O Τριανταφυλλίδης, ο επονομαζόμενος και εθνάρχης, έβαλε τις βάσεις αυτού που έμεινε στην ιστορία ως "πηδάμε το περιβάλλον". Το πέτυχε με την αντιπαροχή. Γκρεμίστηκαν όλα τα μονώροφα ή δυώροφα σπίτια για να γίνουν πολυώροφες πολυκατοικίες με κλουβιά. Κάνοντας τις πόλεις "δάση" τσιμέντου. Πόλεις απρόσωπες και απάνθρωπες. Εμπνευσή του ήταν τα μπλοκς του Τσαουσέσκου.
Πενήντα χρόνια μετά, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ αποφάσισαν να μεταφέρουν το πνεύμα του Τριανταφυλλίδη στο σήμερα. Η ευκαιρία τους δόθηκε με το σχέδιο νόμου για τη βιοποικιλότητα και την προστασία των περιοχών που (ατυχώς γι' αυτούς) έχουν χαρακτηριστεί NATURA, δηλαδή απόλυτα προστατευόμενες περιοχές.
Το περιβάλλον στην Ελλάδα ατύχησε γιατί υπεύθυνοι υπουργοί γι' αυτό ήταν, μετά τον Τριανταφυλλίδη, κάτι τύποι σαν τον Λαλιώτη, τον Σουφλιά και, σήμερα, τη Μπιρμπίλη. Αυτή η τελευταία υπέκυψε στις πιέσεις των συναδέλφων της στο ΠΑΣΟΚ και δέχτηκε ό,τι της ζήτησαν. Ετσι, το σχέδιο νόμου έγινε εκκρεμές. Ερχόταν κι έφευγε από τη βουλή, κάθε φορά με περισσότερες αλλαγές, εκπτώσεις δηλαδή στην προστασία του περιβάλλοντος. Που μείωναν τις απαιτήσεις για δόμηση στις περιοχές NATURA. Αναρωτιέμαι γιατί ο ΓΑΠας δεν έδωσε το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ στο Λάτση. Θα έβρισκε τρόπο αυτός να σηκώσει κι ένα MALL, ώστε να δημιουργήσει και θέσεις εργασίας. Ποιός είπε ότι η αρκούδα δεν έχει ανάγκες;
Θα συμφωνήσουμε. Ένας νόμος που ξεκίνησε με καλές προοπτικές τελικά κατάντησε ένα φιάσκο...
ReplyDeleteΔείμε, όταν η βουλή είναι γεμάτη από βολευτές, όλα τα καλά θα καταλήγουν σε φιάσκο.
ReplyDeleteΔεν ξέρω τι λες αλλά το δικαίωμα δόμησης δεν μπορεί να εξαρτάται από το πάχος του πορτοφολιού ούτε και στις περιοχές NATURA.
ReplyDeleteΣυμφωνώ Λύκε, αλλά έλα που υπάρχει η παροιμία "με τον παρά μου κάνω ό,τι γουστάρω".
ReplyDelete