July 31, 2014

Αυτό που δεν σκεφτήκαμε...


Όταν στις 24 Ιουλίου το 1974 υποδεχτήκαμε ως μεσσία τον Τριανταφυλλίδη, οι περισσότεροι πίστευαν ότι θα γινόταν επιτέλους η πολυπόθητη αποχουντοποίηση. Αυτή που δεν έγινε μετά την αποχώρηση των Γερμανών.

Ο "εθνάρχης" φρόντισε η αποχουντοποίηση να γίνει μόνο στο στρατό και μάλιστα μόνο στα ανώτερα κλιμάκια. Δικάστηκαν και καταδικάστηκαν οι πρωταίτιοι του πραξικοπήματος και τέλος. Στα πανεπιστήμια ό,τι έγινε, έγινε απο το φοιτητικό κίνημα που φρόντισε να αποβάλει όλους τους καθηγητές που είχαν συνεργαστεί με τη χούντα. Όπως ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Δασκαλάκης στη Πάντειο, ο οποίος δικαιολογούσε την εκμετάλλευση του μαύρου ανθρώπου από τον λευκό, γιατί "ο εγκέφαλος του πρώτου είναι μικρότερος σε βάρος από αυτόν του δεύτερου".

Παρά τις πιέσεις που ασκήθηκαν ακόμα και από το εξωτερικό, η αποχουντοποίηση δεν έγινε γιατί δεν ήθελε ο Τριανταφυλλίδης να στεναχωρήσει τους από παλιά συνεργάτες του. Παρά τις πιέσεις που ασκήθηκαν ακόμα και από το εξωτερικό, ο "εθνάρχης" ήταν ανένδοτος.

Χθες κατάλαβα ότι δεν είχαμε σκεφτεί τότε να απαιτήσουμε την αποχουντοποίηση και της δικαιοσύνης. Δεν ξέρω αν θα γινόταν, αλλά ίσως για παράδειγμα να μην είχαμε στη Βουλή τον Μαρκογιαννάκη. Αν είχε γίνει, ίσως δεν θα βλέπαμε τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να ασκεί έφεση σε αποφάσεις δικαστηρίων που δεν είναι αρεστές στην κυβέρνηση. Δεν θα βλέπαμε τη δικαιοσύνη να παρακολουθεί άπραγη το κυνηγητό και τις δολοφονίες μεταναστών, στα οποία είχε επιδοθεί η ΧΑ τα τελευταία χρόνια. Αν είχε γίνει, ίσως χθες το Μικτό Ορκωτό στην Πάτρα να μην έβγαζε μια απόφαση, που ουσιαστικά δίνει το "σήμα" σε όσους απασχολούν μετανάστες "αφήστε τους νηστικούς και απλήρωτους, σε καταλύματα που ούτε ζώα δεν θα έμεναν, πηδήξτε τους, πυροβολήστε τους, σκοτώστε τους και κανείς δεν θα σας ζητήσει ποτέ ευθύνες". 

Παλιότερα η δικαιοσύνη "πλήρωνε γραμμάτια" στους μεγαλόσχημους. Στη συνέχεια αντιμετώπιζε με τον ίδιο τρόπο και τους πολιτικούς. Τώρα βρήκε νέο πεδίο δόξας, τους κάθε λογής φασίστες.

Διαβάζω ότι ο Αβραμόπουλος θα αναλάβει ως Επίτροπος τον τομέα της μετανάστευσης και το μυαλό μου πηγαίνει σε όλες τις Μανωλάδες της ΕΕ.



12 comments:

  1. είναι πλέον ντροπή να είσαι Έλληνας και ξεφτίλα να είσαι Έλληνας δικαστικός...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ντροπή είναι να τους ανεχόμαστε και να μην αντιδρούμε.

      Delete
    2. έχεις απόλυτο δίκιο.

      Delete
  2. Ε, μην είσαι τότε... Στο καλό

    ReplyDelete
    Replies
    1. Θα σε βόλευε "αιλιναρά", αλλά να 'σαι σίγουρος πως αυτοί που θα φύγουν θα 'σαστε εσείς οι 1 στους 17 ούγκανοι αίλιναις

      Delete
    2. ποιος θα φύγει θα το δούμε ούγκανε αιλιναρά

      Delete
  3. Σε βρίσκω κάπως άδικο στην κρίση σου για την αθωωτική απόφαση στη δίκη των φραουλοπαραγωγών.
    Τα αφεντικά και τους επιστάτες αθώωσε, δεν καταδίκασε τους εργάτες-μετανάστες για αντίσταση κατά των αφεντικών!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Με τη δικαιοσύνη που έχουμε, καλομελέτα κι έρχεται κι αυτό που λες...

