April 16, 2007

Δικαιοσύνη



Ένα επιβατηγό πλοίο όταν πλέει τη νύχτα είναι σαν τσίρκο από τα φώτα και τις φωτεινές γιρλάντες που έχει. Είναι αδύνατο να μη δεις ένα τέτοιο τσίρκο τη νύχτα. Και όμως το πλήρωμα της πυραυλακάτου Κωστάκος το Νοέμβριο του 1996, έξω από το Βαθύ της Σάμου, δεν είδε το τσίρκο Σάμινα να πλησιάζει. Το Κωστάκος συμμετείχε σε άσκηση του Πολεμικού Ναυτικού και βρισκόταν «κρυμμένο» έξω από έναν κόλπο κοντά στο Βαθύ. Αυτό προέβλεπε το σενάριο της άσκησης. «Κρυμμένο» σημαίνει χωρίς κανένα φως, ούτε τα φώτα ναυσιπλοΐας είχε ανάψει.

Το Σάμινα, κατάφωτο ως τσίρκο, είχε ξεκινήσει από το Βαθύ με πορεία βόρεια. Το πλήρωμα του Κωστάκος δεν το είδαν. Ούτε το άκουσαν. Όχι γιατί ήταν τυφλοί και κωφάλαλοι. Δεν το είδαν γιατί κοιμούνταν όλοι. Δεν το άκουσε κανείς γιατί όλοι κοιμούνταν βαριά, προφανώς μετά από μπυροκατάνυξη. Και όλα αυτά συνέβαιναν ενώ συμμετείχαν σε άσκηση. Έτσι, το Σάμινα εμβόλισε και έκοψε στα δύο το Κωστάκος.

Όταν μετά από χρόνια βγήκε η απόφαση του δικαστηρίου, έριχνε εξ ίσου την ευθύνη στους δύο καπετάνιους! Ο.K. Το Σάμινα έπρεπε να δει το Κωστάκος στο ραντάρ. Πράγμα πολύ δύσκολο, επειδή το Κωστάκος ήταν μικρό συγκριτικά σκάφος και βρισκόταν πολύ κοντά σε ξηρά. Σ’ αυτή την περίπτωση το σκάφος εμφανίζεται στην οθόνη του ραντάρ σαν προεξοχή της ξηράς. Ο κυβερνήτης του Κωστάκος, αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού, ο οποίος κατά τη διάρκεια άσκησης κοιμόταν, ο οποίος πήρε στο λαιμό του το πλήρωμα του σκάφους του, ο οποίος με τις πράξεις και τις παραλείψεις του συνέβαλε στην απώλεια του σκάφους του, κατά το δικαστήριο έφερε την ίδια ευθύνη με τον πλοίαρχο του Σάμινα.

Θα δείτε ότι δεν θα μάθουμε ποτέ γιατί βυθίστηκε το Sea Diamond, ούτε ποιος ευθύνεται για τη ρύπανση που προκλήθηκε από τη βύθιση. Εκτός αν το δικαστήριο «αποφανθεί» ότι για τα παραπάνω ευθύνεται ο καπετάνιος του ρυμουλκού. Ή, ακόμα καλύτερα, ο Ποσειδώνας επειδή δεν χτύπησε με την τρίαινά του τη ξέρα για να την κάνει σπάρο. 



6 comments:

  1. Νομιζω οτι δεν ηταν το Σαμινα (αυτο βυθιστηκε στις Πορτες στην Παρο)αλλα το Σαμαινα.

