March 19, 2008

Η φτήνια της βλακείας


 


Πάμφθηνη πρέπει να είναι η βλακεία στην Ελλάδα. Γι’ αυτό «φοριέται» τόσο πολύ. Οπου κι αν κοιτάξεις, βλάκες βλέπεις κι ακούς… Εκεί δε που γίνεται της μουρλής, είναι στα ΜΜΕ. Μας ζαλίζουν καθημερινά με τις τιμές του πετρελαίου και πόσο αυξάνονται αυτές μέρα με τη μέρα. Ξεχνώντας ή αγνοόντας ότι η Ευρώπη δεν αγοράζει σε αμερικάνικες τιμές, αλλά σε τιμές πετρελαίου μπρεντ.

Κι επειδή 1) το πετρέλαιο διαπραγματεύεται σε δολάρια και 2) το δολάριο πέφτει συνέχεια σε σχέση με το ευρώ, αυτά τα δύο έχουν σαν συνέπεια η Ευρώπη να αγοράζει το πετρέλαιο στην ίδια ουσιαστικά τιμή, που αγόραζε πριν μήνες. Αλλά είπαμε, οι επώνυμοι τουλάχιστον δημοσιογράφοι, είναι μίσθαρνα όργανα της εξουσίας.

Τώρα βέβαια το γιατί ακριβαίνουν τα πάντα στην Ελλάδα (μέχρι και τα βλίτα), αυτό οφείλεται στο τανγκό που χορεύεται στο μυαλό του κου Φώλια και στο ότι Καραμανλής κι Αλογοσκούφης αγόρασαν μεγάλες ποσότητες βλακείας, επειδή τη βρήκαν φτηνή. Προφανώς δεν ήξεραν ότι η μαλακία είναι ακόμη φθηνότερη…



18 comments:

  1. Καλημέρα swell. Δεν πιστεύω ότι υπάρχει αγνή και αμόλυντη βλακεία στους κυβερνώντες. Είναι τηλεκατευθυνόμενη.

    ReplyDelete
  2. Ας θέσουμε τα πράγματα πιο επιστημονικά.

    1. Η βλακεία είναι προϊών σε αφθονία ,με μικρή ζήτηση ,αφού όλοι διαθέτουμε αρκετές ποσότητες ,γι αυτό είναι φθηνή.
    2. Η ορθολογική σκέψη και λόγος είναι προϊόν σε σπανή με μεγάλη ζήτηση που όλοι το ψάχνουμε γι αυτό είναι ακριβή.
    3. Η μ@λ@κι@ είναι καθημερινό καταναλωτικό αγαθό που βρίσκεται σε αφθονία στη φύση γι αυτό διατίθεται δωρεάν.

    ReplyDelete
  3. @Cynical: Τηλεκατευθυνόμενη δεν ξέρω αν είναι. Τηλεπαθητικές ιδιότητες πάντως έχει. Γι' αυτό έχει πάρει διαστάσεις επιδημίας...

    ReplyDelete
  4. Μπορεί αυτό που είπε ο Φώλιας να φαντάζει χαζό, αλλά αλήθεια, γιατί επιμένουμε να αγοράζουμε κάτι το οποίο είναι ακριβό ενώ υπάρχει και το φθηνό;

    btw, ο Φώλιας δεν έφτιαξε τα Goody's;; Τουλάχιστον κάτι παραπάνω ξέρει από τον Κουλούρη ή τον άλλο υπουργό που σήκωνε 2.000.000 Ευρώ από ATM.

    ReplyDelete
  5. @De profundis: Ρε συ δεν ήξερα ότι άνοιξες super market. Μπράβο σου!

    ReplyDelete
  6. @Nick: Δεν ήξερα ότι ο Φώλιας έχει σχέση με τα Goodies. Νόμιζα ότι σχετιζόταν μόνο με τα Boobies... Τώρα το γιατί αγοράζουμε το ακριβό, ίσως φταίει ότι εκτός από βλάκες, είμαστε και κομπλεξικοί.

    ReplyDelete
  7. Έξυπνος είναι αυτός που βλέπει το δάσος και όχι το δέντρο.
    Και ενίοτε, αυτός που κοιτάζει το δάχτυλο,όταν οι άλλοι του δείχνουν το φεγγάρι...

