January 23, 2010

Το "τσακάλι" του Λιμενικού θα το βρεις παντού...


Διέπλεαν τον Πατραϊκό κόλπο με κατεύθυνση τον Ισθμό της Κορίνθου, μ΄ ένα ιδιωτικό cruiser 9 μέτρων.  Ο ιδιοκτήτης του σκάφους και ο skipper.  Φίλοι πολλά χρόνια. Ανοιχτά του Αιγίου, τους πλησιάζει ένα σκάφος του Λιμενικού Σώματος για έλεγχο.  Καιρός 5 μποφόρ, που έκαναν την πλεύριση των δύο σκαφών δύσκολη, αλλά κυρίως επικίνδυνη.  Μετά τον έλεγχο των χαρτιών του σκάφους και των δύο επιβαινόντων, ο επικεφαλής του Λιμενικού δηλώνει ότι θα επιβιβαστεί στο ιδιωτικό σκάφος για να κάνει έλεγχο.

Για να επιβιβαστεί ο αξιωματικός, έπρεπε τα δύο σκάφη να πλησιάσουν πολύ κοντά και να δεθούν μεταξύ τους.  Αν γινόταν αυτό, η μόνη σίγουρη εξέλιξη θα ήταν το μεγαλύτερο σκάφος του Λιμενικού να χτυπήσει το cruiser και να του προκαλέσει μεγάλη ζημιά.  Ο skipper του λέει ότι αυτό είναι παράνομο χωρίς την παρουσία εισαγγελέα.  Αφού το επεξεργάζεται για λίγο στο μυαλό του και βραχυκυκλώνει, του έρχεται η καταπληκτική ιδέα:

Δηλώνει στους δύο επιβαίνοντες ότι παράνομα πιλοτάριζαν το ιδιωτικό cruiser, γιατί οι άδειες και των δύο ήταν επαγγελματικές!   Οταν ο skipper τον ρώτησε αν ο οδηγός του ταξί, δεν επιτρέπεται να οδηγεί ιδιωτικό αυτοκίνητο, ο αξιωματικός βραχύκλωσε πάλι.  Εβρεχε και, όντας στη θάλασσα, τον πείραζε φαίνεται η υγρασία...

Α ρε κοινέ νου, που σνομπάρεις και το Λιμενικό Σώμα...

19 comments:

  1. Kαλημέρα Swell.
    Πως ήταν δυνατόν να ελέγξουν τα χαρτιά του σκάφους? και δεν μπορούσε να επιβιβαστεί? Αυτά δεν τους τα ενεχειρισαν οι δύο?
    Άρα είχαν πλευρίσει
    Δεν καταλαβαίνω.
    @αλλενάκι

    ReplyDelete
  2. :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

    ReplyDelete
  3. Δεν καταλαβαίνω, γιατί για να επιβιβαστεί ο αξιωματικός, έπρεπε τα δύο σκάφη να πλησιάσουν πολύ κοντά και να δεθούν μεταξύ τους, δεν μπορούσε να πάει κολυμπώντας ο λιμενικός μέχρι το cruiser????

    ReplyDelete
  4. @Αλλενάκι: Τα χαρτιά τα δίνεις με τεντωμένο χέρι, όταν τα δύο σκάφη είναι κοντά. Για να επιβιβαστεί κάποιος, πρέπει να είναι "κολλημένα". Και σε περίπτωση κυματισμού, αυτό είναι πολύ επικίνδυνο.

    ReplyDelete
  5. @Monahikos likos: Μάλλον δεν ήξερε μπάνιο. Φαντάζομαι ότι ούτε αυτό είναι προαπαιτούμενο.

    ReplyDelete
  6. @Τiktos: Και λίγα λες...

    ReplyDelete
  7. "Ο skipper του λέει ότι αυτό είναι παράνομο χωρίς την παρουσία εισαγγελέα".

    Αυτό νομίζω ότι δεν ισχύει. Δεν είμαι νομικός, αλλα το λιμενικό σώμα δεν μπορώ να φανταστώ ότι πρέπει να κουβαλάει μαζί του εισαγγελέα για να επιβιβαστεί σε πλοίο που ας πούμε κουβαλάει ή έχει την υποψία ότι κουβαλάει αρχαία ή ναρκωτικά.