    ReplyDelete
  2. ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ

    ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΔΙΟΡΘΩΣΩ, ΤΑ ΛΑΘΗ ΚΑΙ ΤΑ ΨΕΥΔΗ ΠΟΥ ΕΧΩ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΧΩΡΟ, ΚΑΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΧΩΡΟΥΝ ΚΑΜΙΑ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗ ΚΑΘΟΤΙ 'ΗΜΟΥΝ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΖΗΣΑ ΣΕ ΠΡΩΤΟ ΧΡΟΝΟ' ΚΙ ΟΧΙ ΤΑ ΦΑΝΤΑΣΤΗΚΑ ΟΠΩΣ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΟΜΑΙ ΟΤΙ ΚΑΝΕΙ Ο ΓΡΑΦΩΝ...:
    1)ΤΟ ΠΛΟΙΟ ΣΑΜΑΙΝΑ ΑΠΕΠΛΕΥΣΕ ΑΠΟ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΑΥΛΑΚΙΑ ΣΑΜΟΥ ΠΕΡΙ ΤΙΣ 18.15 ΜΕ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΒΟΡΕΙΑ-ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗ-ΔΥΤΙΚΗ ΜΙΑ ΠΟΥ ΚΑΤΕΥΘΥΝΟΤΑΝ ΑΠΟ ΤΑ ΑΥΛΑΚΙΑ ΤΗΣ ΣΑΜΟΥ ΣΤΟΝ ΑΓ.ΚΗΡΥΚΟ ΙΚΑΡΙΑΣ

    2)ΤΟ ΠΛΗΡΩΜΑ ΕΝΟΣ ΣΚΑΦΟΥΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΤΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΚΤΕΛΟΥΝ ΒΑΡΔΙΑ ΣΤΗΝ ΓΕΦΥΡΑ

    3)ΒΑΡΔΙΑ ΥΠΗΡΧΕ ΑΛΛΑ ΗΤΑΝ ΤΑΛΑΙΠΩΡΗΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΟΛΛΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΞΑΓΡΥΠΝΗ (ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΩ ΤΟΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟ ΓΕΦΥΡΑΣ ΑΛΛΑ ΕΤΣΙ ΗΤΑΝ)

    4)ΚΑΤΑ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ:
    Το πλήρωμα του Κωστάκος δεν το είδαν. Ούτε το άκουσαν. Όχι γιατί ήταν τυφλοί και κωφάλαλοι. Δεν το είδαν γιατί κοιμούνταν όλοι. Δεν το άκουσε κανείς γιατί όλοι κοιμούνταν βαριά, προφανώς μετά από μπυροκατάνυξη....ΑΝ ΣΥΝΕΒΑΙΝΕ ΑΥΤΟ ΜΙΑ ΠΟΥ Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΕΛΑΒΕ ΧΩΡΑ ΣΤΑ ΥΠΟΦΡΑΓΜΑΤΑ (ΚΟΙΝΩΣ ΔΩΜΑΤΙΑ ΥΠΝΟΥ) ΔΕΝ ΘΑ ΘΡΗΝΟΥΣΑΜΕ (ΕΜΕΙΣ) ΜΟΝΟ 4 ΑΛΛΑ 34 ΑΤΟΜΑ...ΜΟΝΟ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ ΜΟΝΟ 4 ΚΟΙΜΟΝΤΟΥΣΑΝ ΓΙΑΥΤΟ ΚΑΙ ΠΕΘΑΝΑΝ ΤΕΣΣΕΡΕΙΣ!

    5)Ο κυβερνήτης του Κωστάκος, αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού, ο οποίος κατά τη διάρκεια άσκησης κοιμόταν...
    ΠΟΣΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΟΙΜΗΘΕΙ ΕΝΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΟΣΟ ΚΑΙ ΑΝΕΥΘΥΝΟΣ ΝΑ ΗΤΑΝ ΚΑΠΟΤΕ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΞΥΠΝΗΣΕΙ...ΕΝ ΠΑΣΕΙ ΔΕΝ ΚΟΙΜΟΤΑΝ ΑΛΛΑ ΗΤΑΝ ΣΤΟ ΚΑΡΕ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ (ΤΟΝ ΕΙΔΑ ΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΟΥ)_

