August 18, 2008

Ροδιακός γάμος



Το Σάββατο το βράδυ ήμουν καλεσμένος στο γάμο ενός συναδέλφου. Γάμος που έγινε σ’ ένα εκκλησάκι στη κορυφή κάποιου λόφου. Η θέα της πανσελήνου ήταν πραγματικά εκπληκτική. Την ώρα που τελείωσε ο γάμος, μάλλον κάποιος έλληνας αθλητής πρέπει να κέρδισε μετάλλιο στους Ολυμπιακούς. Το λέω αυτό, γιατί εκτοξεύτηκαν κάποια πυροτεχνήματα. Όσους παρευρισκόμενους ρώτησα «ξέρετε ποιος αθλητής κέρδισε μετάλλιο;» με κοιτούσαν σαν Κινέζο.

Μετά το γάμο δόθηκε δεξίωση στο ξενοδοχείο που βρίσκεται στους πρόποδες του λόφου. Κατάλαβα έτσι ότι το εκκλησάκι στην κορυφή είναι branch office του ξενοδοχείου. Σε πίνακα που βρισκόταν έξω από την αίθουσα της δεξίωσης, υπήρχαν όλα τα ονόματα των καλεσμένων και ο αριθμός του τραπεζιού που θα καθόταν ο καθένας. Εγώ δεν μπόρεσα να βρω στην αλφαβητική λίστα το όνομά μου. Το βρήκα σε λάθος γράμμα. Θύμωσα κι ήθελα να φύγω, αλλά με μετάπεισαν οι συνάδελφοι. Μπαίνουμε στη μεγάλη αίθουσα. Από τα ηχεία ακούγεται ένα τραγούδι της Πρωτοψάλτη. Βρίσκουμε και καθόμαστε στο τραπέζι μας. Από τα ηχεία ακούγεται ένα άλλο τραγούδι της Πρωτοψάλτη. 


Παραγγέλνουμε κρασιά, ό,τι ήθελε ο καθένας, αλλά όλα από την ίδια τοπική οινοποιΐα. Από τα ηχεία ακούγεται ένα άλλο τραγούδι της Πρωτοψάλτη. Έρχονται τα κρασιά. Σερβιριζόμαστε. Από τα ηχεία ακούγεται ένα άλλο τραγούδι της Πρωτοψάλτη. Αρχίζουμε να συζητάμε, ακούγοντας τραγούδια της Πρωτοψάλτη. Ξαφνικά τα φώτα χαμήλωσαν, η Πρωτοψάλτη σταμάτησε κι άρχισε να προβάλλεται στην οθόνη η σπονδυλωτή υπερπαραγωγή (νομίζω) του Σπήλμπεργκ με τίτλο «Το ζευγάρι», γυρισμένη με τη μέθοδο in media res. Στην αρχή παρακολουθούμε το ζευγάρι σήμερα να βολτάρει σε ρομαντικές παραλίες. Πάντα αγκαλιά και κάθε 15 δευτερόλεπτα να φιλιέται. Αφού τελείωσε αυτό, απολαύσαμε τη ζωή του γαμπρού από βρέφος μέχρι σήμερα και μετά την ίδια ιστορία με τη νύφη. Στο τέλος ενώθηκε πάλι το ζευγάρι. Και το βλέπουμε στο λούνα παρκ. Στο τέλος της ταινίας ο κόσμος χειροκρότησε, γιατί προφανώς κατάλαβαν κάποιο κρυφό νόημα στην ταινία, κάτι που εγώ δεν κατάλαβα και γι’ αυτό δεν χειροκρότησα.

