April 10, 2013

Ωδή στους Παπατζήδες



Ο πρώτος παπατζής, γιατί έτσι τον αποκαλούσε ο λαός, ήταν ο επονομαζόμενος και "Γέρος της Δημοκρατίας", με την ίδια ακριβώς λογική που ο Τριανταφυλλίδης αποκαλείται "εθνάρχης". Τον αποκαλούσαν έτσι γιατί όταν μετά την αποχώρηση των Γερμανών, έγινε πρωθυπουργός ελέω των Εγγλέζων, στις ομιλίες του έσπευδε αμέσως να υιοθετήσει τα συνθήματα του κόσμου, ακόμα κι αν αυτά αφορούσαν τη λαοκρατία. Τα υιοθετούσε αυτός ο παπατζής, αν και είχε χρίσει προηγουμένως τον Σκόμπυ αρχιστράτηγο του ελληνικού στρατού. Στην προσπάθειά του να εξαφανίσει τον ΕΛΑΣ και το ΕΑΜ, προκάλεσε και δέχτηκε την αντικατάσταση του γερμανικού στρατού κατοχής, από τον εγγλέζικο.

Αυτόν τον παπατζή, οι "νικητές" του Εμφυλίου ονόμασαν "Γέρο της Δημοκρατίας". Αυτοί που μονίμως γράφουν την ιστορία αντιστρέφοντας την πραγματικότητα, ώστε να ταιριάζει με τα συμφέροντά τους. Τη λογική αυτή αντέγραψε και εφαρμόζει και το ΚΚΕ στη δική του ιστορία.

Αυτός ο παπατζής φρόντισε να μας φορτώσει το δεύτερο, τον γυιό του. Ο οποίος μιμούμενος τον πατέρα του, υποσχόταν ό,τι είχε ανάγκη και προσδοκούσε ο κόσμος μετά από τις δεκαετίες διακυβέρνησης της δεξιάς. Δημιούργησε το "αντίπαλον δέος" στο δεξιό κράτος, το "πράσινο". Στελεχώθηκε όλο το Δημόσιο με τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, τους συγγενείς, τους φίλους και, ενίοτε, τις γκόμενές τους. Για τις τελευταίες έδωσε το παράδειγμα ο ίδιος ο Αντρέας. Για να πληρώνεται όλος αυτός ο εσμός, κατέφυγε στο δανεισμό. Με αυτόν τον τρόπο, γιγαντώθηκε το Δημόσιο χρέος και υποθηκεύτηκε το μέλλον της χώρας και των ανθρώπων. Η μεγαλύτερη όμως "συμβολή" του παπατζή Αντρέα, ήταν ο εκμαυλισμός των συνειδήσεων της πλειοψηφίας των Ελλήνων. Τουλάχιστον αυτών που προσδέθηκαν με οποιονδήποτε τρόπο στον πασοκικό εσμό και ό,τι αυτός πρέσβευε.

Έπρεπε όμως να τριτώσει το κακό. Γι' αυτό μας προέκυψε και ο τρίτος παπατζής, εγγονός του πρώτου και γυιός του δεύτερου, ο παπατζής ΓΑΠας. Αυτός, αφού κέρδισε τις εκλογές και την πρωθυπουργία με το παραμύθι "λεφτά υπάρχουν", μας έμαθε με τα φτωχά ελληνικά του την καινούργια έννοια του αρτικόλεξου ΠΑΣΟΚ (κλικ). Τις συνέπειές του τις πληρώνουμε τα τελευταία τρία χρόνια και θα συνεχίσουμε να τις πληρώνουμε για πολύ ακόμη.

Αυτή είναι με λίγα λόγια η συμβολή της οικογένειας των Παπατζήδων στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας. Και στο σημείο αυτό τελειώνει η "ωδή".





8 comments:

  1. Εδώ αγαπητέ Κώστα μπορείς να διαβάσεις για μια άλλη ιέρεια της Δημοκρατίας, της Αντίστασης και του Πολιτισμού:

    http://historia-hellas.blogspot.gr/2012/09/blog-post.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. H Μελίνα αντιστασιακή, ο Μητσοτάκης δημοκράτης, η Δαμανάκη αγωνίστρια και ο Κρεμαστινός ηθικός άνθρωπος. Οι κρατούντες έγραφαν πάντοτε έγραφαν τα "ευαγγέλια" για τους ομοίους τους κατά το δοκούν.

      Delete
  2. Πειραχτήρι10 April, 2013 12:59

    Κλασική περίπτωση: Ο μπαμπάς ανοίγει μια επιχείρηση και ο γιός την κλείνει...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Σωστά, αλλά το πρόβλημα γίνεται τεράστιο όταν τον ρόλο της επιχείρησης τον παίζει η χώρα.

      Delete
  3. Στην προσπάθεια αναδόμησης των ευρωπαϊκών κρατών μετά τον Β' Παγκόσμιο συνέβαλαν σε κάθε χώρα ξεχωριστά, εργαζόμενοι, επιστήμονες, διανοούμενοι, πολιτικοί, προκειμένου οι χώρες να ξαναξεκινήσουν. Η χώρα που ξεκίνησε με τις χειρότερες προοπτικές σε όλη την Ευρώπη, ήταν με διαφορά η Ελλάδα. Να ανήκεις στη πλευρά των νικητών και παρόλα ταύτα να ξεκινάς να αναδομήσεις τη χώρα μετά τη καταστροφή με επικεφαλείς τους δοσίλογους, τους προδότες, τα τσιράκια των ξένων, τα λαμόγια και τους τραμπούκους. Για κακή τους (και κακή μας) τύχη, οι περισσότεροι χρήσιμοι για τη χώρα άνθρωποι που θα την βοήθαγαν να φτάσει κάπου, διανοούμενοι και άνθρωποι του πνεύματος, ήταν αριστεροί. Έτσι είμαστε η μοναδική χώρα που αντί για οικογένειες καλλιτεχνών ή ευγενών διατηρούμε δυναστείες προδοτών. Να ναι καλά τα Αμερικανάκια που τους ταΐζουν χρυσάφι θα μου πεις. Και μετά απορούμε γιατί φτάσαμε έως εδώ.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Συμφωνώ, ναι είχαμε αυτήν την τύχη. Για την οποία βοήθησε τα μέγιστα το ΚΚΕ.

      Delete
  4. Μπορεί ή οίκογένεια νά διάλυσε τήν παιδεία ,νά έκανε ρουσφέτια καί νά έκμαύλισε τίς συνειδήσεις τού λαού ,όμως πραγματοποίησε πλήρως τήν έννοια τής σοσιαλιστικής ίσότητας.
    Μας έκανε όλους ίσους τί ίκανός ,τί άνίκανος ,τί ήλίθιος , τί έξυπνος , τί τίμιος ,τί άπατεώνας, όλοι τό ίδιο όλοι στόν πάτο όπως ή λάσπη στό βυθό .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Σωστά, οι απατεώνες πάντως, με εξαίρεση κάποιους Τσοχατζόπουλους, συνεχίζουν να κυκλοφορούν ελεύθεροι και να είναι ευτυχείς που έχουν ακόμα πολλά να φάνε από τα κλεμμένα.

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...