    ReplyDelete
  8. Ο ΕΜΦΥΛΙΟΣ του ΜΟΝΟΘΕΪΣΜΟΥ

    Στις μέρες μας βιώνουμε τον Α΄ Εμφύλιο του Μονοθεϊσμού. Οι τρεις μονοθεϊστικές θρησκείες αλληλο-σπαράζονται! Εβραίοι, Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι αλληλο-εξοντώνονται: του πλανήτη η οικονομική ισχύς ( Εβραίοι ), η στρατιωτική ισχύς ( ΗΠΑ, ΕΕ ) κι η ενεργειακή ισχύς (Άραβες) στράφηκαν εναντίον αλλήλων για την τελική επικράτηση. Ώς τώρα, συνεργάζονταν: οι Εβραίοι έβαζαν τα κεφάλαια, οι Άραβες – Μουσουλμάνοι την πρώτη ύλη, το πετρέλαιο, και οι Δυτικοί – Χριστιανοί την ασφάλεια (Security) της διακίνησης.

    Το πετρέλαιο πωλείται σε δολάρια. Κάθε χώρα, όταν θέλει να αγοράσει πετρέλαιο, αγοράζει πρώτα δολάρια από την Αμερική. Τα δολάρια που εισπράττουν οι Άραβες, υποχρεώνονται να τα κάνουν ομόλογα στο χρηματιστήριο της Wall Street, κατά 90%. Απ’ το 1969, μάλιστα, δεν υφίσταται «ρήτρα χρυσού» για το δολάριο, όπως ισχύει με
    ό λ α τ’ άλλα νομίσματα! Έτσι, οι Αμερικανοί, όταν χρειάζονται πετρέλαιο, μπορούν να «κόβουν» δολάρια χωρίς αντίκρισμα. Αποτέλεσμα: η αμερικάνικη Οικονομία είναι «φούσκα». Κάποτε θα σκάσει! Είναι, απλώς, θέμα χρόνου!..

    Οι Άραβες, πλουτίζοντας λόγω της αντικατάστασης του κάρβουνου από το πετρέλαιο σαν πρώτη ύλη Ενέργειας του 20ο αι., άρχισαν να συναναστρέφονται πλατιά και στενά με τους Δυτικούς, ν’ ακολουθούν δυτικά κοινωνικά πρότυπα και να στέλνουν τα παιδιά τους να σπουδάζουν στα Harvard και τα London School of Economics. Εκεί, έμαθαν καλά το μάθημά τους περί τα του Δυτικού Κόσμου οικονομικά και κατάλαβαν ότι η «φούσκα» σαν σκάσει, θα τους πάρει μαζί της κι ας μην έφταιγαν σε τίποτα!
    Έτσι, ή έπρεπε να σιγοντάρουν και να στηρίξουν κι οι ίδιοι την Wall Street και το δολάριο, ή θα έπρεπε να έρθουν σε ρήξη με τους «WASP» = “White Anglo Saxons Protestants”, δηλαδή, τους Αμερικανούς και τους πνευματικούς «προστάτες» τους Βρεττανούς.

    Με τους WASP κι όχι όλους τους Δυτικούς, γιατί, οι Δυτικοί, φαινομενικά μόνο είναι ενωμένοι. Διότι, εκεί που επιμετρούνται όλα τα του υλικού επιπέδου, δηλαδή, στο χρήμα, οι Δυτικοί δεν είναι ενωμένοι! Η Μ. Βρεττανία δεν έχει σαν νόμισμα το ευρώ! Έτσι, ακολουθεί οικονομική Πολιτική ΗΠΑ κι όχι ΕΕ...

    Τώρα, το πόσο σημαντικό ζήτημα είναι το νόμισμα στα του πετρελαίου και, κατά συνέπειαν, στην παγκόσμια Οικονομία, φαίνεται απ’ το ότι ο Σαντάμ (: Αλλάχ, σχωρέσ’ τον, πια!) είχε αντικαταστήσει το δολάριο με το ευρώ, ο δε Τσάβες της Βενεζουέλας, τον οποίο έχουν οι Αμερικανοί -και όχι μόνο!- «στην μπούκα», άρχισε να ζητάει κι αυτός, πλέον, 50% ευρώ – δολάρια. Έτσι, ΗΠΑ και Μ. Βρετανία, ή δολάριο και στερλίνα, αντιμάχονται, -στην ουσία-, το ευρώ και την ΕΕ, το δε Ιράκ είναι η σκακιέρα και οι πετρελαιοπηγές τα πιόνια. Οι καημένοι οι Άραβες, απλώς, προσπαθούν να μην μείνουν με τα ...«χαρτιά» στο χέρι και τις πετρελαιοπηγές σε ...ξένα χέρια!..

