November 28, 2012

Κάτι πίνει...



Eυτυχής με την απόφαση του Eurogroup της Δευτέρας ο Σα(χλα)μαράς θεωρεί άλλη μια φορά ότι σωθήκαμε. Έχω χάσει το λογαριασμό πόσες φορές έχουμε "σωθεί" τα τελευταία χρόνια, από τότε που μπήκαμε υπό την "προστασία" της τρόικας...  Βέβαια ο Σα(χλα)μαράς δεν προβληματίζεται γιατί κάθε φορά πριν την επόμενη "σωτηρία" είμαστε στο χείλος της καταστροφής, όπως τουλάχιστον ισχυρίζεται μονίμως ο ίδιος. Είναι τόσο ευτυχής, που αισθάνθηκε την ανάγκη να απευθύνει διάγγελμα για να μας διηγηθεί τις λεπτομέρειες της μέγιστης "νίκης".

Μεταξύ άλλων, στο διάγγελμά του είπε «έκλεισε οριστικά μια πολύ γκρίζα περίοδος για την Ελλάδα στο εσωτερικό και το εξωτερικό. Άνοιξε ο δρόμος για την άμεση μείωση του χρέους,  επιβραβεύονται οι θυσίες του λαού και ανοίγει ο δρόμος για την ανάπτυξη. Με την εκταμίευση των πρώτων κεφαλαίων θα διοχετευθούν 7 δισ. ευρώ στην πραγματική οικονομία ενώ θα ακολουθήσουν και άλλα.  Η συμφωνία που επιτεύχθηκε χθες εξασφαλίζει άμεση εκταμίευση κεφαλαίων μεγαλύτερη από τη δόση των 31 δισεκατομμυρίων, γύρω στα 34,5 δισεκατομμύρια. Για πρώτη φορά μόνο το 10% θα πάει για πληρωμές τόκων και χρεολυσίων. Τα υπόλοιπα, θα μείνουν με τον ένα ή τον άλλον τρόπο μέσα στη χώρα. Γύρω στα 7 δισεκατομμύρια θα πάνε άμεσα στην Οικονομία. Με πληρωμές για την κάλυψη του φετινού ελλείμματος και με επιστροφή οφειλών του δημοσίου στους ιδιώτες από προηγούμενες χρονιές. Κι από τα υπόλοιπα 9 δισεκατομμύρια περίπου που θα εκταμιευθούν τους επόμενους τρείς μήνες, τα περισσότερα επίσης θα πέσουν στην οικονομία, την πραγματική οικονομία. Η Ελλάδα κατάφερε να ξανακερδίσει την αξιοπιστία της. Κατάφερε ακόμα, να μετατρέψει ένα πρόγραμμα ατέλειωτης λιτότητας, σε πρόγραμμα που τολμά μεταρρυθμίσεις και οδηγεί σε ανάπτυξη. Κατάφερε να θέσει τις βάσεις ώστε το Ελληνικό χρέος – το πιο βασανιστικό και αποσταθεροποιητικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα – να ξαναγίνει βιώσιμο. Γιατί μια χώρα που τη βαραίνουν όλο και μεγαλύτερα χρέη, που τη λυγίζουν όλο και μεγαλύτερες πληρωμές σε τόκους κάθε χρόνο και για την οποία υπάρχει ο φόβος ότι θα βγει από το ευρώ, μια τέτοια χώρα δεν έχει μέλλον. Τώρα όλα αυτά παραμερίζονται οριστικά. Κι ανοίγει ο δρόμος για την αναγέννηση της χώρας».

Η "αναγέννηση" της χώρας θα προκύψει μόνον αν γίνονται ακόμη θαύματα. Κι επειδή είναι γνωστό ότι θαύματα δεν έγιναν ούτε θα γίνουν ποτέ, το μόνο σίγουρο είναι ότι η κατάσταση θα συνεχίσει να χειροτερεύει και για την οικονομία και για τους ανθρώπους. Γιατί τα μέτρα και η λογική της τελευταίας απόφασης του Eurogroup, είναι ακριβώς ίδια με τα προηγούμενα που μας οδήγησαν εδώ που είμαστε σήμερα. Κι αυτό γιατί η Μέρκελ δεν θέλει να χρεωθεί την αποτυχία των μέτρων που έχει επιβάλει μέχρι σήμερα στην Ελλάδα και έχουν αποτύχει δραματικά. Τουλάχιστον μέχρι τις γερμανικές εκλογές τον επόμενο Σεπτέμβριο θα μας δίνει παυσίπονα, χάπια που δεν πρόκειται να θεραπεύσουν τον "ασθενή". Αντίθετα θα τον οδηγήσουν πιο σύντομα στο "θάνατο".

Είναι σαφές λοιπόν ότι αυτός που θριαμβολογεί για τα παραπάνω, κάτι πίνει. Και αυτό το κάτι είναι και ληγμένο...





No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...