    "Δηλώνει στους δύο επιβαίνοντες ότι παράνομα πιλοτάριζαν το ιδιωτικό cruiser, γιατί οι άδειες και των δύο ήταν επαγγελματικές"
    Αυτό είναι παρανοϊκό, γιατι ΟΛΑ τα διπλώματα των σκιππερ είναι επαγγελματικά, (και το δικό μου, παρότι δεν είμαι επαγγελματίας σκίππερ) εκτός αν ενοούσε ότι το σκάφος είχε άδεια επαγγελματική (δηλαδή ήταν τουριστικό ή ψαράδικο) οπότε όντως απαγορεύονται κάποια πράγματα, ας μην μπούμε σε λεπτομέρειες.

    ReplyDelete
  8. τεσπα, θα ρωτήσω να μάθω!

    ReplyDelete
  9. @Αnge-ta: Για να κάνουν έλεγχο στο εσωτερικό ενός σκάφους, σημαίνει ότι έχουν κάποια πληροφορία για τέλεση παράνομης πράξης. Οπότε πρέπει να έχουν φροντίσει (λέμε τώρα) να έχουν ένταλμα έρευνας. Το σκάφος ήταν ιδιωτικό.

    Αλλο περιστατικό που το έζησα δίπλα μου στις Καμάρες της Σίφνου. Εμφανίζεται τύπος με μαγιό και πετσέτα στο λαιμό και λέει στον κυβερνήτη του ιστιοπλοϊκού που ήταν δεμένο δίπλα μου "Να φύγεις από δω." "Δεν πάω πουθενά" απαντά ο skipper. "Δώσε μου τα χαρτιά σου". "Ποιός είσαι συ;" "Είμαι Λιμενικός." "Που είναι η στολή σου;" Ο Λιμενικός φεύγει κι επιστρέφει μετά από λίγο φορώντας στολή και του ζητάει να τον ακολουθήσει στο Λιμεναρχείο με τα χαρτιά του σκάφους. Ο skipper πήγε στο Λιμεναρχείο μαζί του και του έκανε αναφορά. Μετά από παράκληση του Λιμενάρχη, την απέσυρε.

    ReplyDelete
  10. Με λίγα λόγια οι αυθαιρεσίες κάποιων με εξουσία δεν σταματάνε ούτε σε θάλασσα ούτε σε στεριά...

    ReplyDelete
  11. @Greek rider: Ούτε η βλακεία, φίλε μου, αναγνωρίζει σύνορα. Ο απόλυτος ιμπεριαλισμός.

    ReplyDelete
  12. και αν δει ο λιμενικός κάποιον να βγάζει αρχαία, θα ζητησει άδεια για να μπει στο πλοίο;;;;;;


    Πάει το πλοίο το έχασε.


    Νομίζω ότι κάνεις λάθος.

    Αλλα σου είπα θα ρωτήσω!

    Στο περιστατικό με το μαγιό:

    Αν ο σκίππερ είχε παρκάρει σε χώρα που είναι για πλοίο της γραμμής και εκείνη ακριβώς την ώρα ο λιμενικός πήγε για μπάνιο.....
    συμβαίνουν και αυτά. Δεν υπερασπίζομαι το λιμενικό, αλλα απλώς λέω και γω τα δικά μου.

    Την θάλασσα τη ξέρω καλά και όλο το συμπαθές στρώμα των λιμενικών.
    Υπάρχουν όπως παντού τέτοιοι και άλλοι και μεταξύ μας οι σκιππερ είναι κάτι σαν τους οδηγούς που παρατάνε το αυτοκίνητό τους όπου βρούν.

    ReplyDelete
  13. @Ange-ta: Δεν νομίζω ότι είναι λογικό να έχει την απαίτηση λιμενικός με μαγιό και πετσέτα να ασκήσει εξουσία. Σίγουρα υπάρχουν και στη θάλασσα γαϊδούρια skippers. Ο συγκεκριμένος όμως κάνει πολλά χρόνια αυτή τη δουλειά, ΣΕ ΕΝΑ ΥΠΕΡΟΧΟ ΣΚΑΦΟΣ.