    YΓ1.«Το Ιράν είναι μεγάλη χώρα, παράγει 4 εκατομμύρια βαρέλια αργού την ημέρα .. Από πέρυσι οργανώνει Χρηματιστήριο Πετρελαίου, όπου βαθμιαία το ευρώ θα εκτοπίζει το δολάριο, πράγμα ολέθριο για την υπερδύναμη. Τις προάλλες, μάλιστα, δηλώθηκε αρμοδίως ότι εγκαινιάζεται σύντομα. Θα υπηρερήσει τις συναλλαγές του Ιράν με την Ευρώπη, που απορροφά το 1/3 του αργού που εξάγει, ενώ αντιπροσωπεύει το 45% των εμπορικών συναλλαγών του. Στις ΗΠΑ, απευθείας τουλάχιστον, δεν πουλάει σταγόνα πετρέλαιο και η μετατροπή δολαρίων σε ευρώ έχει κόστος και ρίσκο. Μήπως για να στηρίξει το πετροδολάριο ετοιμάζει την εκστρατεία η Ουάσιγκτον; Απο τον Νοέμβριο του 2000 μέχρι την ανατροπή του με ευρώ πουλούσε πετρέλαιο και ο Σαντάμ!». – Στέλλα Παγαρτάνη- Χοϊδά, «Πόλεμος για το πετροδολάριο», «Ελευθεροτυπία», 6/5/06.

    ΥΓ2.«Ιρανική «τρικλοποδιά» στο δολάριο – Όπως ανακοίνωσε χθες ο γενικός διευθυντής της Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου του Ιράν, Γκολαμχοσέιν Νοζάρι, έχει πάρει οδηγίες από την κεντρική τράπεζα της χώρας να περιλάβει νέα ρήτρα στα συμβόλαια πετρελαίου, με την οποία θα επιτρέπει να ζητεί πληρωμές σε ευρώ και άλλα νομίσματα. Ο Ιρανός αξιωματούχος δήλωσε, μάλιστα, ότι ήδη το 57% των εξαγωγών πετρελαίου του Ιράν, οι οποίες ανέρχονται σε 2,38 εκατ. βαρέλια την ημέρα, πληρώνονται σε ευρώ .. Σύμφωνα με δηλώσεις Ιρανού αξιωματούχου, εκτός από του πελάτες του Ιράν στην Ευρώπη και ορισμένοι στην Ασία, πληρώνουν σε ευρώ .. Οι πληροφορίες τον τελευταίο καιρό ότι οι χώρες του ΟΠΕΚ αλλά και η Ρωσία έχουν μειώσει τα συναλλαγματικά τους αποθέματα σε δολάρια και έχουν αυξήσει αυτά σε ευρώ, έχουν εντείνει τις πιέσεις κατά του δολαρίου, που πρόσφατα είχε υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάϊο του 2005. Το Ιράν εκτιμάται ότι έχει πλέον λιγότερο από το 40% των αποθεμάτων του σε δολάρια…», Μωυσής Λίτσης, Οικονομική «Ελευθεροτυπία», 22/12/2006

    ΥΓ3. Swell, πολύ εύστοχες και απέριττα λιτές οι παρεμβάσεις σου στο ΑΝΤΙ weblog. Από κει σ' έμαθα κι εγώ.


    ΓΕΙΑ + ΧΑΡΑ!

    ReplyDelete
  9. @ Το μωλυ Συχώρεσε με αλλά εγώ δεν είδα στο σχόλιο σου κανένα πόλεμο θρησκειών ,αλλά μόνο ενδοκαπιταλιστικο πόλεμο οικονομικών συμφερόντων (γενεσιουργό αιτία όλων των πολέμων άλλωστε).

    Το σχόλιο σου μάλιστα δεν περιλαμβάνει τον άλλο ενεργειακό και στρατιωτικό κολοσσό την Ρωσία ούτε τον μεγαλύτερο καταναλωτή που είναι η Κινά.

    Με αυτούς μέσα πως χρωματίζεται η εικόνα??

    ReplyDelete
  10. @Ψυχή: Πως τους ξέρεις τους ορισμούς...

