August 15, 2010

Κολασμένη ομορφιά



Ή όταν ο παράδεισος γίνεται κόλαση.  Ο παράδεισος ήταν το Καλό Αμπέλι στη Σέριφο (φωτό).  Η κόλαση είναι ένα πλοίο.  Φτάσαμε αργά το απόγευμα.  Τα παιδιά, αν και πρώτη φορά στο φουσκωτό, συμπεριφέρθηκαν άψογα.  Μαζί μας και μια φίλη μας από την Ολλανδία.  Αυτή δεν ήταν εξοικειωμένη ούτε με φουσκωτά ούτε με τη θάλασσα στην έκδοση των 6 μποφόρ.

Αφού βγήκαν πρώτοι οι σκύλοι, σιγά-σιγά ξεφορτώσαμε όσα θα χρειαζόμασταν για το camping.  Αποφασίζω να επιστρέψω στη βάρκα να συμμαζέψω κάποια πράγματα και να τη δέσω πιο βαθιά.  Η φίλη μου  πλατσούριζε στα ρηχά με τα παιδιά.  Κολυμπώντας προς τη βάρκα, βλέπω ένα πλοίο να περνά ανοιχτά από τον κόλπο.  Το παρατήρησα γιατί μου έκανε εντύπωση ο μεγάλος πίδακας νερού που άφηνε πίσω του.  Ανέβηκα στη βάρκα και αφού έκλεισα τη σέλα, πήγα πίσω κι άρχισα να συμμαζεύω κάποια σχοινιά. 

Δεν κατάλαβα πότε ήρθε το πρώτο γιγαντιαίο κύμα από τα απόνερα του πλοίου.  Η βάρκα έφυγε κάτω από τα πόδια μου κι εγώ "πέταξα" πάνω από την εξωλέμβια τσακίζοντας τα γόνατά μου πάνω σ' αυτή.

Ακολούθησαν ίδιου μεγέθους κύματα για 5 λεπτά.  Ο μόνος που πρόλαβε να βγεί από τη θάλασσα ήταν ο Rebel.   Η φίλη μου κι η Πέρσα δεν πρόλαβαν το πρώτο κύμα, που λόγω του μικρού βάθους ήταν πλέον μεγαλύτερο και τις κουκούλωσε - η Πέρσα νομίζω ότι έκανε και μια τούμπα.

Μια Ιταλίδα που εκείνη τη στιγμή έβγαινε από τη θάλασσα, χτύπησε άσχημα το κεφάλι της σε μια πέτρα στα ρηχά.  Ο,τι είχε αφεθεί χαμηλά στην παραλία το πήρε το κύμα.   Η θάλασσα για ώρα μετά ήταν πολύ ανακατεμένη κι ο βυθός ένα θολό πράγμα.  

Το πλοίο ανήκει στην εταιρία AEGEAN SPEED LINES.  H θάλασσα "ανήκει" στο Λιμενικό Σώμα.  Αυτό έχει καθήκον να αστυνομεύει τη θάλασσα για την τήρηση των κανόνων ναυσιπλοίας.  Καλούσα επί μισή ώρα μετά το περιστατικό το Λιμενικό με το VHF.   Δεν απάντησε ποτέ κανείς.  Προφανώς είχαν βγει όλοι έξω για να αστυνομεύσουν το Αιγαίο... Δυο μέρες μετά είδα το ίδιο πλοίο να παραπλέει τη Σίφνο ερχόμενο από τη Φολέγανδρο και να δημιουργεί τα ίδια απόνερα.

Τελικά, για φύγει ένας ξένος τουρίστας με καλές εντυπώσεις από την Ελλάδα, πρέπει να μην κάνει μερικά συγκεκριμένα πράγματα.  Να μην κάνει μπάνιο σε παραλίες, ανοιχτά από τις οποίες περνούν επιβατηγά πλοία.   Να μην κάνει μπάνιο σε παραλίες που "βλέπουν" στο Βορά, γιατί είναι γεμάτες σκουπίδια.  Να μην φάει έξω.  Να μη μείνει σε ενοικιαζόμενα δωμάτια ή χαμηλής κατηγορίας ξενοδοχεία.  Να μη χρησιμοποιήσει ταξί.  Υπεύθυνος γι' αυτόν τον κατάλογο είναι ο υφυπουργός "Πολιτισμού και Τουρισμού".  Ναι, έχουμε κι από τα δύο.


13 comments:

  1. Και που να περναγε το "Κεντέρης" να δεις απόνερα που κάνει????

    ReplyDelete
  2. AEGEAN SPEED όνομα και πράγμα δηλαδή....

    Κάποιοι έχουν μπερδέψει τις θαλάσσιες με τις εναέριες μεταφορές. Το πρόβλημα αυτό είναι κοινό σε πολλά μέρη και η "υπευθυνότητα" των ανεύθυνων αρχών παντού η ίδια.

    ReplyDelete
  3. Eυτυχώς, Λύκε, το "Κεντέρης" δεν πέρασε από τα μέρη μας. Αλήθεια όμως, γιατί διατηρούν αυτό το όνομα στο πλοίο;

    ReplyDelete
  4. Έχει αναλάβει τον προγραμματισμό τω ν δρομολογίων του ο ...Τζέκος

    ReplyDelete
  5. GR, όταν το συνάντησα εν πλω πήγαινε με 30 κόμβους! Εγώ ταξίδευα με 25 και με πλησίαζε. Επρεπε να πιάσω τα 40 για να το αποφύγω.