    ReplyDelete
  14. θα ηθελα να ρωτησω πια ειναι τα δικαιωματα καποιου στην Ελλαδα ,οταν τον σταματησει η αστυνομια για ψαξιμο στο αυτοκινητο??
    Γιατι αν ενα σκαφος χρειαζεται παρουσια εισαγγελεα ,που μου ακουγεται λογικο,γιατι οχι ενα ιχ???
    Ευχαριστω

    ReplyDelete
  15. @Vrettos: Σύμφωνα με το νόμο, έρευνα σε ιδιωτικό χώρο δεν μπορεί να γίνει χωρίς την παρουσία εισαγγελέα. Ιδιωτικοί χώροι είναι τα σπίτια, τ' αυτοκίνητα, τα σκάφη. Τώρα, είναι σύνηθες στην Ελλάδα, διάφοροι ένστολοι και όχι μόνο, να γράφουν τους νόμους στα παλαιότερα των υποδημάτων τους.

    ReplyDelete
  16. Σε καμία περίπτωση δεν χρειάζεται εισαγγελέας για τον έλεγχο ενός σκάφους που πλέει σε Ελληνικά χωρικά ύδατα, φέρει δε φέρει Ελληνική σημαία.
    Θεωρήται ως ένας απλός αστυνομικός έλεγχος και οι επιβαίνοντες πρέπει να τον δέχονται και χωρίς αντίρρηση. Αν δεν έχουν να αποκρύψουν βεβαίως τίποτα από τις αρχές. Με το σκεπτικό ότι θέλει εισαγγελέα, έχουν ελεύθερο όλα τα σκάφη με τους λαθρομετανάστες και ότι άλλο παράνομο μπορείνα κουβαλάνε να διασχίζουν τα Ελληνικά ύδατα. Το μόνο μείον στην υπόθεση είναι η συμπεριφορά του λιμενικού οργάνου που δεν ήξερε τι πρέπει να κάνει και πως να αντιμετωπίσει μια τέτοια κατάσταση.

    ReplyDelete
  17. @Aκταιωρός: Η έννοια του ιδιωτικού χώρου (ασύλου) δεν υφίσταται;

    ReplyDelete
  18. Σαφώς και υφίσταται άσυλο. Όπου υπάρχουν χώροι ενδιαίτησης, π.χ. οικία, σκάφος με καμπίνα (π.χ. cruiser), τροχόσπιτο (όχι όμως αυτοκίνητο).
    Σε όλες τις περιπτώσεις χρειάζεται παρουσία εισαγγελέα. Στην δική μας περίπτωση, χωρίς να ξέρω τι έχει συμβεί πραγματικά, ο Λιμενικός έπρεπε να τους γνωστοποιήσει τον λόγο που ήθελε να κάνει έλεγχο (π.χ πληροφορίες για λαθρεμπόριο, ναρκωτικά, λαθρομετανάστες κτλ) και με την σύμφωνη γνώμη του skipper να προβεί στον έλεγχο. Έχει δικαίωμα να αρνηθεί ο skipper τον έλεγχο , από την στιγμή που το cruiser έχει χώρους ενδιαίτησης. Από την στιγμή που ο Λιμενικός κρίνει ότι πρέπει να ελεγχθεί το σκάφος πρέπει να ενημερώσει τον εισαγγελέα της περιοχής του να διατάξει τον skipper να τον ακολουθήσει στο πλησιέστερο λιμάνι και με την παρουσία εισαγγελέα να προβεί στον έλεγχο. Μπορεί να διενεργήσει έλεγχο χωρίς παρουσία εισαγγελέα όταν αντιλαμβάνεται αξιόποινες πράξεις που διώκονται αυτεπάγγελτα.(π.χ. χρήση ναρκωτικών ουσιών κτλ).

    Αν δεν έχει τίποτα να κρύψει ο skipper δεν πιστεύω ότι έχει και λόγο να αρνηθεί τον έλεγχο και να συνεχίσει μετά το ταξίδι του. Σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να πέσει σε "περίεργο" Λιμενικό όργανο να τηρήσει όλη την διαδικασία που προανέφερα και να του χαλάσει όλο το Σαββατοκύριακο.
    Αν η συμπεριφορά του Λιμενικού οργάνου είναι επαγγελματική και ζητήσει τον έλεγχο με σωστό τρόπο δεν νομίζω ότι κάποιος θα τον αρνηθεί.

    Σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας και την υπομονή σας να διαβάσετε όλη το σχόλιο.

    ReplyDelete
  19. @Aκταιωρός: Απόλυτα λογικά και σωστά αυτά που γράφεις. Μακάρι όλοι οι ένστολοι να είχαν τη δική σου λογική και να ακολουθούσαν τη δική σου προσέγγιση. Και για την "ιστορία", το συγκεκριμένο cruiser είχε χώρους ενδιαίτησης.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...