    @το μώλυ: Μάλλον οι Αμερικάνοι έχουν βρει την αντιμπάμ μέθοδο, γι' αυτό δεν ανησυχούν για τη φούσκα. Όταν θα σκάσει όμως, το μπαμ θ' ακουστεί μέχρι τα βουνά του Β. Αφγανιστάν...

    ReplyDelete
  11. @De profundis: Ούτε η Αλέκα να ήσουν...

    ReplyDelete
  12. Ρε παιδιά, μου περισσεύει βλακεία την δίνω όσο-όσο, θέλει κανένας;

    ReplyDelete
  13. Μα είμαι η Αλ Λέκα.

    ReplyDelete
  14. @de profundis: έχω κόψει το κείμενο, -που είναι από βιβλίο 600 σελίδων γραμμένο το 2005-, για λόγους χώρου. Τέλος πάντων, μετά το "..όχι ΕΕ..." στο τέλος της τέταρτης παραγράφου γράφει:

    "Η δε, επίσης, ανεξάρτητη νομισματικά, αλλά, και ενεργειακά, Ρωσία, «το παίζει σε διπλό ταμπλώ» και σ’ αυτό το ζήτημα, όπως και στο να συμμετέχει, μεν, στον «Πόλεμο κατά της ‘Τρομοκρατίας’», λόγω Τσετσένων, να μην στέλνει, όμως, και στρατεύματα.
    Πρώτη αυτή, πάντως, «την έπεσε» στους Ισλαμιστές- Μουσουλμάνους, πολύ πριν την 11-9-2001, το 1978, στο μακράν πολεμικότερο έθνος της Ασίας, τους Βακτριανούς- Αφγανούς, της Αλεξαντρ- Ισκανταρ- Κανταχάρ, (: το μόνο έθνος της Ασίας και της Ευρώπης που, ακόμα κι Αυτός!, ο Μέγιστος των Μεγάλων-, απέφυγε να πολεμήσει και πέρασε από την χώρα τους κατόπιν συν-εν-νόησης και αδελφοποίησης!).
    Η Ρωσία είναι, -για την ώρα, τουλάχιστον-, αφερέγγυα γεωπολιτικά και δεν μπορεί να ληφθεί σοβαρά υπ’ όψιν, αφού, μια Μαφία πρώην μυστικών υπηρεσιών κυβερνά την χώρα".

    Δεν έγραψα "Εμφύλιος των Θρησκειών", αλλά του Μονοθεϊσμού. Ινδία και Κίνα δεν συμμετέχουν σ' αυτόν, ως ινδουιστές και βουδιστές, κατά κύριο λόγο. Το θέμα εδώ δεν είναι αυτό, βέβαια, αλλά το πετρέλαιο. Τα περί πετρελαίου ήθελα να σχολιάσω παραθέτοντας τις συγκεκριμένες πληροφορίες, όχι τον Εμφύλιο.

    @swell: Σωστά, αλλά έχουν αρχίσει να ιδρώνουν τώρα τελευταία, ε;

    ΓΕΙΑ και ΧΑΡΑ!

    ReplyDelete
  15. H βλακεία έχει γίνει δεύτερη φύση της κοινωνίας μας.

    Από τη μουσική που ακούνε, από αυτά που βλέπουν σε τηλεόραση και κινηματογράφο, από τα τσιγάρα που καπνίζουν, από τους καφέδες που πληρώνουν οι Έλληνες το αποδεικνύουν καθημερινά

    ReplyDelete
  16. @Πέα κυάνεα: Σου διέφυγε ο τρόπος που ψηφίζουν...

    ReplyDelete
  17. Και όχι μόνο αυτό αλλα μας περνάνε κι εμάς για τόσο βλάκες. Αγοράζουμε σε ευρώ και όχι σε δολλάριο που κάθε μερα πέφτει εναντι ευρώ.
    Ειχα γράψει γι αυτό ΕΔΩ
    Yπάρχει τεράστια αισχροκέρδεια σκανδαλωδών διαστάσεων.
    Πρέπει οι Αλογοσκούφηδες να μας πούν σε ποιές τσέπες πάει το καπέλο στις τιμές καυσίμων και αγαθών.

    ReplyDelete
  18. @Τzonakos: Οταν σου πει Τζονάκο ο Αλογοσκούφης, πες το μου κι εμένα, γιατί μ' ενδιαφέρει το θέμα.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...