Τα φώτα δυναμώνουν. Στη σκηνή έχουν εμφανιστεί οι μουσικοί. Η Πρωτοψάλτη ευτυχώς μας τελείωσε. Οι μουσικοί παίζουν ένα βαλς, που πρώτο σηκώνεται να χορέψει το ζευγάρι. Μετά το βαλς, φάνηκε το υψηλό επίπεδο της τοπικής κοινωνίας: Άρχισαν τα δημοτικά με τα κλαρίνα! Η πίστα γέμισε από χορευτές κάθε ηλικίας και φύλου. Το κέφι χτύπησε το ταβάνι. Έκανε παρέα εκεί (στο ταβάνι) στα κόκκινα μικρά μπαλόνια σε σχήμα καρδιάς, που βρέθηκαν εκεί όταν έσκασαν ένα μεγάλο κόκκινο μπαλόνι σε σχήμα καρδιάς. Φοβερό εφφέ! Ο κόσμος άρχισε να φεύγει στις 2 το πρωί.

Λίγο μετά έφυγα κι εγώ. Πλέον για ένα πράγμα είμαι σίγουρος. Αν (ξανα)παντρευτώ ποτέ, το γάμο μου θα τον κάνω στη Ρόδο.  Για να ζήσουν και οι δικοί μου φίλοι την ίδια υπέροχη εμπειρία. 





25 comments:

  1. Οι κλασικοι επαρχιωτικοι γαμοι,μη τα συζητας καθολου,ελπιζω μονο το φαγητο να αξιζε τον κοπο,αν και δεν το πιστευω.........

    ReplyDelete
  2. @Anonymous: Το φαγητό ήταν ομολογουμένως και πολύ και πολύ καλό.

    ReplyDelete
  3. Αν κατάλαβα καλά μόνο το "εις σάρκαν μία" δεν σας έδειξαν...

    ReplyDelete
  4. @Monahikos likos: Aυτό περίμενα κι εγώ ρε γαμώτο, αλλά τίποτα! Σκέτη απογοήτευση! Βέβαια, δεν παραβλέπω το γεγονός, ότι ο Σπήλμπεργκ, αν δεν κάνω λάθος, δεν φημίζεται για τις ερωτικές σκηνές που έχει γυρίσει. Με μοναδική εξαίρεση τον ΕΤ ίσως.

    ReplyDelete
  5. @swell, όλοι οι γάμοι περίπου τα ίδια είναι, ο ένας χειρότερος από τον άλλο.

    ReplyDelete
  6. @Greek rider: Όχι βρε συ κι όλοι οι γάμοι ίδιοι. Κάποιοι κάναμε πολιτικό γάμο, αγνοώντας τον κίνδυνο να μας αφορίσει η φιλεύσπλαχνη ορθόδοξη εκκλησία.

    ReplyDelete
  7. Swell μου,
    αν θέλεις να αποφύγεις την Πρωτοψάλτη, τα έξοδα και το ...βαλς υπάρχει και το Σύμφωνο Ελεύθερης Συμβίωσης.

    ReplyDelete
  8. Πραγματικά ωραία εμπειρία.
    Κατι μου λέει βέβαια οτι δεν σου αρέσει η Πρωτοψάλτη.
    Εμένα δεν με καλούνε σε γάμους πιά.

    ReplyDelete
  9. "Είναι ωραία να έχεις το δικό σου σπίτι!", είπε η χαβανέζα και μου έπεσε το τηλεκοντρόλ στο πάτωμα.
    Άλλαξα κανάλι και την είδα να τραγουδάει live στο Λυκαβητό: "άγχος, ακρίβεια, χρέη, δανεικά.."
    Την έκλεισα τη ρημάδα.

    ReplyDelete
  10. @meropi: Το ξέρω, αλλά αν τον αποφασίσω ποτέ (το γάμο καλέ) δεν θέλω να στερήσω από τους φίλους μου αυτήν την παινδαισία ήχων και εικόνας.

    ReplyDelete
  11. @Τzonakos: Τι έκανες Τζονάκο και δεν σε καλούν πια; Ντροπή!

    ReplyDelete
  12. @Wert01gf: Από σκηνοθετικό ατόπημα, το συγκεκριμένο σποτ δεν προβλήθηκε στο γάμο.

    ReplyDelete
  13. Αντε ,βρε, και στα δικά σου με μια καλη κοπέλα από το νησί με μπόλικα ξενοδοχεία.

