ότι η Ελλάδα όφειλε να παρουσιάσει κάποιες πληροφορίες ώς τον Απρίλιο του 2007 και αποκαλύπτει: «Είπαν ότι υπήρχε καθυστέρηση λόγω της αλλαγής της κυβέρνησής σας και αντικατάστασης των ειδικών που εργάζονταν πάνω στο θέμα. Υπήρχε ένα είδος μεταβατικής περιόδου. Αλλά αυτό δεν θα έπρεπε να είναι πρόβλημα. Μεταβατικές περιόδοι υπάρχουν σε όλον τον κόσμο».
Υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα έχει υπογράψει το πρωτόκολλο του Κιότο και μία από τις προϋποθέσεις είναι η αποδεδειγμένη ικανότητα των ανθρώπων που οι αρχές όρισαν να εργαστούν στο σύστημα καταγραφής των ρύπων. «Δεν είναι αρκετό να πεις ότι κάποιος είναι καθηγητής πανεπιστημίου, πρέπει να αποδείξεις ότι είναι εξοικειωμένος και με την καταγραφή ρύπων. Οι αρχές θα έπρεπε να γνωρίζουν αυτές τις προϋποθέσεις. Οι αποφάσεις για το Πρωτόκολλο του Κιότο ελήφθησαν με την υποστήριξη της Ελλάδας, η οποία είναι μέλος της Ε.Ε. και ο επίτροπος για το περιβάλλον είναι Ελληνας. Δεν έχω αμφιβολίες για τις ικανότητες των ανθρώπων που μας παρουσίασαν οι ελληνικές αρχές, διότι δεν τους γνωρίζω. Χρειαζόμαστε όμως ένα ξεκάθαρο βιογραφικό για τον καθένα. Μπορεί κάποιος να είναι διδάκτορας Φυσικής, ο οποίος όμως να μην έχει ποτέ απογράψει εκπομπές ρύπων. Οπότε πώς θα μετρούσε η Ελλάδα τους ρύπους της; Μας είπαν ότι αν είσαι καθηγητής πανεπιστημίου είναι αρκετό. Προσωπικά είμαι καθηγητής σε πανεπιστήμιο και ξέρω ότι αυτό δεν είναι αρκετό».
Το σύστημα
Πιο αποκαλυπτικός είναι ο καθηγητής Πολ Φίλιγκερ. Για την ομάδα του Αστεροσκοπείου αναφέρει: «Υπήρξε μια καλή συζήτηση και παρουσίαση του συστήματος που λειτουργούσε ώς το 2007. Ηταν όμως ασαφές το πώς θα λειτουργούσε το σύστημά σας μετά τη μεταβίβαση της αρμοδιότητας για την καταγραφή των ρύπων. Είναι ανοησίες το ότι το Αστεροσκοπείο μάς είπε ότι το σύστημά σας δεν είναι επαρκές. Απλώς μας είπαν ότι το Αστεροσκοπείο δεν είχε την ευθύνη της καταγραφής την περίοδο μετά τον Απρίλιο του 2007. Προσπαθήσαμε να συναντήσουμε τους ανθρώπους που θα είχαν την ευθύνη εφεξής, αλλά δεν ήταν δυνατό, διότι δεν είχε οριστεί ο οργανισμός που θα επωμιζόταν την ευθύνη της καταγραφής. Αυτό ήταν το κύριο πρόβλημα. Μας είπαν ότι το υπουργείο θα πάρει την ευθύνη και προσπαθήσαμε να συναντήσουμε τους ανθρώπους που θα την είχαν, αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατόν».
Είναι κατηγορηματικός για την περίοδο που προηγήθηκε του Απριλίου 2007. «Το σύστημα ήταν σωστό. Εγιναν κάποιες διορθώσεις, αλλά αυτό είναι συνήθως ανεξάρτητο της λειτουργίας του συστήματος καταγραφής. Αν έχεις μια μεγάλη ομάδα επιστημόνων, θα έχεις λιγότερα κενά στη συλλογή πληροφοριών και η πιθανότητα διορθώσεων είναι μικρότερη. Το Αστεροσκοπείο είχε την επάρκεια να καταγράφει ρύπους. Το πρόβλημα ήταν το πώς θα λειτουργούσε το σύστημα στο μέλλον. Σήμερα ξέρω ότι την ευθύνη έχει επωμιστεί ένα άλλο ίδρυμα».*
@Anonymous 17.29: Ακόμα και χωρίς τις πληροφορίες και τα στοιχεία του σχολίου σου, ήταν απολύτως σαφές ότι πρόκειται για τα συνήθη ψέμματα του Σουφλιά. Ως σωστό μέλος αυτής της κυβέρνησης.
ReplyDeleteΤα αυγά δεν αρκούν. Με το συμπάθειο κιόλας, αλλά εδώ μόνο το σκατό μπορεί να τους κάνει να οπισθοχωρήσουν. Αν δεν είχα τα γατιά, θα είχα υιοθετήσει τον μολοσσό του κολλητού μου και θα σου έλεγα εγώ. Ιφ γιου νόου γουάτ άι μιν!
ReplyDeleteΚαλησπέρες!
1.Oχι καί Κουφοντίνας ,Γιωτόπουλος (πατήρ)τουλάχιστον,είναι γνωστό οτι είμαι θεωρητικός ινστρουχτορας.
ReplyDelete@Koptoraptou: Άι νόου γουότ γιου μιν, γι'αυτό σας βρίσκω λίγο αιμοβόρα, αγαπημένη. Την καλημέρα μου.
ReplyDelete@De profundis: Ό,τι θέλεις, θα σου αρνηθώ εγώ;
ReplyDelete