    Πριν χρόνια, ένας γνωστός μου φθάνει αργά το βράδυ με φουσκωτό στις Καμάρες της Σίφνου. Δεν βρήκε θέση να δέσει μέσα στο λιμάνι, φοβήθηκε το αρόδου κι έτσι έδεσε εξωτερικά στον εξωτερικό βραχίονα του λιμανιού. Πέφτει να κοιμηθεί με sleeping-bag και κάνει το λάθος να το κλείσει. Κατά τη διάρκεια της νύχτας ένα πλοίο ήρθε κι έδεσε στη μύτη του βραχίονα. Αυτός δεν το άκουσε. Οταν έφυγε το πλοίο, ανέπτυξε ταχύτητα ενώ βρισκόταν ακόμα μέσα στον κόλπο. Τα απόνερα που δημιούργησε, όταν έφτασαν στο βραχίονα χτύπησαν το φουσκωτό στο ντόκο, αυτό τινάχτηκε στον αέρα, αναποδογύρισε κι έπεσε στη θάλασσα αναποδογυρισμένο. Ο τύπος έφτασε στο βυθό μη μπορώντας να βγει από το sleeping-bag. Οταν κατάφερε να βγει στην επιφάνεια και ν' αναπνεύσει, ήταν μισοπνιγμένος.

    Εχουν περάσει πάνω από δέκα χρόνια και η υπόθεση είναι ακόμα στα δικαστήρια. Το Λιμενικό της Σίφνου που έκανε την ανάκριση, υποστηρίζει ότι κακώς είχε δέσει στο σημείο που έδεσε. Εγώ θα προσθέσω ότι έπρεπε να το ξέρει ότι το σημείο ήταν επικίνδυνο.
    Εμεινε όμως εκεί κάποιες ώρες, είναι δυνατόν να μην τον είδε κάποιος λιμενικός; Στην Ελλάδα με τους λιμενικούς που έχουμε, φαίνεται ότι είναι δυνατόν.

    ReplyDelete
  6. Δίνουν αναβολικά στο πλοίο Λύκε; Κηροζίνη του βάζουν;

    ReplyDelete
  7. Χτύπησε κάποιος;

    Αυτό πάλι, τέτοια αδιαφορία επικίνδυνη...

    Τουλάχιστον στη συνέχεια περάσατε καλά;
    Καλημέρα swell, καλή εβδομάδα.

    ReplyDelete
  8. Αμαν βρε Σουελλ όλο ιστορίες ναυτικές εχεις να λες, συναρπαστικές πάντα, αν και σε αυτη την περίπτωση ερχομαι να επιβεβαιώσω κι εγω οτι αυτό συμβαίνει σε πολλές παραλίες στα νησιά.
    Φέτος είδα δύο φορές να συμβαίνει κατι τέτοιο, ευτυχώς οχι τόσο καταστροφικό, στην Χίο. Κάτι τύποι που ειχαν βγει με κανό στα 100 μέτρα απο την παραλία ταρακουνήθηκαν πολύ. Το κύμα έφτασε στην αμμουδιά και παρέσυρε πετσέτες και κατι καφέδες και σαγιονάρες.
    Και πράγματι, οι βορινές παραλίες εχουν περισσότερα σκουπίδια !

    ReplyDelete
  9. Βάσσια, αν εξαιρέσεις το κεφάλι της Ιταλίδας που άνοιξε, την τρομάρα της Πέρσας και τα πράγματα που χάθηκαν ή καταστράφηκαν, όπως κινητά τηλέφωνα που ήταν πάνω σε πετσέτες, άλλες απώλειες δεν υπήρξαν. Εκτός ίσως από την εικόνα που δώσαμε πάλι στους ξένους. Γιατί εμείς τουλάχιστον ξέρουμε το μπουρδέλο που ζούμε.

    ReplyDelete
  10. Βρε Tζονάκο, τι άλλο περιμένεις να πω, αφού κάνω διακοπές με φουσκωτό; Σε ότι αφορά τα σκουπίδια στις βορεινές παραλίες, πριν χρόνια παραβρέθηκα σε μια σχετική συζήτηση ΣΤΗΝ ΑΜΟΡΓΟ ΠΟΥ ΤΗ ΘΕΩΡΗΣΑ ΑΞΙΟΜΝΗΜΟΝΕΥΤΗ...

    ReplyDelete
  11. Αφησα σχόλιο στην ιστορία που παραπέμπεις και πρέπει λεει να το εγκρίνεις. Ωραία ιστορία, κοίτα που κατι παλιά γραπτά μας περιμένουν να ανακαλυφθούν ανα πάσα στιγμή.
    Συμπτωματικά και εγω ενα θέμα περι θάλασσας και σκουπιδιών εχω.
    Αλλα δεν με διαβάζεις αΓΑΠητέ φιλε, σχωρεμένος, δεν εχεις ιντερνέτι στο φουσκωτό :Ρ

    ReplyDelete
  12. Αδίκως με κατηγορείς αΓΑΠητέ φίλε. Σε διαβάζω ανελλιπώς. Κι όταν είμαι με τη βάρκα, ρωτώ τους νησιώτες εκεί που βρίσκομαι. Μόλις αναφέρω το όνομά σου, μου λένε, "ποιός Τζονάκος, ο πρόεδρος του συλλόγου ΑΥΓΑΠ"; Εχεις παντού μόνο φίλους. Σαν τα τσιγάρα OSCAR.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...