July 25, 2014

Μνημόσυνο ήταν πάλι η γιορτή


Άλλο ένα μνημόσυνο για τη χαμένη πριν πολλά χρόνια δημοκρατία, ήταν η χθεσινή γιορτή για την αποκατάστασή της. Γιατί για να αποκαταστήσεις κάτι, αυτό το κάτι πρέπει να έχει υπάρξει στο παρελθόν. Και τουλάχιστον σύμφωνα με τον Καστοριάδη, πάψαμε να είμαστε πολίτες ως Έλληνες, δηλαδή πάψαμε να ζούμε σε δημοκρατικό καθεστώς, περίπου το 404 π.Χ.

Για να έρθουμε στο σήμερα, η ίδια η πολιτική ηγεσία του τόπου έχει παραδεχτεί ότι έχουμε παραχωρήσει ένα μέρος της εθνικής ανεξαρτησίας μας στους δανειστές. Σε αυτούς που οφείλουμε τα δισεκατομμύρια που δανείζονταν οι εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες για να μπορούν να φτιάχνουν τους κομματικούς στρατούς, για να ξεπληρώνουν παλιότερα δάνεια που πήραν για τους ίδιους λόγους οι προκάτοχοί τους και για να πλουτίζουν (κλέβοντας) οι ίδιοι πολιτικοί.

Αν εξαιρέσουμε κάποιες μικρές περιόδους, η Ελλάδα ουσιαστικά δεν αποτελούσε ποτέ δημοκρατία. Λίγο καιρό μετά το ξέσπασμα της επανάστασης του 1821, οι επαναστατημένοι Έλληνες ζήτησαν τη βοήθεια από ξένες χώρες. Αυτές την πρόσφεραν, ελέγχοντας τη χώρα με τα δάνεια που έδωσαν. Αυτό συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Και από αυτά τα δάνεια πλούτιζαν οι ίδιες οικογένειες. Αυτές που απομύζησαν την αμερικανική βοήθεια μετά τον Εμφύλιο, που είναι οι ίδιες ακριβώς οικογένειες που ακόμα διαπλέκονται ευθέως με το κράτος μέχρι σήμερα, παίρνοντας δημόσια έργα, δημόσιες συχνότητες, με μια λέξη το δημόσιο πλούτο.

Και όλα αυτά δεν τα έκαναν δικτατορικές κυβερνήσεις, αλλά κυβερνήσεις που είχαν εκλεγεί από τους Έλληνες, μερικές φορές βεβαίως με βία και νοθεία. Πάντα όμως υπήρχαν πολλοί Έλληνες που τους ψήφιζαν. Οι ίδιοι, που αφού έδιωχναν τον Όθωνα, ζητούσαν αμέσως μετά τον Γεώργιο. Κι αργότερα φώναζαν στους δρόμους "ελιά, ελιά και Κώτσο βασιλιά".

Μνημόσυνο της δημοκρατίας ήταν και το διάγγελμα του Παπούλια. Ο οποίος ξαφνικά κατάλαβε ότι τα τελευταία χρόνια παραβιάζεται το Σύνταγμα με τις υπογραφές του. Τις οποίες έβαζε για να μην αποσταθεροποιήσει τη συνταγματική τάξη. Αυτή που παραβιάζεται ασύστολα.

Κι εσύ νομίζεις ακόμα ότι ζεις σε δημοκρατία...



No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...