    ReplyDelete
  14. @De profundis: Σ' ευχαριστώ. Τότε θα δεις γλέντια...

    ReplyDelete
  15. Άλλη μια εξαιρετικά πονεμένη ιστορία με πολλές πτυχές.

    Από την κόττα που θέλει υπερπαραγωγή hollywood, τους γονείς που θέλουν τη θεία τη Ρίτσα να κάτσει στο μπροστινό δεξί τραπέζι γιατί μάλωσε με τη Σούλα, τί μουσική θα παίξει για να ικανοποιηθούν όλοι, το γαμπρό που πρέπει να χορέψει για να τον κοιτάξουν όΛοι, μέχρι ότι μπορεί να φανταστεί κανείς.

    Είναι μελετημένο: μέσα σε όλο αυτό το συρφετό, το σκατό το τρώει ο γαμβρός και ΜΟΝΟ._

    Ps1: Καλώς σας βρήκα
    Ps2: Προσωπικά, ποτέ δε με ενδιέφερε ούτε το φαϊ, ούτε τα λουλούδια, ούτε η μπομπονιέρα, ούτε το τραπεζομάντιλο. Αρκεί να υπάρχει κρασί, λίγο φαγητό και 5 καλοί φίλοι να γίνει χαβαλές και να περάσουμε καλά. aNyway.

    ReplyDelete
  16. Οπως διαβάζω τα παραπάνω νομίζω ότι δεν έχετε πρόβλημα με τους γάμους αλλά, με τους παντρεμένους.

    ReplyDelete
  17. Δημοτικά με Κλαρίνα στη Ρόδο;;; Αντί για λαγούτα και βιολιά και μπάλους;; Τοσο ιμπεριαλιστικό τελικα εγινε το κλαρινο; Μπράβο του!!

    Αντε Swell και περαστικά. Μην χολοσκας. Ηταν μια πολυ ωραια εμπειρια.

    ReplyDelete
  18. @Ptboul: Δηλαδή να καταλάβω ότι προτιμάς το καλό φαγητό με το κρασί και μερικούς φίλους, από μια τέτοια μουσική πανδαισία σαν αυτήν που έζησα;

    ReplyDelete
  19. @Paratiritis: Εγώ δεν έχω πρόβλημα με κανέναν. Οι άλλοι έχουν πρόβλημα μαζί μου, για ανεξήγητους λόγους.

    ReplyDelete
  20. @Cynical: Welcome back! Σε λίγα χρόνια το κλαρίνο θα κατακτήσει και το Τιμπουκτού Αλσήνικαλ, οπότε θα πρέπει να βρεις άλλο τόπο διακοπών.

    ReplyDelete
  21. Πάντα έτσι οι γάμοι. Με βίντεο, να βλέπουμε το γαμπρό να κατουράει, φωτογραφίες με μαγιό (ή χωρίς η νύφη) και μπόλικο τσάμικο ή άλλο δημώδες παραδοσιακό άσμα.

    ReplyDelete
  22. Καλημερα! Κοιτα, οτι εχει γινει λιγο στημενο πανηγυρακι ο γαμος σημερα, οντως εχει γινει...ομως ειναι ρομαντικο να βλεπεις την πορεια του ζευγαριου...και δεν ειναι τα κλαρινα και τα τσαμικα υποκουλτουρα...ετσι;
    Ελπιζω στο τελος να μην ευχηθηκες "και του χρονου"!!!χαχαχα!

    ReplyDelete
  23. @Δείμος του πολίτη: Η αλήθεια είναι ότι ο γάμος που πήγα εγώ, δεν ήταν τόσο προχωρημένος. Θα ενημερώσω για τον επόμενο.

    ReplyDelete
  24. @Βutterfly: Όχι βέβαια, είμαι ευγενής και τους ευχήθηκα "να ζήσετε".

    ReplyDelete
  25. Να μπορούσα στα σύννεφα...

    Αφιερωμένο.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...