    6)Το Σάμινα έπρεπε να δει το Κωστάκος στο ραντάρ. Πράγμα πολύ δύσκολο, επειδή το Κωστάκος ήταν μικρό συγκριτικά σκάφος και βρισκόταν πολύ κοντά σε ξηρά. Σ’ αυτή την περίπτωση το σκάφος εμφανίζεται στην οθόνη του ραντάρ σαν προεξοχή της ξηράς...ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΛΕΤΕ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ Η ΕΤΣΙ ΤΟ ΛΕΤΕ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΩΞΕΤΕ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΠΟΥ ΤΟΥ ΑΝΑΛΟΓΕΙ (ΤΟΥ ΣΑΜΑΙΝΑ) ΚΑΙ ΝΑ ΤΑ ΦΟΡΤΩΣΕΤΕ ΟΛΑ ΣΤΟ 'ΠΟΛΕΜΙΚΟ'?
    ΠΟΣΟ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΞΗΡΑ ΕΙΝΑΙ 950 ΥΑΡΔΕΣ (900 ΜΕΤΡΑ?)
    ΠΟΣΑ ΜΙΛΙΑ ΑΠΟ ΣΤΕΡΙΑ ΥΠΟΧΡΕΟΥΤΑΙ ΝΑ ΠΕΡΝΑΕΙ ΕΝΑ 'ΠΟΣΤΑΛΙ' ΛΕΩ ΠΟΣΑ ΜΗΠΩΣ ΑΝΩ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΜΙΛΙΩΝ...?
    ΕΠΕΙΔΗ ΤΥΓΧΑΝΕΙ ΝΑ ΕΙΔΑ ΤΟ ΡΑΝΤΑΡ ΤΟΥ ΣΑΜΑΙΝΑ ΜΟΛΙΣ (ΝΑΥΑΓΟΣ ΓΑΡ) ΑΝΕΒΗΚΑ ΣΤΗΝ ΓΕΦΥΡΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΕΙΔΑ ΤΟΝ ΤΥΠΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΝΣΟΛΑ ΤΟΥ ΡΑΝΤΑΡ...
    ΑΦΟΥ ΝΟΜΙΖΕΤΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΦΤΑΙΓΕ ΤΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΤΟΤΕ ΓΙΑΤΙ 'ΕΦΑΓΕ'
    60 ΜΗΝΕΣ ΦΥΛΑΚΗ Ο ΚΑΠΕΤΑΝΙΟΣ ΤΟΥ ΣΑΜΑΙΝΑ ΚΑΙ 50 ΜΗΝΕΣ Ο ΥΠΑΡΧΟΣ?

    ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΩΝ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΑΔΙΚΟΧΑΜΕΝΩΝ ΦΙΛΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΜΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΑΦΗΣΩ ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΑ ΤΕΤΟΙΑ ΑΝΥΠΟΣΤΑΤΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΝΑ ΑΙΩΡΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΩ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 11 ΧΡΟΝΙΑ!
    ΣΤΗΝ ΜΝΗΜΗ ΤΩΝ ΑΔΙΚΟΧΑΜΕΝΩΝ
    ΚΟΚΚΙΝΗ, ΑΝΑΔΡΑΝΙΣΤΑΚΗ, ΜΑΥΡΟΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΙ ΑΣΠΡΟΓΕΡΑΚΑ

    ΕΝΑΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΣ

    ReplyDelete
  3. Ανώνυμε της 18/7/07,

    Κατ' αρχήν η ρότα των επιβατηγών πλοίων είναι δεδομένη. Το αν όντως έπλεε πιο κοντά στην ακτή από τα 3 ΝΜ είναι αρμοδιότητα του ΛΣ. Το ότι καταδικάστηκαν από το δικαστήριο, δεν λέει και πολλά πράγματα, με δεδομένο το επίπεδο της ελληνικής δικαιοσύνης. Αν δεν συμφωνείς με το τελευταίο, τότε ή δεν ζεις στην Ελλάδα, ή δεν είσαι ειλικρινής. Αν θέλεις μου εξηγείς γιατί επιλέγεις την ανωνυμία. Έχε υπόψη σου ότι και άλλοι άνθρωποι είχαν την "τύχη" να υπηρετήσουν σε πλοία του ΠΝ. Το ότι χάνεται ένας άνθρωπος, είναι λυπηρό. Δεν πιστεύω όμως το "οι νεκροί δεδικαίονται". Αν δεν είχαμε αυτή την αντίληψη, η Ελλάδα θα ήταν πολύ καλύτερη χώρα.

    ReplyDelete
  4. Συμφωνώ με τον φίλο.SWELL σου λέω και από εδώ ότι είσαι ΛΟΥΦΑΔΟΡΟΣ ΚΑΙ ΚΟΜΠΛΕΞΙΚΟΣ!!

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...