      Delete
  4. Ο χουντικός δικαστής το 1974 ας πούμε ότι θα ήταν 30 χρονών. Σήμερα θα ήταν 70.
    Λίγο δύσκολο να ασκεί ακόμα επάγγελμα.
    Εκτός αν εννοείς ότι το "χουντικός εστίν" είναι κληρονομικό και αιώνιο παράπτωμα.
    Νομίζω, ότι δεν μπορούμε να χρησιμοποιούμε πάντα τα ίδια εργαλεία για να σκάβουμε κάθε κήπο. Καλό είναι να ξεφύγουμε απο τα κλισέ.
    Χουντικός, δεξιός , αριστερός, κομμούνας, κονσερβοκούτια κλπ. κλπ. γιατί όχι απλώς επαναλαμβανόμαστε αδιακρίτως, αλλά πέφτουμε στα ίδια αμαρτήματα της κάθε χούντας. Δηλαδή επικαλούμαστε το χουντικό DNA και ρίχνουμε αστροπελέκια ένθεν και ένθεν.
    Ασε που είναι λιγάκι σόλοικο να κατηγορούμε ολόκληρη την δικαιοσύνη επειδή δεν καταδίκασε τους Μανωλάδες.
    Τώρα γιατί στα γράφω όλ’ αυτά; Γιατί αν εμείς οι Έλληνες καταφέρουμε να ξεφύγουμε από αυτήν την μαγκάνα θανάτου που έχουμε περιπέσει - και όχι μόνο οι Έλληνες – τότε θα γίνει με άλλα μυαλά. Με καθαρά μυαλά που έχουν αποβάλει τα κλισέ.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ange-ta, αναφέρομαι συγκεκριμένα στον Μαρκογιαννάκη, που είναι γνωστός ο ρόλος του επί χούντας. Επίσης, είναι και ο τότε Άρειος Πάγος, που αποφάσισε ότι το έγκλημα της χούντας ήταν στιγμιαίο.

      Είναι όλοι οι δικαστές φασίστες και ρατσιστές; Ασφαλώς όχι. Αλλά όταν παίρνουν αποφάσεις που είναι απολύτως αντίθετες με το καλώς εννοούμενο κοινό αίσθημα, ε τότε νομίζω υπάρχει ένα ζήτημα για τη δικαιοσύνη συνολικά.

      Delete
  5. Το δυστύχημα του σήμερα είναι ότι οι έχοντες πιστοποιητικά σοσιαλιστικά και αριστερά και βάλε είναι εξ ίσου "χουντικοί" με τους Μαρκογιαννάκηδες.
    Βέβαια η Χούντα άφησε την σφραγίδα της και σταμάτησε την δημοκρατική πορεία της χώρας μετά τον ορυμαγδό του εμφύλιου και δεν πρέπει να το ξεχνάμε ποτέ. Αλλά με κάποιους ουδέτερους φακούς θα δεις πολλούς αριστερούς να σπρώχνουν την χώρα στην κατηφόρα και στο έρεβος.

    Γι αυτό προτείνω: Μην τα βάζετε μόνο με τους χουντικούς. Αυτοί είναι σαν τον καρχαρία του Μπρέχτ.

    που τα δόντια του τα βλέπεις
    ενώ το μαχέρι του Τονι όχι.

    Και να στο πώ αλλιώς πιο πολύ με χαλάει ο Βενιζέλος, ο Παπακωνσταντίνου και ο ΓΑΠ και λιγότερο ΟΛΟΙ οι άλλοι μαζύ.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Θα συμφωνήσω ότι υπάρχουν φασιστόμουτρα, τουλάχιστον στην Πασοκοελιά και τα παραφερνάλια.

      Συμφωνώ και με την αηδία που σου προκαλεί το τρίο που αναφέρεις. Θα πρόσθετα μόνο τον Χρυσοχοΐδη και τον Λοβέρδο. Ο τελευταίος σήμερα επέστρεψε στο βρομερό μαντρί.

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...